Karel Pytolaj: Dárcovská výzva pro projekt Ptačí park Malá Lipová

Milovníci ptačích rájů

vybíráme od 9.12.2020
1 106 Kč
vybráno 11 % z 10 000 Kč

přispělo

5 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Malá Lipová se může stát lokalitou, kde budou ptáci moci nerušeně hnízdit.
Podpořme přírodu!
Česká společnost ornitologická
Vlhy pestré patří k našim nejbarevnějším ptákům. Jsou to opravdové klenoty naší přírody. Poblíž Přerova jsme objevili malou pískovnu, kde hnízdí. Založili jsme zde nový ptačí park - Malou Lipovou, která je od května 2021 ve vlastnictví ČSO. Vytvoříme ideální podmínky pro nerušený život vlh i dalších ptáků. Postavíme pozorovatelnu, kde bude možno vlhy z bezprostřední blízkosti pozorovat a přitom nerušit. PŘIDÁTE SE K NÁM? DĚKUJEME.
Pískovna Malá Lipová, uprostřed velmi intenzivně obhospodařované krajiny poblíž Přerova, je domovem kolonie vlh pestrých. V roce 2022 zde hnízdilo více jak 20 párů. Vlhy potřebují čas od času obnovit hnízdní stěnu a rovněž je potřeba udržovat pískovnu a chránit ji před možnými negativními vlivy okolí.  Kromě vlh přímo v pískovně hnízdí i žluvy hajní, v okolí se často objevují motáci lužní, hrdličky divoké. V létě 2021 v Malé Lipové zahnízdila kolonie přibližně 600 párů břehulí říčních, symbolicky v době, kdy jsme lokalitu získali do vlastnictví ČSO.

Podívejte se na video, jak to v pískovně Malá Lipová vypadá:


Vlhy pestré hnízdí v koloniích a potřebují k hnízdění strmé písčité stěny, ve kterých si vyhrabávají nory. Je to teplomilný druh, a proto k nám zpravidla přilétá až začátkem května. Živí se hmyzem, poradit si dokáže i s vosami a sršni. Vlhy bývají nazývány českými papoušky, neboť jsou to naši nejbarevnější ptáci. Pozorovat je lze odpočívající na větvích stromů a keřů, ale i na plotech nebo na drátech. Často létají v menších hejnech.

Původní vlastník pískovny, město Přerov, podepsalo počátkem dubna 2021 kupní smlouvu na 1,68 ha klíčových pozemků za celkovou částku 130 000 Kč a 28. května 2021 byla pískovna připsána do vlastnictví ČSO! Děkujeme všem dárcům za podporu!

Hnízdní stěna vlh v Malé Lipové, foto: L. Korešová

Pozorováno zde bylo více než 60 druhů ptáků, ale i mnoho druhů bezobratlých (brouk Combocerus glaber a pavouk skákavka písečná v této lokalitě byli pozorováni vůbec poprvé, předtím pouze na jižní Moravě).
V pískovně byli nalezené také velmi vzácné rostlinné druhy, jako je vstavač vojenský (orchidej) či vousatka prstnatá (lipnicovitá tráva).

Ptačí park Malá Lipová bude hodně zaměřen na veřejnost. Chceme vytvořit ptačí pozorovatelnu, fotografický kryt i naučné cedule. Proběhlo zde již několik akcí -  dobrovolnické brigády a vítání vlžího zpěvu (komentovaná prohlídka). Proto je vybudování zmíněné návštěvnické infrastruktury tak důležité - umožní pozorování a přitom omezí rušení hnízdících ptáků.

O ptačí park se stará Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, ve spolupráci s kanceláří ČSO.

POMŮŽETE NÁM BUDOVAT DOMOV PRO VLHY? DĚKUJEME ZA VAŠI PODPORU.

Vlhy pestré v Malé Lipové, foto: L. Kříž
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Česká společnost ornitologická, projekt: Ptačí park Malá Lipová