19. dubna 2022

Jak Češi darovali v prvním měsíci válečného stavu na Ukrajině

Přes Darujme.cz darovali od ledna lidé neziskovým organizacím přes půl miliardy korun. Největší podíl na této sumě mají dary věnované do sbírek
na pomoc Ukrajině. K dnešnímu dni jde o částku 439 441 129
 Kč.

Připravili jsme pro vás přehled, který shrnuje prvních 5 týdnů války na Ukrajině. 

Na Darujme.cz založilo své sbírky více než 70 organizací.
Mezi prvními byly velké organizace jako Člověk v tísni (sbírka běžela už od roku 2014), ADRA, Charita Česká republika, Armáda Spásy a postupně přibývaly další. V prvních dnech sbírky cílily zejména na přímou humanitární pomoc na Ukrajině, se zvyšujícím se počtem uprchlíků se začaly objevovat sbírky, které se soustředily na pomoc uprchlíkům přímo v Česku. 
 

Mnoho individuálních i firemních dárců oslovila sbírka, kterou založila nezisková organizace Post Bellum. Šlo o první sbírku, která byla založená v reakci na invazi a na rozdíl od ostatních sbírek se zaměřila na co nejrychlejší dodání obranných pomůcek a zdravotnického materiálu. Během jednoho měsíce tak organizace zaslala obráncům Ukrajiny ochranné vesty, helmy, rukavice, spacáky, stany, vysílačky, baterie, drony nebo termovize v hodnotě 130 mil. Kč a v pomoci nadále pokračuje. 

Úspěšné jsou i sbírky na pomoc zoologickým zahradám a zvířecím útulkům.
Tým UA Animals  podporovaný mj. sbírkou organizace
Svoboda zvířat pomohl například s evakuací miniútulku z Kyjeva a poskytl finanční pomoc na evakuaci koní, psů, koček, koz a poníků. 

Dárci oceňují informace o tom, jak je s jejich penězi nakládáno, větší úspěch ve sbírkách tak mají organizace, které stránky svých sbírek pravidelně aktualizují o zprávy a fotky. Pravidelná komunikace navíc zvyšuje důvěru dárců i do budoucna a pomáhá přeměnit podporovatele občasné ve stálé. 

Sbírky na pomoc Ukrajině


Rekordy v rychlosti i výši darů
 

Rekordní nebyl jen počet otevřených sbírek, ale i rychlost s jakou zareagovali dárci. Hned první den invaze věnovali do sbírek přes 6 mil. Kč, o den později už 25 mil. Kč, rekordní pak byl poslední únorový den, kdy přes platební bránu prošlo více než 55 mil. Kč. V prvním týdnu dárci poslali celkem téměř 255 mil Kč. 

Rekordní byly i částky, které lidé přes Darujme.cz odeslali. Nejvyšším darem byly 3 mil. Kč, druhým nejvyšším 2 mil. Kč a třetím nejvyšším 1 mil. Kč, nejčastěji lidé zasílali 1 000 Kč a průměrný dar byl ve výši 2 339 Kč. Poslední velkou sbírkou, která vybočovala z běžných statistik, byla sbírka na pomoc jižní Moravě, kdy nejvyšším darem byla částka 1, 5 mil. Kč a průměrně dárci zasílali 1 411 Kč.  

93 171 lidí využilo Darujme.cz poprvé 

Na sbírku přispělo 158 057 dárců, z toho 93 171 z nich darovalo přes platformu online vůbec poprvé. Z 56 % darovaly ženy. 6 576 darů přišlo v cizí měně
(Eur 11 mil. Kč, GBP 1mil. Kč, USD 6 mil. Kč). Ambasadoři otevřeli 79 P2P výzev, ve kterých pro jednotlivé organizace získali 29 537 578 Kč. V těchto výzvách jsou zahrnuté i firemní sbírky, kdy firmy umožnili svým zaměstnancům podpořit konkrétní organizace a příspěvek zaměstnance pak často násobily. 
 

Při platbě 67 % dárců využilo platební kartu (včetně metod GooglePay a ApplePay), 27 % poslalo dar bankovním převodem.

Co bude dál 

Z čísel vyplývá, že tato bezprecedentní situace v mnoha lidech vyvolala nebývalou solidaritu. Celospolečenská reakce se dá přirovnat snad jen k povodním z roku 2002. Bohužel na rozdíl od živelných katastrof, které jsou časově ohraničené a škody poměrně jasné, nikdo z nás neví, jak dlouho bude trvat a jakým směrem se bude vyvíjet válka na Ukrajině. Už teď je ale jasné, že potřeba pomoci jen tak neskončí. Chcete-li organizace, které tuto pomoc realizují, podporovat i nadále, nejvíce jim pomůžete nastavením pravidelného daru. Budou tak vědět, že se na své dárce mohou spolehnout a budou moci své aktivity plánovat dlouhodobě. 

Děkujeme všem, kteří se do pomoci zapojili. Ať už jako dobrovolníci nebo právě finančním darem přes Darujme.cz.

Platforma pro bezpečné online darování funguje v Česku už víc než 10 let.
Za tu dobu přes ni lidé darovali více než 1,5 miliardy korun mezi neziskové organizace, které si na Darujme.cz otevřely sbírku. Online darování si lidé oblíbili už během covidových sbírek, významně pak narostlo po tornádu na jižní Moravě.  

 

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci