Zdeněk Mojžíšek: Dárcovská výzva pro projekt Rozvoj ptačích parků ČSO

Nejlepší dárek pro Zdeňka

vybíráme od 9.1.2020
100 000 Kč
vybráno 200 % z 50 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
                                                                 
       Pomozte vytvořit druhou ptačí rezervaci České společnosti ornitologické

Drazí přátelé,

děkuji Vám předem, že jste se vůbec proklikali až sem, což znamená, že možná přijdete na mou oslavu a že snad i uvažujete o dárku! Samozřejmě bych měl velikou radost z další lahve portského vína, na kterou by mi mohl na poličce padat pár let prach, než ji pak ze soucitu vypije moje žena. Ale rád bych navrhl, abychom spojili příjemné s užitečným a požádal Vás o dar na dobrou věc.

S velkým smutkem pozoruji, jak okolo nás ubývá přírody ve prospěch úžasných hal, odkud se rozvážejí obřími kamiony čínské plastové krámy do celé Evropy. Každou chvíli někde nějaká nová vyroste! Nebo dokonalé české velko-zemědělství, které je v podstatě genocidou zbytků života v krajině. O to víc je povzbuzující, že jsou lidé, kteří svoji energii upínají opačným směrem. Mně imponuje, že vůbec jsou, a že jim ta energie nedochází.

Rád bych podpořil nový projekt České společnosti ornitologické „Mnišské louky“. Jedná se o projekt ochrany původního biotopu v nivě řeky Ploučnice, kde by měla vzniknout druhá ptačí rezervace ČSO. (O prvním a úspěšném projektu Josefovské louky se můžete dočíst zde: www.josefovskelouky.cz). Již nyní na okraji lokality hnízdí jeřábi, pozorovat lze ledňáčka říčního, z bahňáků pisíka a vodouše kropenatého, dále luňáka červeného, slavíka modráčka nebo bělořita šedého na tahu. Na prvních vykoupených pozemcích vznikne nová tůň, která hned může sloužit např. bekasinám otavním či chřástalům. 

Vybrané peníze poslouží ČSO na výkup pozemků. Slavím 50, tak bych rád vybral taky 50. Budu velmi rád, když mi s tím pomůžete, už proto, že jsem se zavázal, že co bude do 50.000 chybět, tak doplatím já; tedy pozor!

Předem děkuji já, sexy bekasina i zádumčivý chřástal.

S díky,

Zdeněk

Česká společnost ornitologická
Josefovské louky, Mnišské Louky, Kosteliska, Malá Lipová a nově Zbudovská blata - tato zvukomalebná jména skrývají ptačí parky ČSO - území, která překypují životem. Vykupujeme zde pozemky proto, abychom těmto přírodně cenným lokalitám mohli zabezpečit tu nejlepší ochranu - pro ptáky i jiné živočichy. A abychom zabránili případnému jinému využití pro komerční účely - např. pěstování vysokorostoucích topolů, vánočních stromečků, výstavbě hal, budování solárních elektráren na místech cenných mokřadů apod. Díky dárcovské pomoci ČSO vlastní či spoluvlastní již více než 130 ha! Zajišťujeme kosení, pastvu, budujeme tůně a také území zpřístupňujeme milovníkům ptáků. PODPOŘTE TAKÉ OCHRANU PTÁKŮ V SOUKROMÝCH PTAČÍCH PARCÍCH! S vaší pomocí zajistíme ptákům ty nejlepší možné podmínky pro život.
Letošní vánoce byly opravdu štědré! Díky štědrosti dárců se podařilo získat finance na nové pozemky k vykoupení ve všech našich ptačích parcích. Celkově se jedná o 7 hektarů ptačího ráje (které pozemky vykupujeme najdete u jednotlivých parků)
Nyní finalizujeme kupní smlouvy a probíhá nákup těchto pozemků do vlastnictví ČSO. Děkujeme!

Problémy naší krajiny asi z většiny dobře známe a můžeme je sledovat téměř na každém kroku. Nedostatečné zadržování vody v krajině, velké lány jednotvárných zemědělských plodin bez života, rozpínající se výstavba, stále hustější doprava... míst pro zdravou přírodu stále ubývá.

A přidávají se i další ohrožení, která se bohužel bezprostředně týkají i parků ČSO.
Pěstování rychle-rostoucích topolů a vánočních stromků, výstavba solárních elektráren, budování vysokoprodukčních rybníků nebo spekulace s pozemky. Tlak na jiné využití pozemků, o které bychom rádi rozšířili ptačí parky, stoupá a my hrajeme závod s časem.

POJĎME SPOLEČNĚ BUDOVAT ÚZEMÍ, KDE JE OCHRANA PŘÍRODY A PTÁKŮ NA PRVNÍM MÍSTĚ!
V ptačích parcích nejen vykupujeme pozemky, ale i šetrně hospodaříme, tak, aby se zde ptákům a dalším živočichům a rostlinám dobře žilo. A tak sečeme a paseme mokré louky, vyřezáváme náletové dřeviny a invazní rostliny, budujeme tůně a ostrůvky, připravujeme a chráníme vhodná hnízdiště. Ale také budujeme pozorovatelny, aby šlo ptáky dobře a bezpečně pozorovat.

Chcete-li podpořit všechny ptačí rezervace a je vám jedno, na kterou z nich váš dar půjde, využijte dárcovský formulář na tomto portálu. Odkazy na dárcovské portály jednotlivých ptačích parků naleznete níže u popisů parků pod videem.

Celou síť ptačích rezervací vám představujeme v tomto krásném videu (doporučujeme pustit se zvukem):


V SOUČASNÉ DOBĚ PRACUJEME NA ROZŠÍŘENÍ NÁSLEDUJÍCÍCH PTAČÍCH REZERVACÍ - PŘIDÁTE SE? 

NOVÝ PTAČÍ PARKU ZBUDOVSKÁ BLATA U ČESKÝCH BUDĚJOVIC


Vykoupili pozemky na pátý ptačí park ČSO v jižních Čechách. Jedná se o legendární ornitologickou lokalitu Zbudovská blata. Naskytla se nám jedinečná příležitost zde najednou vykoupit 11 ha pozemků, které budou stavebním kamenem pro nový ptačí ráj. Část z nich tvoří krásné vlhké louky, část jsou podmáčené plochy vhodné k vytváření tůní a část byla orná půda, kterou jsme vyměnili za pozemky v zájmovém území ptačího parku.
Plánujeme zde navrátit vodu do krajiny zrušením meliorací a vytvořením tůní, časem zavést pastvu a vytvořit tak podmínky pro nejvzácnější druhy bahňáků - především pro břehouše černoocasé a kolihy velké.
 
Díky vánoční výzvě a štědrosti dárců se nám podařilo ptačí park rozšířit o dalších 1,7 hektarů pozemků. Část z nich se nachází u přírodní rezervace Mokřiny u Vomáčků a navazuje na námi vlastněné pozemky. Další pozemky, které jsme vykoupili, jsou směrem k Dívčicím a také navazují na námi vlastněné pozemky. Touto koupí jsme tak zvětšili plochu, na které budeme moci hospodařit ku prospěchu ptáků.


PTAČÍ PARK KOSTELISKA U DUBŇAN



Rozsáhlá mokřadní lokalita Kosteliska se rozprostírá na Hodonínsku v nivě říčky Kyjovky v bezprostřední blízkosti ornitologicky atraktivních Mutěnických rybníků. Pozemky zde jsou ve vlastnictví ČSO společně s Jihomoravskou pobočkou a další máme ve správě od města Dubňany a Biologického centra AV ČR. O dalších pozemcích jednáme.

Louky udržujeme kosením, pasou se zde ovce a kozy. V březnu 2022 jsme díky úžasné dárcovské podpoře získaly čtyři krávy uherského stepního skotu, které pomáhají s likvidací invazivních rostlin. Ještě ten samý rok se nám stádečko rozrostlo o 2 mladé přírůstky. Kosteliska jsou již nyní domovem takových ptačích klenotů, jako jsou  např. vodouš rudonohý, bukáček malý, bukač velký, pisila čáponohá, tenkozobec opačný, chřástal kropenatý či lžičák pestrý. Pastva uherského skotu navíc přilákala i dudky chocholaté. V roce 2022 se stal senzací parku orlík krátkoprstý.
Při tahu lze na Kosteliskách pozorovat mnoho dalších druhů jako např. orlovce říčního, husy běločelé, ostralky štíhlé nebo hvízdáky eurasijské. Pozorováno zde bylo 202 druhů ptáků, 563 druhů brouků (10 chráněných a 99 na Červeném seznamu).
V roce 2021 jsme výkupy částečně zachránili krásný polní rozliv plný života. Vznikají zde pastviny s názvem Galilouka a také nové tůně, které poslouží jak ptákům, tak obojživelníkům.
Myslíme i na návštěvníky - postavili jsme již 2 pozorovatelny, vybudovali jsme stezky, plánujeme naučné cedule i odpočívadla, pořádáme exkurze nejen pro školy.

Díky štědrosti dárců, se nám již podařilo získat do úplného vlastnictví pozemky, které jsme spoluvlastnili. Jedná se o písčiny, což je velmi unikátní biotop se specifickými rostlinami i živočichy. Vykoupili jsme také jeden menší klíčový pozemek, který se nachází u Šardického potoka.

Lokalitu má v péči jihomoravská pobočka ČSO ve spolupráci s kanceláří ČSO.

PTAČÍ PARK JOSEFOVSKÉ LOUKY U JAROMĚŘE


Většině milovníků ptáků již dobře známý ptačí park se rozprostírá v nivě řeky Metuje. Dosud jsme do soukromého vlastnictví získali již 60 ha luk, opravili starý zavlažovací systém a dvakrát ročně louky zaplavujeme. Vybudovali jsme mnoho menších tůní a rovněž dvě velké tůně - Slavíkovský ptačník a Centrální ptačník, který zaujímá plochu o velikosti 4 ha. S managementem nám ukázkově pomáhají  divoké koně a od podzimu 2020 i pratuři.
V ptačím parku jsme doposud zaznamenali výskyt 195 druhů ptáků, hnízdí nebo se o hnízdění pokusili např. 4 druhy chřástalů, čírky modré, jeřábi popelaví, čejky chocholaté, bekasiny otavní nebo vodouš rudonohý. Každoročně zde pořádáme několik akcí pro veřejnost a množství školních exkurzí.
V roce 2019 získal ptačí park Cenu sympatie v celonárodní hlasovací soutěži o nejlepší projekt adaptace na klimatickou změnu Adapterra Awards.
Po dokončení Centrálního ptačníku se chystáme rozšířit Slavíkovský ptačník, také rozšiřujeme pastviny zejména ve východní části parku, kde přibydou další koně. Chceme zde připravit biotop zejména pro vodouše rudonohého
Okolo celého parku jsme vybudovali stezky a jednáme o povolení staveb pozorovatelen a o výkupu dalších pozemků.

Po dlouhé době se nám podařilo díky štědrosti dárců rozšířit i náš nejstarší ptačí park, a to hned o 1,1 hektarů. Část pozemků je jediné místo, kde se dá dostat "suchou nohou" k námi vlastněným pozemkům, na kterých se pasou koně. Další část pozemků zahrnuje část historické zavlažovací soustavy.


PTAČÍ PARK MNIŠSKÉ LOUKY U ČESKÉ LÍPY


V nivě řeky Ploučnice
jsme našli kouzelné místo pro vznik další rezervace ČSO. Podmáčené louky poseté zbytky starého koryta. Již nyní zde hnízdí čírky modré, kopřivky obecné a jeřábi popelaví. Vyskytuje se ledňáček říční, pisík obecný, vodouš kropenatý,  luňák červený, včelojed lesní nebo slavík modráček. Zaznamenáno zde bylo 141 druhů ptáků. Na pozemcích vlastněných ČSO jsme v místě původního slepého ramene řeky Ploučnice vytvořili koncem roku 2021 první velkou tůň 3000 m2 s pozvolnými břehy, která na jaře přivítala vůbec první čejky chocholaté a bekasiny otavní v této lokalitě. Každoročně na Mnišských loukách pořádáme dobrovolnické brigády a několik akcí pro veřejnost (např. Noc v ptačím parku aneb lelkování na Mnišských loukách).
Díky masivní podpoře dárců jsme vykoupili již 25 ha pozemků a o dalších pozemcích jednáme. V pátek 8. prosince 2023 jsme přivezli na Mnišské louky nové pomocníky v podobě 5 klisen exmoorských pony. Pomohou nám spásat invazivní druhy rostlin i náletové dřeviny. Jde o polodivoké koně, kteří svými kopyty vytváří ideální podmínky pro bahňáky a jelikož nedostávají žádné medikamenty, jejich trus je bohatým zdrojem potravy pro ptáky.
Prosíme všechny návštěvníky, aby koně nekrmili a měli své psy na vodítku. DĚKUJEME!

Na konci roku 2023 došlo v parku k velkým povodním, kdy byla zaplavena téměř celá pastvina pro koně, proto klíčové bude v letošním roce vykoupit další pozemky a získat tím náhradní pastviny pro nově přivezené exmoorské koně v době povodní. Dále připravujeme výměnu téměř 5 ha převážně nevyužívaných ploch odkaliště a pozemků se slepými rameny řeky Ploučnice.  


MALÁ LIPOVÁ U PŘEROVA


Malá pískovna
poblíž Přerova je domovem kolonie vlh pestrých, které potřebují čas od času obnovit hnízdní stěnu. V létě 2021 se s hnízděním přidalo ještě přibližně 600 párů břehulí říčních. V loňském roce obývalo pískovnu více jak 20 párů hnízdících vlh pestrých. Ačkoli se jedná o poměrně malou plochu, obklopenou intenzivně obhospodařovanou krajinou, bylo zde pozorováno více než 60 druhů ptáků. V pískovně jsme objevili také vzácné orchideje vstavače vojenské, vousatku prstnatou, ale i velmi vzácného pavouka skákavku písečnou.
Původní vlastník, město Přerov, podepsalo počátkem dubna 2021 kupní smlouvu na 1,68 ha klíčových pozemků za celkovou částku 130 000 Kč a 28. května 2021 byla pískovna připsána do vlastnictví ČSO! O výkupu zbylých pozemků od soukromého vlastníka stále jednáme.
Rezervace ČSO je zde hodně zaměřená na veřejnost. Chceme vybudovat ptačí pozorovatelnu, fotografický kryt, odpočívadlo i naučné cedule. Časem zde budou probíhat i komentované prohlídky, ovšem tak, aby byly vlhy co nejméně rušeny.
O rezervaci se stará Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, ve spolupráci s kanceláří ČSO.

Také v tomto ptačím parku právě vykupujeme malý pozemek o velikosti 0,15 hektarů, který je již mezi námi vlastněnými pozemky. 

DĚKUJEME, ŽE NÁM POMÁHÁTE VYTVOŘIT NOVÉ DOMOVY PRO PTÁKY!

Děkuji všem, kterým není budoucnost naší přírody lhostejná....držím palce a děkuji za možnost být aspoň malou měrou součástí tohoto počinu. Zdeňkovi vše NEJ k narozeninám....super nápad, díky :)

Lenka Holá
1 700 Kč

Vsechno nejlepsi preji ptacatka mojziskovi (E+S+D+D)

Eva Mojziskova
5 000 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám Zdenku!

Marios Nicolettis

Happy Birthday Zdenek :)

Kathy & Jon Locke

Dobrej nápad! Zdar H

Jan Myška
3 000 Kč

Musíme uspořádat pozorování ptactva s dětmi. Dalekohled a atlas ptáků již máme a společně to bude mnohem zajímavější!! Krásné narozeniny Zdeňku od Petra, Marta a Daniela

Marta Guthová
10 000 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám Zdeňku, rádi jsme podpořili dobrou věc! Duffillovi :-)

Dana Duffillová

Zdeňku, přejeme všechno nejlepší Tobě i všemu ptactvu.
Věra, Martin, David a Ester

BV & spol.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Česká společnost ornitologická, projekt: Rozvoj ptačích parků ČSO