Tomáš Nágl: Dárcovská výzva pro projekt Šelmy se vrací - podpořte je v tom!

Hnutí DUHA Šelmy

vybíráme od 23.3.2024
0 Kč
vybráno 0 % z 1 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Světový den medvědů 
 
Hnutí DUHA Šelmy
Velké šelmy k české krajině neodmyslitelně patří. Dříve byly lidmi vyhubeny, dnes se k nám po letech vrací. Váš dar pomůže mapovat a chránit vlky, rysy i medvědy v české přírodě.
Vlk a rys pomáhají jako vrcholoví predátoři udržovat v přírodě tolik potřebnou rovnováhu. Regulují počty srnců, jelenů, divokých prasat aj., eliminují choroby zvěře a pomáhají zachovávat její přirozené chování. Jejich přítomnost je tak velice důležitá pro lesní ekosystémy. Přestože se velké šelmy po desítkách až stovkách let do naší přírody vrací, stále jim v ní hrozí nástrahy, jako je pytláctví či smrt na silnicích, proměna biotopů aj.

Pomocí monitoringu, výzkumu a osvěty, kterou děláme jak směrem k veřejnosti, tak k politikům, se nám daří zajišťovat lepší podmínky pro život těchto šelem v české krajině. 

Usilujeme o vytvoření takových podmínek, aby se šelmy mohly samovolně šířit a žít tam, kde pro to najdou vhodné prostředí.

Podpořte ochranu velkých šelem a staňte se jejich ochráncem. 

Hlavní aktivity Hnutí DUHA Šelmy:
  • Mapujeme šelmy po celé České republice.
  • Organizujeme Vlčí a Rysí hlídky - jednu z největších aktivit citizen science v Česku, do které se mohou zapojit dobrovolníci z široké veřejnosti a pomáhat chránit šelmy přímo v terénu.
  • Věnujeme se osvětě o velkých šelmách.
  • Chráníme biokoridory a biotopy.
  • Spolupracujeme s chovateli, kteří hledají cestu k soužití s šelmami.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Hnutí DUHA Šelmy, projekt: Šelmy se vrací - podpořte je v tom!