Radek Novotný: Dárcovská výzva pro projekt Voda je život a dar, ne zboží k dolování zisků

Dárek a ocenění práce novinářky Jany Lorencové a poděkování za její práci a pomoc při obraně vody

vybíráme od 4.12.2020
34 622 Kč
vybráno 231 % z 15 000 Kč

přispělo

79 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Řada z vás si pamatuje přední českou investigativní novinářku Janu Lorencovou. Jsem s ní v kontaktu druhý rok a paní Jana bezplatně pomáhá Nadačnímu fondu Pravda o vodě. V kauzách, které zveřejňovala, rozkrývala a ukončovala, šlo o miliardové úniky z našich kapes. Evidentně dala přednost pomoci lidem, před vlastním prospěchem, přitom často hodně riskovala. Nenechala se zastrašit ani uplatit a jsem přesvědčený, že obojí na ní lidé namočení v kauzách zkoušeli. Zjistil jsem před pár dny, že jí odešel počítač. Tím má problém, který snadno nevyřeší, protože je již v důchodu a ten u novináře nebude v řádech desítek tisíc/měsíčně. Napadlo mě, to vzít jako příležitost a poděkovat jí za to, co pro nás a Českou republiku jako novinářka léta dělala. Prostě se na ten počítač složit a dát jí ho, jako dárek a naše poděkování pod stromeček k vánocům.
Proto zveřejňuji tuto výzvu, do které na straně dárců rovnou vkládám 1000 Kč a veřejně slibuji, že zajistím tvorbu nové webové stránky, kde si lidé budou moci koupit její velmi poučnou knihu Krvavé oleje.

Dárek nečeká

Mluvil jsem s člověkem, který pro ni léta řeší technické věci a ten mi řekl, že počítač nový potřebuje a cenu vidí kolem 15.000 Kč. Když jsme včera s paní Janou mluvili, tak jsem pochopil, že protože nemůže pracovat tak řeší, jak popřesouvá peníze, aby si ho mohla počítač koupit. Zejména v těchto dnech, kdy je tma již ve 4 hodiny, nese těžce, že pracovat nemůže. S jejím přístupem k životu potřebuje být aktivní, a když má možnost pracovat na něčem, co jí dává smysl a tak jí to nabíjí.   
Jak jsem výše psal, tato dáma, již druhým rokem zdarma pomáhá nadačnímu fondu Pravda o vodě.

Informuje okruhu svých známých, nejen z řad novinářů. Pomáhá i svými radami, jak a co dokumentovat a psát. Píšeme spolu knihu o vodě "Kalná voda", resp. ona píše a já předkládám důkazy, vyprávím a odpovídám na otázky. Navrhla mi, že knihu se mnou napíše, když pochopila nekalosti prodeje postavení správce monopolu vody do rukou korporací a potřebu toto zastavit a napravit. Čím více problematiku probíráme, tím více vidí podobností s děním v kauze Lehkých topných olejů, včetně potřeby odhalit nekalé jednání politiků, jako nutné podmínky pro nápravu 

Krátce pro ty z vás, kdo nevíte nic o  J. Lorencové 

Začala studium na vysoké škole žurnalistiky, studium však nedokončila kvůli nesouhlasu se vstupem vojsk Varšavské smlouvy. Krátce pracovala v médiích, ale i odtud byla v roce 1970 donucena odejít a téměř 20 let, do roku 1989 pracovala jako servírka. Po roce 1989 se vrátila zpět k novinářské praxi. Do roku 1994  působila v tištěných médiích, poté se stala zaměstnankyní České televize. V ČT se podílela či podílí jako reportérka na pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

Rozkryla a tím pomohla zastavit miliardové úniky z kauz např. Lehké topné oleje a Lihové mafie. Je držitelkou novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky
i státního vyznamenání a přesto v současnosti řeší, jak popřesouvá priority a platby, aby si mohla koupit počítač a dále pracovat!

Lidi děkuji, jste super 


4.12.jsem vyhlásil Darovací výzvu a 6.12. večer jsme dali dohromady 16.222 Kč. Technik objednal počítač a 7.12.2020 ho paní Janě doma nainstaloval :-).
Její reakce, která mi přišla večer přes SMS mě rozesmála a moc potěšila:

Její poděkování a vzkaz vám je zde 

Dojal mě dárek, který jsem od vás dostala. Stejně tak úžasné je pro mě zjištění, že přes léta, která od mých kauz uplynula, na mě diváci nezapomněli a jsem v úžasu, že se na dárek skládali i lidé, kteří mě jako novináře nezažili, protože byli v tu dobu děti.  

Je to pěkný pocit vědět, že to co jsem dělala, lidé stále cení. Cítím vděk, protože jste poznali, že dělat věci opravdově je smysluplné. Pro novináře mého ražení je toto úžasně vědomí a obrovská satisfakce. 

Tuto akci zorganizoval Radek Novotný a velmi mě tím překvapil. Spolupracujeme na rozplétání kauz pochybného dění kolem městských vodáren a vidím mnoho podobného s kauzou LTO, zejména v bezohledném a nemorálním přístup státu a jeho vedoucích činitelů. Rozumíme si i lidsky. Jeho „otcovské“ připomínky působí na můj letitý zlozvyk kouření, které jsem omezila. Věřím, že kniha Kalná voda, kterou spolu píšeme, povede stejně jako moje kniha Krvavé oleje k nápravě systému ve prospěch lidí. 

Vědomí, že jsem stále platná při odhalování podobných nešvarů a toho, že nadaci pravda o vodě, jsou moje zkušenosti s investigativní prací ku prospěchu, je pro mě úžasné. 

Sbírka na PC byla úspěšná, ale navrhuji v ní pokračovat do 31.12.2020

To, co se vybere nad pořizovací cenu PC, paní Jana použije na pokrytí části nákladů souvisejících s knihou - Kalná voda – korektory, přepis, návrhy k tisku…

      

Děkuji všem, co jste se přidali 

Paní Lorencová je pro mě autoritou, osobností i dobrým člověkem. Ne vždy na vše máme stejný názor, např. na její cigárka. Když vidím, že nemůže pořádně dýchat a vytahuje cigaretu, tak mě to přivádí do pozice naštvaného otce, kterému se vrátila 16 letá dcera k ránu a jsem tak trochu její svědomí :-), ale to nic nemění, že se ji mám rád a v tom zásadním si rozumíme.
Vždy má smysl se lumpárnám bránit.

Má smysl ji pomoct a vlastně ji tím poděkovat za to, co jako novinářka dokázala. 

Pokud se rozhodnete přidat, napište ji prosím i své osobní přání k Vánocům, do kolonky zpráva, která se objeví pokud budete vyplňovat dar.
Myslím, že to pro ní bude ještě další dárek navíc. :-) 


Více o tom, s čím nám práce paní Jany pomáhá:
Nadační fond PRAVDA O VODĚ
Je třeba řešit sucho, čistotu vody, zadržení vody v krajině a ne posílat miliardy do zahraničí a vodu lidem zdražovat. Proto má být voda spravována v zájmu lidí a přírody a ne překupníků. Prosazujeme, aby peníze od lidí za vodu končily zpět ve vodárenství a ne cizině. Prosazujeme garanci práva lidí na vodu v Ústavě ČR a suverenitu státu ve strategickém odvětví. Kde nás poslechli - Přerov, Kroměříž, Náchod..., tam lidé ušetřili 10 - 20 tisíc, protože prodej vody zůstal v rukou měst. Lidé platí za vodu méně než tam, kde vodu prodává koncern. Bráníme vodu i přes soudy a vyhráli jsme Ústavní i Nejvyšší soud - koncern porušuje a obchází zákony.

Jen informovanými nelze manipulovat

proto poskytujeme lidem informace, o kterých jiní mlčí a těší nás, že čím dál víc lidí věnuje vodě pozornost. Lidé již chápou, že se můžeme úspěšně bránit, přidávají se a podporují to, co děláme.   

Voda je život, proto chráníme vodu i pro naše děti

V letech 2010-2018 jsme zaplatili v ceně vody 21.938.683.000 Kč. Místo v obnově trubek skončily v cizině. Nic jsme za ně nedostali.  
Vodu si musíme ubránit, jinak se nedoplatíme. Když nic neuděláme, tak nám a našim dětem vodu opět a opět a opět... zdraží a zinkasují další miliardy. 

Nápravu prosazujeme přes:

  • Petici VODA JE ŽIVOT - zde
  • Osvětou a prokázáním, jak nemravně a protiprávně byla správa vody vyvedena do rukou překupníků.
  • Zveřejňováním důkazů a  rozsudků.
  • Informováním politiků a prokázání, že vše lze napravit ve prospěch lidí přes soudy, rozsudky a občanský přístup. 
  • Trvání na odpovědnosti pachatelů.
  • Tlakem veřejnosti na nápravu, který politici nemohou ignorovat.
Náš cíl napravit, co se spáchalo za posledních 20 let kolem vody a vodáren a vrátit priority lidí do správy vody v České republice.
Cestu k tomu léta veřejně ukazujeme: zde

Nechceme nic znárodňovat, prosazujeme jen dodržování zákonů ČR

Požadujeme, aby zákonodárci zjednali nápravu a vyřešili hanebný stav ve vodárenství, tzn. hájili zájmy občanů a státu.

Nadační fond PRAVDA O VODĚ je nestátní nezisková organizace, která od státu a politických stran nedostává na obranu vody žádné finance. Má to i výhodu. Nemohou nás ovlivňovat. Umožňuje nám to rozkrývat a řešit hlavní problém, tj. často protiprávní jednání politiků v zájmu koncernů. 

Obranu vody financujeme z vlastních zdrojů a z darů lidí, jako jste vy. Každý, kdo obranu vody podporuje např.  100 -200 Kč měsíčně, ale i jednorázově k nápravě hodně pomáhá. Tato na první pohled drobná pomoc totiž není drobná. Stačí si uvědomit, že se voda týká nás všech a moře se také skládá z kapek💦.

Touto cestou již nápravu zjednali např. ve Francii

Děkujeme za podporu

Je skvělé, že čím dál více lidí chápe, že samo se nic nenapraví, ale společně lze do správy vody vrátit zdravý rozum a priority lidí.
Více o tom, co děláme:

Fandím Vám !

Karel Strůna
300 Kč

Jsem důchodce s malým důchodem,ale rád přispéju na správnou věc.

Bohuslav Hruška
100 Kč

Velmi si vážím všech co konají proti nemorálním činům. Hodně zdraví, štěstí a energie nejenom v čase adventním.

Karel Beneš
500 Kč

Díky za pravdu...

Dárce

Ze Vsetína zdravím paní Janu L.

Irena Kvitová
100 Kč

Šiřte dál, spousta lidí o tom neví...

Pavel Beňo
100 Kč

Paní Lorencová odváděla skvělou práci jako skutečná investigativní novinářka. Její reportáže v Českém deníku mi otvíraly oči - v době, kdy to skutečně nebylo "levné".
Děkuji, Zd.Janda

Zdenek Janda
500 Kč

Paní Lorencové přeji plné zdraví, radost a děkuji ji za její práci.

Ivana Zaoralová
300 Kč

Jsem jeden z tech, co pomohl na svet protikorupcnim zakonum napr Registru smluv... uvidime se, potkame se, podporuji vas !

Roman Kahaj
300 Kč

Vážená paní Lorencová.
Děkuji za vaší dosavadní práci na očistě naší společnosti a přeji hodně zdraví a sil do další práce.
Oupěcha

Arnošt Oupěcha
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadační fond PRAVDA O VODĚ, projekt: Voda je život a dar, ne zboží k dolování zisků