9. května 2018 | Pozitivní příběhy

10 projektů roku 2017, díky kterým se v Česku žije lépe

Loni jste na Darujme.cz mohli podpořit téměř tisícovku projektů 370 organizací z nejrůznějších oblastí. Pomáhaly lidem bez domova, podporovaly handicapované, zajišťovaly pomoc v rozvojových zemích a zemích postižených válkou, mohli jste skrze ně přispět na výcvik asistenčních psů a ochranu životního prostředí, podpořit rozvoj komunitního života nebo reagovat na aktuální témata ve společnosti.

Vybrali jsme 10 z těch, o kterých bylo loni nejvíce slyšet. Inspirujte se nejrůznějšími způsoby, jak se dá pomáhat druhým a přispívat k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe.

1. Darujte noc v teple
Loňská zima nepřinesla jen tuhé mrazy, ale i vlnu solidarity. Možnosti zakoupit tzv. Nocleženku a zajistit tak noc v teple a možnost osobní hygieny pro člověka bez domova využili lidé více než 30 000x. Projekt Nocleženka Armády Spásy běží celý rok. Poukazy zakoupené po 3. březnu 2018 budou pracovníci rozdávat lidem bez domova na začátku zimní sezóny.
https://www.darujme.cz/projekt/1434

2. Za cyklistický ráj v Podbeskydí
Podbeskydí křižují přírodní cyklistické stezky vytvořené milovníky jízdy na kole v terénu. Postupem času ale některé zarostou a zmizí. Skupina nadšenců z Nového Jičína se proto před 3 lety rozhodla založit organizaci Čertovy stezky a starat se o údržbu trailů a vlastními silami budovat nové. Jejich cílem je nabídnout nejen příjemnou vyjížďku přírodou všem od dětí po dospělé, ale také umožnit zapáleným bikerům se zdokonalovat na technických trailech.
https://www.darujme.cz/projekt/1200093
Tip: Čertovy stezky využily možnosti dárcovské výzvy. Na jejich podporu ji založili dva vášniví sportovci a horolezci, David a Miloš, kteří se loni vypravili na Mt. Everest: https://www.darujme.cz/vyzva/1200044.

3. Jak roztančit konec světa
Ještě před sto lety se do secesní Tančírny v Rychlebských horách sjížděli lidé zdaleka. Po desetiletích chátrání se místní rozhodli do Tančírny vrátit život. Společnými silami ji zachránili před demolicí a sehnali peníze na její opravu. Díky dárcovské výzvě Nadace Via, která Tančírnu podpořila v rámci oslav svých 20 let, a podzimnímu koncertu kapely Priessnitz v Paláci Akropolis se podařilo sehnat dostatek prostředků a do Tančírny se letos opět vrací tanec a zpěv.
https://www.darujme.cz/projekt/1200385

4. Oni je do plynu, my je do škol
Fotografie žáků první třídy v teplických Proseticích, kterou navštěvují i romské, arabské nebo vietnamské děti, vyvolala nenávistné komentáře. Organizace Romea, podporující vzdělání romských studentů na středních a vysokých školách, proto založila sbírku, z níž část měla putovat na stipendijní program pro 86 romských studentů a druhá část dětem z teplické školy bez rozdílu národnosti. Do sbírky přispělo 774 dárců.
https://www.darujme.cz/projekt/1200582

5. Stát se klášterníkem v Broumově
Jak přilákat lidi do města nedaleko hranic, které většina lidí ještě nedávno jen míjela při výletu do Adršpachu? Inspirujte se v Broumově. Místní podnikatel Jan Školník se zasloužil o obnovu unikátního Broumovského kláštera a usiluje o to, aby se v Broumově lidem žilo lépe a vraceli se do něj turisté. Po celý rok v klášteře běží zajímavý kulturní a vzdělávací program – od výukových programů ze světa přírody, ekologie, historii a umění, po nejrůznější koncerty, divadelní představení, výstavy, vědecké přednášky nebo letní festival Za poklady Broumovska. I vy se stále můžete přidat k novodobým klášterníkům, kteří navazují na 800 let benediktinské historie a pomáhají místo proměnit v centrum evropské kultury a vzdělanosti.
https://www.darujme.cz/projekt/1000072

6. Recepty na to, jak v kuchyni přestat plýtvat
Odpad z domácností tvoří 40 % veškerého vyprodukovaného odpadu. Jak to změnit? Sleduj spotřebu potravin, využij zbytky a zachraň jídlo! Jak na to radí stejnojmenná parta, která točí videorecepty plné inspirace na využití zbytků ovoce, zeleniny a zapomenutých potravin, které nejčastěji končí v popelnici. Je libo pesto z mrkvové natě, strouhankové noky ze zapomenutého chleba nebo famózní pórkové stir-fry?
https://www.darujme.cz/projekt/1200215

7. 32 ha pro Ptačí park Josefovské louky
Od roku 2008 vzniká nedaleko Josefovské pevnosti unikátní Ptačí park Josefovské louky. Díky příspěvkům dárců má rozlohu 32 ha a k jeho dalšímu rozrůstání a návratu mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje můžete přispět i vy. Dary Česká společnost ornitologická využívá na výkup pozemků. Vybudovaný mokřadní ráj se skládá z tůní různých velikostí a opraveného stoletého zavlažovacího systému a už přilákal 166 druhů ptáků, včetně těch velmi vzácných jako jsou jeřábi popelaví, břehouši černoočasí nebo kalousi pustovky a hnízdí zde také u nás dříve běžné čejky chocholaté.
https://www.darujme.cz/projekt/438

8. Zpátky na nohy a třeba i na Mont Blanc
Hasič Libor B. se zranil při výkonu svého povolání a je upoután na invalidní vozík. Měsíce pravidelných rehabilitací a Liborova obrovského úsilí však přinášejí výsledky. Parta kamarádů z K4 cyklo týmu má motto, že ani handicap nebo nemoc nejsou překážkou pro mnoho aktivit, a tak se mu rozhodla pomoci. Za 5 dnů a 4 noci ujela 2222 km a během závodu vybírala peníze na zaplacení dalších rehabilitací pro Libora, aby se mohl zase postavit na vlastní nohy a vrátit se do milovaných hor. Třeba až na Mont Blanc.
https://www.darujme.cz/projekt/1200333

9. Devět zákonů pro transparentnější politiku
Dvacítka nevládních organizací, stovky aktivních občanů, podnikatelů a odborníků se spojily, aby prosadily 9 zákonů, které posílí transparentnost a omezí korupci v České republice. 5 z nich už bylo schváleno. Díky nim třeba vidíte, za co stát utrácí, kdo se skrývá za anonymními akciemi nebo kdo skutečně sponzoruje politiky. Frank Bold teď prostřednictvím projektu Rekonstrukce státu usiluje o to, aby byly další 4 zákony uvedeny do praxe.
https://www.darujme.cz/organizace/340

10. Moci se opět nadechnout
Cystická fibróza je závažné genetické onemocnění, které ničí plíce až do jejich úplného selhání. V České republice žije přes 600 nemocných, přičemž ročně se s touto diagnózou narodí 20 až 25 dětí. Nemoc zatím medicína neumí vyléčit, jedinou pomocí je terapie složená z léků, několikahodinových inhalací a dechových cvičení. Ke zkvalitnění života lidí s cystickou fibrózou přispívá aplikace CF Hero, která vznikla v rámci programu Rok jinak Nadace Vodafone a funguje jako kouč a trenér. Na její vývoj přispělo 641 lidí.
https://www.darujme.cz/projekt/1200190

 
Pomáhat můžete i vy. Příspěvkem některé z organizací https://www.darujme.cz/organizace nebo založením dárcovské výzvy https://www.darujme.cz/darcovska-vyzva/ pro projekt, který je vám nejsympatičtější. Nebo se registrujte jako nezisková organizace https://www.darujme.cz/jak-fungujeme/ a začněte s online fundraisingem!

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci