Nadace Via


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita

Živá komunita podporuje aktivní lidi, kteří chtějí zlepšit život ve své sousedské komunitě. Cílem programu je zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti.

Pojďte do toho s námi!

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Díky programu Živá komunita Nadace Via podporujeme pozitivní změny, které umožňují vzájemné potkávání, spolupráci lidí a upevňování lidských vztahů prostřednictvím společných zážitků:

  • komunitní zahrady
  • sousedská komunitní centra
  • obnova tradic
  • oprava drobných památek
  • oživení veřejného prostoru
  • obnova krajiny
  • oživení chátrajících staveb
  • sousedské slavnosti
  • komunitní divadla a mnoho dalšího
POJĎTE DO TOHO S NÁMI!


Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (7)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.


Patnáct projektů z celé Česku bude s naší podporou zlepšovat život ve své sousedské komunitě. Minulý týden je hodnotící komise vybrala ze 37 žádostí, které se přihlásily do prvního kola programu Živá komunita. Mezi vybrané projekty rozdělíme až 616 830 Kč. Do druhého kola se se svým nápadem můžete hlásit až do 8. března.



Podpořené projekty od nás získají finanční podporu až do výše 100 000 Kč, několik vzdělávacích seminářů, podporu zkušeného mentora a někteří i fundraisingového konzultanta. Podporou na různých úrovních bychom chtěli přispět k rozvíjení kapacit těch, kteří projekt realizují. Věříme, že tím přispějeme k dlouhodobé udržitelnosti projektu a rozvoji místní sousedské komunity.

Jaké projekty jsme tedy podpořili? Témata byla pestrá: sousedské slavnosti, obnova alejí, rozjezd komunitních center, práce s orální historií, komunitní zahrady, komunitní hřiště a prostory pro setkávání, komunitní diskuze a plánování. Zásadním kritériem pro komisi bylo v hodnocení to, jakým způsobem jsou do projektu zapojeni místní lidé. Projekty by měly být nové a začínající. Grant z programu by tedy měl fungovat jako vstupní investice na rozjezd dlouhodobé změny.

Mezi podpořenými je třeba spolek z pražské „dělnické osady“ Buďánka, který v malebné čtvrti rozjede komunitní centrum. V Havlíčkově Brodě chtějí prostřednictvím pletené stezky ve veřejném prostoru upozornit na významné osoby spjaté s městem. V Králíkách místní komunitní hybatel Mirek Beran spolu s dalšími aktivními obyvateli města uspořádá sousedskou slavnost k výročí 440-ti let od chvíle, kdy Zdeněk z Valdštejna získal městečko do svých držav a začal jej rozvíjet. Spolek v Dobroslavicích u Opavy obnoví spolu se svými sousedy zaoranou stezku ke kříži, odkud je jedinečný výhled na okolní krajinu. Kolem stezky vysází slivoně.

Kompletní seznam podpořených projektů včetně výše udělené finanční podpory a informace o obsahu projektu najdete na tomto odkaze.

Další kolo programu je otevřené a hlásit se do něj můžete až do 8. března. Více informací naleznete na stránce programu Živá komunita. Sledujte nás i na Facebooku. Těšíme se na vaše nápady, které oživí sousedské komunity v Česku.

Založení projektu