Mám ruku v sádře a díky vzájemné pomoci neumírám hlady. Pomozme si pomáhat.

vybíráme od 20.5.2022
2 700 Kč
vybráno 39 % z 7 000 Kč

přispělo

7 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jestli může v 21. století přijít nějaká velká a pozitivní změna, pak jsem hluboce přesvědčen, že to bude revoluce v mezilidských vztazích, pomoci a péči, lásce k sobě, k druhým a tak nějak ke všemu. Snad tomu vydání Vzájemné pomoci v češtině napomůže. Nevim. A pokud prosím můžete, pomozte lidem aby si pomáhali. A věděli jak to dělat co nejlíp a mohla tato skvělá kniha vyjít. Vzájemnost je totiž mimo jiné o tom, že dávají všichni, ale netratí nikdo. Když přispějete nad 270 Kč, dostanete pak tu knížku jako dárek. 
Ahoj, píšu tohle po hodně náročném dni a navíc jednou rukou. Člověk si ani neuvědomí co všechno se děje a najednou si to štráduje z nemocnice se sádrou. Když jsem si poprvý uvědomil, co všechno to znamená, bylo mi úzko. Mám zkouškové, musím dopisovat věci do školy, moje práce do velké míry spočívá v psaní různých věcí, mailů a smsek, textů atd. Zkrátka jsem vůbec nevěděl, co dělat a už jen strčit lékařskou zprávu do tašky mi dělalo problém, jako bych se znovu učil základní motoriku. Před nemocnicí mě zastavil staší pán pohybující se jen díky chodítku a se slovy "já vám s tím vším pomůžu, musíme si pomáhat" mi přerovnal tašku a pomohl se obléci. Zamířil jsem do 3 ocásků, byly blízko a já měl hlad. Kvaso mi pomohl nandat jídlo, Adéla mě naučila nandavat jídlo jednou rukou, Buchta mě jako vždy obveselila, Baky mě vyfotila a jelo to. Hodně milé pomoci. Od kámošů a kámošek, od rodiny, od náhodných lidí. Tolik, že jsem i se zkryplenou rukou zvládnul převézt pračku přes půlku města. A i když je to furt na nic, oproti prvním dojmům mám pocit, že těch pár týdnů bez ruky přežiju a možná si i vyperu. Díky vzájemné pomoci, i když v mém případě aktuálně spíš nevzájemné.
A někteří z těch fajn lidí co mi dnes hodně pomohli chtějí o vzájemné pomoci vydat knihu v nakladatelství Nevim. Nezní to možná jako nic nového, to proto, že je touha po vzájemnosti tak trochu součástí naší přirozenosti. Jen v době, kdy nás čím dál více věcí, a často struktrálních a systémových, tlačí spíše k sobectví, potřebujeme se naučit vytvářet struktury, vztahy a ekosystémy založené na pomoci. Jestli může v 21. století přijít nějaká velká a pozitivní změna, pak jsem hluboce přesvědčen, že to bude revoluce v mezilidských vztazích, pomoci a péči, lásce k sobě, k druhým a tak nějak ke všemu. Snad tomu vydání Vzájemné pomoci v češtině napomůže. Nevim. A pokud prosím můžete, pomozte lidem aby si pomáhali. A věděli jak to dělat co nejlíp a mohla tato skvělá kniha vyjít. Vzájemnost je totiž mimo jiné o tom, že dávají všichni, ale netratí nikdo. Když přispějete nad 270 Kč, dostanete pak tu knížku jako dárek.
Tři ocásci sou družstvo. Sociální družstvo!
Třetí kniha družstevního nakladatelství Nevim kolektivu Tři Ocásci je o spolupráci a vzájemné péči jako základních prvcích jak v čase krize, tak i v každodenním úsilí o lepší svět. Překlad knihy amerického aktivisty a právníka Deana Spada Vzájemná pomoc: jak v krizi upevňovat solidaritu vychází právě v době kumulujících se vypjatých dějinných momentů a nabízí kolektivům návody k tomu, jak se organizovat a budovat pečující a stabilní prostředí, které umožní dlouhodobé zapojení členů a členek.
Podpořte vznik nové knihy družstevního nakladatelství Nevim Vzájemná pomoc: jak v krizi upevňovat solidaritu! Pokud přispějete 270 Kč a více, dostanete výtisk knihy jako dárek.

Třetí kniha družstevního nakladatelství Nevim kolektivu Tři Ocásci je o spolupráci a vzájemné péči jako základních prvcích jak v čase krize, tak i v každodenním úsilí o lepší svět. Překlad knihy amerického aktivisty a právníka Deana Spada Vzájemná pomoc: jak v krizi upevňovat solidaritu vychází právě v době kumulujících se vypjatých dějinných momentů: válka na Ukrajině, pandemie covidu a dlouhotrvající ekologická krize podrývají naše pocity bezpečí a stability a dokáží vychýlit morální kompas našich rozhodnutí. Pod tlakem těchto událostí společnosti hrozí rostoucí nenávist, strach a rozdělení. Právě jako protiklad k těmto tendencím klade Dean Spade do centra našich snah vzájemnou pomoc, která nám pomáhá překonat těžké situace spojené s krizí.

Na četných příkladech podpůrných projektů organizovaných zdola a otevřených všem autor ukazuje, jak tyto snahy dokáží nahradit stát a jeho instituce, které v těchto chvílích často selhávají nebo poskytují pomoc selektivně a  vynechávají ty na okraji. Síť lidí, která vzniká na místech takového selhání, dokáže svépomocně nejen naplnit základní potřeby jakými jsou distribuce jídla, vzdělávání, péče o děti nebo poskytování zdravotní péče, ale také tím zároveň upozorňovat na systémové problémy. Důležitou součástí vzájemné pomoci je i schopnost mobilizační: k nízkoprahovým aktivitám dokáže přitáhnout mnoho lidí, kteří dosud neměli zkušenosti s aktivistickým prostředím, a zapojit je do hnutí. 

Udržitelnost skupin vzájemné pomoci je hlavním tématem druhé části Spadeovy knihy. Nabízí kolektivům návody k tomu, jak se organizovat a budovat pečující a stabilní prostředí, které umožní dlouhodobé zapojení členů a členek. Změna současného systému je úkol, který vyžaduje vytrvalost, zapojení mnoha lidí a také uvědomění si vlastních limitů. Proto je důležité věnovat dostatek času budování struktury, která je pečující, nevytváří prostředí tlaku a v níž se lidé budou cítit dobře a bezpečně. Zalistovat si návody v této knize můžete kdykoli, když v rámci svého kolektivu ucítíte neladící pnutí. Pomohou vám nalézt vaše citlivá místa a ošetřit je.

Doufáme, že vám tato kniha pomůže rozvíjet vaše kolektivy, pečovat o sebe navzájem a přemýšlet, kam a v jaké míře do budoucna napnout vaše síly. Nyní je to aktuálnější, než kdy jindy.

Dean Spade - Vzájemná pomoc: jak v krizi upevňovat solidaritu

196 stran

nevim.triocasci.cz




Brzké uzdravení!

Anna Kšírová
500 Kč

Nezlom si příště žebra.

Adam Bílek
300 Kč