Hana Sedláková: Dárcovská výzva pro projekt Kup oběd

Kup oběd klientům Charity Olomouc a nauč Hanku vařit

vybíráme od 1.2.2022
12 600 Kč
vybráno 57 % z 22 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Drazí přátelé, za 22 dní, 22. 2. 2022 oslavím své 35. narozeniny. Inspirována úspěchem své charitativní výzvy Dortíková abstinence pro hospic Sdílení, realizované před dvěma lety, jsem se rozhodla, že toto magické datum opět spojím s bohulibým rozměrem. Ráda bych letošní narozeninovou sbírkou podpořila nesoběstačné klienty a klientky Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce, kteří nezvládnou svoji nepříznivou situaci řešit vlastními silami a ocitají se tak na prahu ohrožení zdraví či života.
Dárcovské výzvy bývají o dřině a odříkání :) Když jsem přemýšlela, jaký bič si na sebe pro následující 3 týdny upletu, na první dobrou mě napadlo vzdát se své největší závislosti, pití kávy. Rychle jsem si ale uvědomila, že bez dostatečného přísunu kafe riskuji život nejen já, ale i lidé, kteří se mnou chodí, pracují, kamarádí… Zvolila jsem proto mírnější, pro mě ale zdánlivě opět nepřekonatelnou výzvu – vzdát se po následujících 22 dní obědů v restauraci. Hm, řeknete si, co na tom je? Ale vy, co mě znáte blíže, už tušíte. Kolikrát si za poslední 3 roky, co Hanka pracovala pro Nadaci Via, přinesla oběd do krabičky, hm? Vynechala někdy společný oběd za dobu, co pracuje na krajském úřadě v Olomouci, ha? A modří vědí, že chlapa na dobrou večeři opravdu nesbalím. Takže představa, že si budu 3 týdny připravovat do kanclu jídlo s sebou a o víkendu si nedojdu pro bun bo nam bo do svého oblíbeného asijského bistra, mě poněkud zneklidňuje…

Budu ráda, když mě v tomto nelehkém boji podpoříte a zároveň tak spolu se mnou pomůžete těm, kteří si nemohou dovolit jídlo v restauraci, ale ani třeba svoje vlastní bydlení. Potěší mě, když mi místo dárku k narozeninám zašlete libovolný dar na projekt Charity Olomouc Kup oběd. Pokud výzvu nedodržím a jídlo v restauraci si i přesto dám, přihodím k Vašim darům do pomyslné kasičky částku v hodnotě tohoto oběda. Všechny peníze poputují po skončení výzvy do Charity Olomouc, kde za ně uvaří obědy pro klienty a klientky Domova sv. Anežky na Svatém Kopečku, azylového domu s pečovatelskou službou, kde pomáhají lidem, kteří se ocitli bez přístřeší a jejichž zdravotní stav vyžaduje péči druhé osoby. Všem předem ze srdce děkuji!

Charita Olomouc
Oběd – teplé jídlo, které zasytí a dodá potřebnou sílu. Samozřejmost pro většinu z nás. Nebo ne? Například nejchudší obyvatelé našich domovů si teplé jídlo dovolit nemohou. Většina z nich má velmi nízký příjem, který stačí pouze na to, aby pokryl ubytování a pečovatelskou službu.
Pan Ivo pracoval dlouhá léta v lesích, kde si zvykl na klid a samotu. Od dětství měl špatné držení těla, jako drobný hubený chlapec nevážil nikdy víc než 50 kg. Těžká práce v lese mu na zdraví nepřidala. Po smrti maminky přišel o domov a bydlel po ubytovnách. Časté hospitalizace v nemocnici nakonec vedly ke ztrátě i tohoto křehkého bydlení. Jeho zdravotní stav se postupně zhoršil natolik, že nastoupil do Domova sv. Anežky. Nyní téměř nevychází z pokoje. Pohybuje se pomalu za pomoci berle, potřebuje doprovod k lékařům a na úřady. Svůj volný čas tráví vymalováváním mandal.


Paní Pavlína přišla o domov, když jí zemřel partner. Prošla několika azylovými domy. Dlouhá léta také přežívala v rozpadlém kravíně bez elektřiny a vody. V Domově sv. Kosmy a Damiána získala nejen střechu nad hlavou, ale i potřebnou podporu a péči, kterou vyžaduje její vážný zdravotní stav.



Kvalitní strava je jedním z pilířů, na kterých stojí péče v domovech pro osoby se sníženou soběstačností. Klientům však po úhradě bydlení, pečovatelské služby a základních potřeb nezůstává na zajištění oběda dostatek peněz. Pomozte a darujte některému z klientů oběd či celodenní stravu. Nebo se můžete stát pravidelným dárcem a zvát tak třeba pana Iva jednou týdně na oběd.

Co všechno koupí oběda dáváte našim klientům?

  • kvalitní teplé jídlo
  • základ pro stabilizaci a případné zlepšení zdravotního stavu*
  • prostor pro setkávání při společném stolování
  • strukturu dne, „něco na co se můžu těšit“
  • pocit domova
* V kombinaci s potřebnou zdravotní péčí, kterou klientům domovů zprostředkováváme.

Darujte, kolik si můžete dovolit:
 
  • 95 Kč na jeden oběd v domově
  • 165 Kč na celodenní stravu
  • 665 Kč na teplé obědy pro jednoho klienta po celý týden
  • Můžete si také nastavit pravidelný příspěvek a stát se tak patrony našich klientů.
Našim klientům pomůže dar v jakékoli výši, třeba i v hodnotě chleba k snídani v domově.
 
Darujte teplé jídlo a zahřejte na těle i na duši! Děkujeme.



Krásný počin, Hanko! :-)

Jana
300 Kč

Všechno nejlepší a dobrou chuť, Hani!

Kristina Papoušková

Vše NEJ!

Adéla Vojáčková

Ukaž všem, že ani v kuchyni nejsi žádná lama! Všechno nejlepší :)

Monika

To je skvělá výzva, držím palce :)

Michaela Rázgová

Držím palce Hani! To je super výzva, já bych to nedala :D

Radka Bystřická
300 Kč

Herzlichen Glückwunsch, viel spass und alles Gute! ฅ/ᐠ. ̫ .ᐟ\ฅ

Katík
300 Kč

Stav se s krabičkou :)

Mischa Tsep
222 Kč

Pojď pojď pojď!

Jan Žůrek
222 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Charita Olomouc, projekt: Kup oběd