Martina Vaňková: Dárcovská výzva pro projekt Živá komunita

21 dní bez stížnosti

vybíráme od 10.4.2019
28 166 Kč
vybráno 113 % z 25 000 Kč

přispělo

39 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
K letošním 35. narozeninám jsem se rozhodla vyzkoušet celosvětovou výzvu 21 DNÍ BEZ STÍŽNOSTI. Moc mě to oslovilo (Zuzi, díky za inspiraci.). Myslím, že by bylo skvělé, kdybychom si dokázali méně stěžovat a místo toho vymýšleli způsoby, jak s věcmi pohnout. Výzva spočívá v tom, že si nasadím náramek nestěžování a od té doby si nesmím 21 dní stěžovat ani kritizovat. Ale pozor, nejde o to v sobě něco dusit, spíš najít způsob, jak věci, které nám vadí říkat konstruktivně, bez zbytečných emocí a sdělovat je lidem, kteří s nimi můžou něco udělat. Jakmile člověk nevydrží a postěžuje si (průměrný člověk si prý stěžuje 15 - 30x denně), přendavá náramek na druhou ruku a začíná opět dnem 1. Přendávat můžeme i několikrát denně dle potřeby.

Podpořte lidi, kteří žijí pro druhé

A co vy s tím? Dvě věci. Za prvé můžete přispět na tuto výzvu a podpořit tak lidi, kteří už si nestěžovat umí a místo brblání mění své okolí k lepšímu. Postaví novou náves, společně zorganizují úklid lesa nebo vezmou babičky a dědečky ze své obce na výlet. Po roce a půl v Nadaci Via mě nepřestává fascinovat, jakými způsoby se dá pro ostatní něco dobrého udělat. Já tuhle odvahu vstoupit do veřejného prostoru zatím nenašla a o to víc si vážím všech, kteří nežijí jen svůj soukromý život, ale část jej věnují tomu, aby se nám tu žilo lépe všem. Klobouk dolů. Srdečně vás tedy zvu, přidejte se a darujte.

Chcete taky nestěžovací náramek? Napište mi!


Za druhé, můžete do toho jít taky a zkusit si nestěžovací výzvu se mnou. Věřím, že to půjde 100x líp, když nás bude víc! Svým dárcům předám nestěžovací náramek a jdeme do toho! Napište a domluvíme si předání (Případně se dá použít jakýkoli jiný náramek, ale určitě napište, že jsme v tom společně :). 

S nestěžováním na 21 dní začínáme 21. 4. na moje narozeniny. 

Takže jsme začali. Vím o 3 lidech, kteří se zapojili do nestěžování se mnou oficiálně a o několika dalších, kteří se nechali volně inspirovat. Je skvělé vědět, že v tom nejsem sama. První den jsem na sebe nebyla přísná a překlenula se do dne 2, ovšem včera jsem si už začala všímat i drobnějších přestupků a poctivě se downgradovala zpět na den 1 po několika drobných výkřicích typu "Sem se zase pokydala, to je děs.." až po delší flow ohledně katastrofálně připravených špaget Carbonara v nejmenované restauraci ve Stříbrné Skalici. Dnes tedy den 2 a držím palce všem svým souputnicím!

Minulý týden jsem objednala náramky, zatím ještě nepřišly, tak netrpělivě čekám. Čtyři z deseti už mám zadané pro mé dárce a spolunestěžovatele. Kdo další se přidá?
Musím říct, že už radši trénuju. Ještě ne úplně naostro, abych se zas nezbláznila, ale už teď vnímám dost věcí jinak. Včera jsem měla menší "konflikt" při pořádání školení Darujme.cz s jedním pánem, s nímž byla celkem složitá domluva. Ale když pojmete tu správnou perspektivu, tak to bylo něco tak nicotného, že to ani nestojí za řeč. Všechno bylo jinak skvělé, a tak nemá cenu se na tu jednu událost z mnoha vůbec zaměřovat. Prostě to ukončit co nejdřív a co nejdřív hodit za hlavu. Už teď mám z výzvy radost :).

Založení výzvy

Nadace Via
Živá komunita podporuje aktivní lidi, kteří chtějí zlepšit život ve své sousedské komunitě. Cílem programu je zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti.
Díky programu Živá komunita Nadace Via podporujeme pozitivní změny, které umožňují vzájemné potkávání, spolupráci lidí a upevňování lidských vztahů prostřednictvím společných zážitků:

  • komunitní zahrady
  • sousedská komunitní centra
  • obnova tradic
  • oprava drobných památek
  • oživení veřejného prostoru
  • obnova krajiny
  • oživení chátrajících staveb
  • sousedské slavnosti
  • komunitní divadla a mnoho dalšího
POJĎTE DO TOHO S NÁMI!


A příště třeba 21 dní bez sprostých slov... to bude náročné :)

Aleš Kozák

Hodne sily do startu!

Zdenek

Do výzvy se rádi připojíme :-)

Michal Řebíček

Krásná výzva a jsi pod drobnohledem:-)

Jana Horakova

Jen si postěžuj:-)

Lukáš Hejna
333 Kč

Já chci taky nehundrovat a nosit náramek ❤ Marti, jsi pro mě velkou inspirací! Všechno nej!

Pavla Jenkova
300 Kč

Hodně štěstí s výzvou a vše nej!

Tereza Herdová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Via, projekt: Živá komunita