Simona Škarabelová: Dárcovská výzva pro projekt Včely z blízka v Otevřené zahradě

Pozorovat včely bezpečně? Díky vám to bude možné...

vybíráme od 23.3.2021
10 206 Kč
vybráno 146 % z 7 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Otevřená zahrada je místo klidu a zeleně uprostřed Brna. Měla jsem tu čest pro ni a Nadaci Partnerství 5 let pracovat a ani dnes na ni nezapomínám. Miluju ten moment, když se při vstupu do dvora na Údolní 33 otevře neočekávaný pohled do opečovávaných svahů Špilberka. Ráda se po nich toulám se sklenkou vína (během Vína z blízka), s kávou, nebo pozoruju slepice, králíky či ovečky. Slepicím a králíkům nosím po celý rok ořezky zeleniny, staré pečivo a skořápky z vajec. Jen včely jsem dosud s respektem obcházela, byť s velkou chutí sladím jejich medem. Včelí úly ve mě dosud budily zasloužený respekt a tím pádem odstup :) Nyní je šance toto změnit a vybudovat pozorovatelnu včel. 
Pojďte do toho se mnou! Oslavte moje 48. narozeniny dobrým skutkem a v této divné době darujte pomyslnou sklenici medu (150 Kč), nebo rovnou dvě (300 Kč), vysejte lán medonosných rostlin (500 Kč) či přispějte na část úlu (1000 Kč). Nebo mě překvapte Jinou částkou. Vzdávám se tak ve prospěch včel a jejich pozorovatelny všech případných květin, sladkostí, knížek, gastro i wellness zážitků a jiných milých pozorností, kterými byste mě zvažovali obdarovat :) A co víc - když bude "v banku" 7 tisíc, přispěju sama 2,5 tisíci Kč.
Možná si říkáte, že v dnešní době jsou potřebnější projekty, ale já si myslím, že musíme i nyní myslet na pěkné milé věci a těšit se na něco, co nám dělá radost.
Já se těším na bezpečné pozorování včel v jejich úlu, které bude možné i díky vám :)
Díky moc - vaše Simona

Moji milí, 
díky vám všem, co jste mi touto netradiční cestou popřáli k narozeninám se mi podařilo už v předtermínu vybrat naplánovanou cílovou částku. Zbývá nám však ještě 11 dní, zkusme dosáhnout na 10 tis Kč! Šiřte tuto výzvu dál, neboť potřeba nových úlů je stále aktuální. Zima si letos dává na čas, ne a ne odejít, a tak včelky potřebují nový domov a péči. Děkuji za vaši podporu!

Založení výzvy

Nadace Partnerství
“Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.” Řekl kdysi Albert Einstein. Tak pojďme pomoct, aby se včelám v Otevřené zahradě žilo líp. Naše zahradní včelstva si zaslouží pohodlný domov, chutnější pastvu i více slunce a klidu. To je naším jarním cílem č. 1.
Včelí dobrodružství v Otevřené zahradě začalo v roce 2015, kdy jsme slavnostně otevřeli přírodní Boromejskou zahradu. Vybudovali jsme kvetoucí záhony a do zadní části umístili první dvě včelstva. Pod vedením odborného garanta jsme začali pomalu, ale jistě včelařit. Pod jeho vedením jsme vytvořili výukové programy pro děti a kurzy pro začínající včelaře. Současně jsme zařídili i ukázkové úly, aby děti viděly život včel pěkně zblízka. Ty už ale dosloužily, proto plánujeme nové. A nejen je. Jsme v půlce projektu, jehož cílem je úprava a rozšíření včelího stanoviště v Otevřené zahradě.



Potřebujeme získat 80 tisíc, abychom dokončili:

  • včelí pozorovatelnu s posezením, kde budou moci děti, návštěvníci zahrady i účastníci kurzu sledovat pohyb včel a sběr pylu na medonosných rostlinách
  • 2 lavičky k posezení
  • 6 nových úlů,  včetně 1 ukázkového proskleného
  • velký vyvýšený záhon
  • výsadbu 40 nových druhů medonosných rostlin a dřevin
  • terénní úpravy a vydláždění prostoru mezi úly pro lepší přístupnost
Děkujeme za vaše dárcovské výzvy. Ta Davidova se slušně rozjela: 

Už v létě by tak mohly mít včelky pohodlnější bydlení a návštěvníci zahrady příjemnější, voňavější a barevnější místo k relaxaci.

Děkujeme, že nám pomůžete tohle všechno uskutečnit.

Bližší informace a zajímavosti čtěte zde.

Sim, všechno nejlepší :-))

Lucie Olišarová

Všechno nejlepší k narozeninám, ať nám to bzučí. Petra W.

Petra Weberová
200 Kč

Všechno nejlepší tobě i včeličkám!
Téra a Jan

Jan Kozák

Tak všechno nejlepší, má milá švagrová :)

Ivana Kozáková
1 000 Kč

Ivo a Honzo,
jménem včel - moc děkuji za podporu!!
Krásné velikonoce přeji!

Sim.

Simona Škarabelová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Partnerství, projekt: Včely z blízka v Otevřené zahradě