Helena Peřinová: Dárcovská výzva pro projekt Včely z blízka v Otevřené zahradě

Do zahrady za včelami

vybíráme od 16.3.2021
2 550 Kč
vybráno 51 % z 5 000 Kč

přispělo

5 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Otevřená zahrada byla před lety vizí a a snem. Kdesi vysoko v éteru se tato představa vznášela nad zpustlým a opuštěným severním svahem Špilberku. A nakonec se nám podařilo sen zhmotnit. V roce 2013 jsme založili zahradu, která během let vykvetla do krásy. A hlavně: slouží lidem, kteří se přicházejí pokochat nádhernými záhony, inspirovat se a přiučit se něčemu novému. Včely máme od roku 2015, ale přístup k nim nebyl pro návštěvníky vzhledem k jejich umístění v zarostlém koutě zahrady možný. A to teď změníme!
Je mi ctí pracovat pro zahradu a pro to, aby se v ní lidé cítili dobře. Když si potřebuji odpočinout a nechci se ládovat kafem, jdu se podívat k úlům. Zvláštním způsobem mě to uklidňuje i nabíjí zároveň. Po letech je načase stanoviště upravit. Včely měly málo slunka, nevhodně umístěná česna, nestabilní podloží. Celou Otevřenou zahradu děláme jako ukázkovou. Tak, aby návštěvníci mohli přijít a podívat se zblízka a přiučit se. A tento rozměr teď získá i včelí stanoviště díky pozorovatelně, ze které se můžete dívat směrem dolů k úlům a sledovat ruch kolem nich. A mám radost, že se nám podařilo vymyslet, jak zprostředkovat bezpečně pobyt v co nejtěsnější vzdálenosti úlů: ze zadní strany  bude vyvýšený záhon s lavicí na sezení. Vy se tam můžete pohodlně posadit, kochat se pohledem do zahrady s včelími úly v zádech. A to je bzukot.

S úpravami jsme začali. Pojďme se složit, ať projekt dokončíme a můžete se na včely podívat pěkně zblízka. Stačí i částka za jedno kapučíno. A můžete vyzkoušet, jestli pobyt u včel opravdu nabíjí i bez kafe :) 

p.s. zahradní bistro bude otevřené, kafe tam bude



Nadace Partnerství
“Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.” Řekl kdysi Albert Einstein. Tak pojďme pomoct, aby se včelám v Otevřené zahradě žilo líp. Naše zahradní včelstva si zaslouží pohodlný domov, chutnější pastvu i více slunce a klidu. To je naším jarním cílem č. 1.
Včelí dobrodružství v Otevřené zahradě začalo v roce 2015, kdy jsme slavnostně otevřeli přírodní Boromejskou zahradu. Vybudovali jsme kvetoucí záhony a do zadní části umístili první dvě včelstva. Pod vedením odborného garanta jsme začali pomalu, ale jistě včelařit. Pod jeho vedením jsme vytvořili výukové programy pro děti a kurzy pro začínající včelaře. Současně jsme zařídili i ukázkové úly, aby děti viděly život včel pěkně zblízka. Ty už ale dosloužily, proto plánujeme nové. A nejen je. Jsme v půlce projektu, jehož cílem je úprava a rozšíření včelího stanoviště v Otevřené zahradě.



Potřebujeme získat 80 tisíc, abychom dokončili:

  • včelí pozorovatelnu s posezením, kde budou moci děti, návštěvníci zahrady i účastníci kurzu sledovat pohyb včel a sběr pylu na medonosných rostlinách
  • 2 lavičky k posezení
  • 6 nových úlů,  včetně 1 ukázkového proskleného
  • velký vyvýšený záhon
  • výsadbu 40 nových druhů medonosných rostlin a dřevin
  • terénní úpravy a vydláždění prostoru mezi úly pro lepší přístupnost
Děkujeme za vaše dárcovské výzvy. Ta Davidova se slušně rozjela: 

Už v létě by tak mohly mít včelky pohodlnější bydlení a návštěvníci zahrady příjemnější, voňavější a barevnější místo k relaxaci.

Děkujeme, že nám pomůžete tohle všechno uskutečnit.

Bližší informace a zajímavosti čtěte zde.

Miluju včely, a co teprve jejich med! :)

Simona Škarabelová
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Partnerství, projekt: Včely z blízka v Otevřené zahradě