10. května 2021 | Pozitivní příběhy

Změňte své okolí k lepšímu. Inspirujte se čtyřmi úspěšnými komunitními projekty

Z nevyužívané zelené plochy v obci vytvoří centrum sousedských setkání, svépomocí postaví komunitní saunu, budují tůně, sázejí stromy a motivují lidi ve svém okolí k tomu, aby se k nim připojili.

To je Živá komunita. Lidé, kteří se zajímají o veřejný prostor, záleží jim na sousedských vztazích a snaží se změnit k lepšímu místo, kde žijí. Přidejte se k nim i vy! Úspěšné komunitní kampaně, které nedávno proběhly na Darujme.cz, vás inspirují a poradí, jak na to.

Proměna Chomoutova

V Chomoutově, městské části Olomouce, dlouhodobě chybí prostor pro setkávání obyvatel. Parta místních nadšenců se ale rozhodla situaci změnit. Vzali za svou nenápadnou zelenou plochu v centru obce, které se říká Koperník, a chtějí z ní vytvořit nový symbol Chomoutova a místo pro každodenní sousedská setkání i větší kulturní akce. 

Původně bylo v plánu vybrat 50 000,- Kč. Štědří dárci však nakonec projekt podpořili částkou 77 800,- Kč. Díky tomu bude možné vysadit stromy, keře nebo zajistit originální dřevěný mobiliář. Sami organizátoři přiznávají, že na takto komplexní a časově náročný projekt se nelze zcela připravit. „Je třeba zachovat otevřenost a ochotu učit se. Na kampaň jsme se chystali skrze PR seminář Nadace Via a průběžné sdílení na SkoroNAkafe. Využili jsme energii všech pozitivně naladěných lidí po cestě a připomínali jsme si jejich podporu. Sbírka na Darujme.cz je pro nás vždy jasný a čitelný signál, že jsou tu lidé, které zajímá to, oč usilujeme, a věří nám” říká Lenka Introvič, projektová koordinátorka.

K šíření kampaně místní nejvíc využívali osobních kontaktů členů týmu a jejich rodin, ale formou tiskové zprávy, místního rozhlasu nebo plakátu na vývěskách oslovili i širokou veřejnost. „Pravidelně jsme také sdíleli příspěvky na Facebooku, občas jsme přidali i video. I když nebylo profesionální, působilo autenticky a ukazovalo skutečné lidi, kteří za projektem stojí. Věříme, že to pomáhá důvěryhodnosti celého projektu. Nejvíc fungoval jasný a stručný návod. Řekli jsme proč nám na projektu záleží a poprosili jsme lidi o dar,” shrnuje Lenka Introvič.

A co na to místní? Ti už se nejvíce těší, až vyrazí do terénu a budou moci něco skutečně budovat a vytvářet.

Komunitní saunování v Úněticích

Obyvatelé Únětic u Prahy se rozhodli u jezírka v prostoru odpočinkové louky OSTROFF svépomocí vybudovat komunitní saunu. „O sauně v Úněticích jsme společně se sousedy uvažovali už delší dobu. Vždy ale zůstalo jen u myšlenek a povídání. Neměli jsme především vhodný prostor. V momentě, kdy jsme v roce 2019 díky finanční podpoře Nadace Via spustili komunitní projekt OSTROFF a vybudovali koupací jezírko, byla volba na pokračování projektu jasná – přírodní komunitní SAUŇA,” popisuje začátky projektu Kateřina Vojvodíková, programová manažerka.

Na vybudování sauny, která má být přírodní alternativou moderních wellness center, přispělo téměř 50 dárců částkou více než 58 000,- Kč. V plánu bylo projekt komunikovat hlavně osobně při brigádách, setkáních na obecním plese nebo u rozsvěcování vánočního stromu. To ale místním bohužel překazila pandemie a celá komunikace tedy musela proběhnout online. „Pomohla nám také Nadace Via a portál Darujme.cz. Založit kampaň a vybírat peníze je pak velice jednoduché a intuitivní, několik kliknutí, vyplnění osobních údajů a je to,” říká Kateřina Vojvodíková.

Díky sauně budou moci skupiny přátel a rodiny využívat nedávno vybudované koupací jezírko po celý rok. „Nyní jsme ve fázi sestavování rozpočtu, sauna je zaměřena v katastrální mapě, jsou vytyčeny základní kolíky na saunovací domek i terasu a v květnu proběhne první brigáda na přípravu terénu, zemní práce a vyčištění jezírka po zimě.”

Jak vytůnit krajinu skalních měst?

Spolek JULINKA z Police nad Metují buduje tůně, sází stromy a šíří osvětu o zadržování vody v krajině. „Aby mohla být zádrž vody realizována ve velkém měřítku, je třeba získat na svou stranu veřejnost, majitele pozemků a zemědělce. Naše snahy o budování tůní mají pravděpodobně větší význam právě na poli zvyšování povědomí spoluobčanů. Až v momentě, kdy se informace dostatečně rozšíří a lidé se budou sami o zpomalování odtoku vody zasazovat, budeme mít šanci na reálnou změnu,” říká Pavel Pinkava, dobrovolnický koordinátor programu.

Místní komunita projekt vítá, záměr spolku je však třeba vysvětlovat. „O našich akcích píšeme do místních zpravodajů a na web. Tak se nám například podařilo získat i velmi cenného nového člena týmu, nadšeného zoologa, který našim snahám o zádrž vody dodává širší rozměr ve smyslu ochrany obojživelníků.”

A jak se jim dařilo oslovovat dárce? „Nejlépe zafungovala e-mailová individuálně adresovaná žádost o podporu a následné poděkování. Práci s Darujme.cz hodnotíme velmi pozitivně, díky grantu z Nadace Via, prostředkům vybraným od dárců a podpoře Nadace České spořitelny máme nyní dostatek financí na realizaci projektu, včetně výdajů na plánovaný mezinárodní workcamp, případně další akce nebo větší počty tůní a zasazených stromů,” shrnuje Pavel Pinkava.

Zkrášlení návsi v Myslově

Obyvatelé malé obce Myslov na Vysočině se rozhodli, že společnými silami zkrášlí náves, která jim pak bude sloužit ke společnému setkávání. „Místní obyvatelé se zapojili úplně přirozeně, prostě se začalo pracovat na návsi a téměř všichni přiložili ruku k dílu. Sousedům se společné aktivity líbí, všichni držíme pohromadě a pomáháme si,” popisuje Pavla Hýblová.

„Jsme malá komunita, a tak nejvíce fungovalo osobně oslovit přátele a známé. Dnes už náves rozkvétá, momentálně plánujeme vybudování petanquového hřiště a pořádání místních turnajů. S pomocí Nadace Via a Darujme.cz začal v obci komunitní život,” říká Pavla Hýblová.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci