Marcela Burgrová: Dárcovská výzva pro projekt Světluška

Pěšky 9000 kilometrů pro těžce zrakově postižené

vybíráme od 17.1.2023
11 100 Kč
vybráno 1 % z 1 500 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
  Jsem 22letá cestovatelka Marcela Burgrova a mou velkou vášní jsou dálkové pochody.  V lednu roku 2023 se chystám na svou doposud největší cestovatelskou výzvu. 9000 km dlouhá trasa vede od nejjižnějšího bodu Evropy – španělského Mys Tarifa, až k tomu nejsevernějšímu v norském Nordkinnu.
Pochodem bych zároveň ráda podpořila ty, kteří se nebojí objevovat svět kolem nás, ač je pro ně mnohdy zahalen v mlze či úplné tmě. Moc proto fandím Světlušce, která takovým lidem pomáhá už dvacet let. Velmi mě potěší, pokud kdokoli během mé cesty, kterou budete moci sledovat na mém webu a sociálních sítích, finančně posvítíte těžce zrakově postiženým i vy.

  http //youtube.com/shorts/qT41_A58qzc?feature=share 
 
Jmenuji se Marcela Burgrová a přátelé mi říkají Marci. Jsem studentka z Prostějova, cestovatelka a snílek, který má rád nové výzvy.  


V létě roku 2022 jsem se sama s batohem na zádech vydala pěšky na svou prozatím nejdelší trasu: 4000 km na jih Portugalska k oceánu - cesta byla tesne pred cilem prerusena, ale dokoncim ji:). Před startem výpravy jsem si dala výzvu, že neutratím žádné peníze, a to se mi povedlo. Jediné peníze, ktere jsem utratila, byly ty za nové boty. Spím na divoko venku nebo u lidí, které na cestě potkám. Jídlo zachraňuji z kontejnerů za supermarkety. 




S každým dalším trekem mě čím dál tím více táhne objevovat nová místa, překonávat sebe samu a žít jen s batohem na zádech. Nejvíce si užívám pocit svobody a fakt, že každý den je nový a jiný. Nikdy nevím, kde se probudím, koho potkám a co spatřím. Dostávám se do malebných vesniček a místní obyvatelé mě nechávají nahlédnout do svých životů. Najednou vidím nejen hlavní města s atrakcemi pro turisty, ale skutečnou skoro nedotčenou přírodu.

 
V rámci své 9000kilometrové výzvy se nejvíc těším na objevování nové krajiny. Na sever se totiž vydávám vůbec poprvé, k tomu ještě pěšky. Ráda bych i tentokrát inspirovala co nejvíce lidí k tomu, že cestování nemusí být drahá záležitost. A že cestovat po vlastních nohou, na kole, nebo stopem je ten nejlepší způsob, jak poznat cizí země a obyvatele.  

Sledujte mou výpravu na mých sociálních sítích


 Sociální Sítě:
Instagram - Marci_Vagrant
Facebook - Marcela Burgrová 
https://linktr.ee/MarciVagrant

Nadační fond Českého rozhlasu
Každý den přináší výzvy, které jsou pro nevidomé a slabozraké VESMÍRNĚ náročné. Pomáhejte zvládat zrakově handicapovaným život s větší jistotou pravidelně i vy, a to MĚSÍČNÍM příspěvkem. Ten může činit třeba jen dvě stě korun, tolik stojí například hodina práce asistenta, kterou využije rodina se zrakově handicapovaným dítětem. Malá částka pro vás, velký význam pro nás. Děkujeme.

Jsme Světluška, dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá plnit každodenní náročné mise těžce zrakově postiženým už od roku 2003. Umožňujeme nevidomým a slabozrakým, aby žili co možná nejvíce samostatný a smysluplný život dle vlastní volby. Každý den, každý rok, celý život. Finanční podporu rozdělujeme celoročně nevidomým a slabozrakým dětem, dospělým i seniorům, kteří naši pomoc potřebují. Podporujeme například:
 
  • osobní asistenci a odlehčovací služby
  • průvodcovské a předčitatelské služby
  • terénní služby pro rodiny s dětmi 
  • nákup kompenzačních pomůcek a proškolení v jejich používání 
  • výcvik vodicích a asistenčních psů 
  • volnočasové/zájmové aktivity, sport 
Jsme dlouhodobým partnerem organizací, které zajišťují nezbytné služby pro lidi se zrakovým postižením po celém Česku a jsou oporou i pro jejich rodiny a pečující.
 
Jak naše pomoc vypadá v praxi? Například hodina práce asistenta přijde na 200 korun – pro vás malá částka, pro zrakově postižené ale vesmírná pomoc.
“Asistentka Lea nám pomáhá s doprovodem dcerky Zoiky ze školy. Odpoledne si doma Zoika s Leou hraje a dělají společně úkoly do školy. Lea se Zoikou hraje i na klavír a doprovází ji na ukulele, Zoika hraje i na kytaru a spolu si rády zpívají. Zoika má Leu moc ráda a těší se na ni! Pomoc asistentky je pro nás nenahraditelná, ulehčuje nám každodenní život a dává prostor věnovat se víc i mladšímu synovi Tomáškovi, který je v první třídě ZŠ. Díky asistenci se nám daří i víc výletů, na které bych si sama se Zoikou na vozíčku a malým synkem netroufla,” popsala maminka Zoiky, která může pomoc asistentky využívat právě díky Světlušce.

Projekty, které jsme za 20 let na Zemi uvedli do života
Na začátku našeho fungování stály zářijové Sbírkové dny Světlušky. Během těch se až do roku 2021, kdy Světlušky zasvítily v ulicích naposledy, povedlo 114 tisícům dobrovolníků po celém Česku vybrat přes 94 milionů korun. 
 
Dobrovolníci dnes pomáhají dál, a to v rámci malých benefic, v rámci nichž pomáháme zájemcům s uspořádáním vlastních akcí na podporu Světlušky. Další světluščí stálicí je koncert Světlo pro Světlušku, který je slavnostním zakončením našeho celoročního úsilí a především poděkování našim partnerům, dárcům a dobrovolníkům. 
 
Dlouhá léta už Světluška do českých a moravských měst vozí také Noční běh a Kavárnu POTMĚ. Dva projekty, díky nimž máme možnost se setkat s těmi, kteří na cestu nevidomým a slabozrakým svítí, osobně. A protože z posledních let víme, že stejně důležitý je i kontakt virtuální, dáváme dárcům možnost svítit i online prostřednictvím nového e-shopu. Zároveň se snažíme přibližovat každodenní život nevidomých zblízka a bez obalu, a to v Podcastu POTMĚ.  

Držím palce na poslední kilometry, Marci.

Honza Nevoral
1 000 Kč

Ať to vyjde.

džejbí
2 000 Kč

Hodně štestí 🍀

Denisa Chlebečková
500 Kč

Ahoj! pecka! držím moc palce! a přeji štastnou cestu a štestí na lidi ))) A věřím, že peníze půjdou na správnou věc!

Václav Dubský
500 Kč

Krásný nápad. Budu fandit.

Petr Válek
300 Kč

Parádání nápad, užívej cestování :)

Tomáš Votruba
1 500 Kč

Marci, jsi inspirací pro nás všechny a hlavně pro mladé, kteří mají velké sny a zbytečně si do cesty k jejich splnění staví překážky. Ty ne. Šťastnou cestu.

Gabriela Drastichová
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadační fond Českého rozhlasu, projekt: Světluška