Ruth Šormová: Dárcovská výzva pro projekt Rosteme a potřebujeme víc místa!

RUTH pro ROLNIČKU

vybíráme od 14.11.2020
108 961 Kč
vybráno 198 % z 55 000 Kč

přispělo

127 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Rolnička zahájila projekt ROSTEME a já ho chci spolu s vámi podpořit. 
Příležitostí jsou moje prosincové 55. narozeniny, proto bych chtěla shromáždit 
55 tisíc korun -  tisícikorunu za každý můj rok.

Pomozte spolu se mnou Rolničce vyrůst! 

Rolnička provází více než 130 dětí i dospělých s mentálním a kombinovaným postižením. 
Snaží se jim nabízet pestrou škálu podpory  od dětství až do stáří. 
V nejbližších několika letech dokončí 30 mladých lidí praktickou školu 
a budou potřebovat navazující služby v nových prostorách. 
Je podzim roku 1993 a já mám zvláštní program. Objíždím adresy v okolí jihočeské Soběslavi a zvoním u neznámých dveří. Otevírají různí lidé, které spojuje to, že jsou něčí mámy nebo tátové. A ten někdo, jejich kluk nebo holka, to má nějak těžší než bývá u dětí obvyklé. Také rodičovství  těch překvapených lidí u dveří je náročnější než běžné. Chystáme s pár lidmi z/blízko  evangelického sboru v Soběslavi podporu pro rodiny dětí s postižením. Při svých cestách nahlížím do příběhů, často těžko uvěřitelných. Některé děti jsou malé, jiné už ve věku teenagerů. Mnohé z nich nebyly nikdy jinde než doma,  nálepka "nevzdělavatelnosti" je vyřadila z běžného dětského života, znemožnila školní docházku, připravila o příležitost navázat vztahy mimo rodin. Obdivuhodní a často zcela vyčerpání rodiče opatrně poslouchají, co jim to vykládám, někteří u té ostražitosti zůstanou, jiní po chvíli roztají, vyprávějí, ptají se.

Začíná rok 1994 a otevírá se Rolnička, jedno se středisek Diakonie Českobratrské církve evangelické. Denní stacionář, do kterého na počátku chodí 12 klientů. Podařilo se, o čem jsme snili a co jsme s velkým nasazením připravovali, máme z toho radost.

Máme tu letošní rok. Rolnička roste celých těch 27 let, co ji znám a sleduji,  i když už na dálku. Klienti dorostli, dospěli, zestárli, noví přibyli, je jich víc než 130! Víc je také služeb, projektů, aut a najetých kilometrů, akcí, zaměstnanců i dobrovolníků. Rolnička sídlí v jiných prostorách, rozšířila se do Tábora, pomohla integraci některých dětí do běžných škol. V mezičase se hodně stavělo a budovalo, dnes tu díky tomu najdete chráněné dílny i bydlení, školku a školu, vlastní obchody. Rolnička se stala přirozenou součástí komunity, pořádá nejrůznější akce, kampaně a sbírky, má okruh skvělých dobrovolníků, dárců a příznivců. Každý rok byl jiný, pestrý, přinesl změny. Je to radost a div.

Podzim 2020.  Rolnička je zázrak. Pomohla a pomáhá mnohým, ale proměnila i mě, posunula můj život tam, kde jsem teď. Vděčně a s úžasem sleduju, co se z mého nápadu stalo, kolik vztahů díky tomu vzniklo, kolik lidí to ovlivnilo, kolik toho vyrostlo. Rolnička nemohla svůj nejnovější projekt, který pomůže rozšířit a zrenovovat prostory a nabídnout tak pestré služby většímu počtu klientů, pojmenovat příhodněji než ROSTEME.

Letos 14. prosince mi bude 55 let. Všecko, co potřebuju, mám. Nemyslím jen věci, ale hlavně dobré lidí nablízku. Je vás, mých milých, hodně, jste jako můj poklad. Nedávejte mi k narozeninám dárky, podpořte místo toho Rolničku a přispějte podle svých možností na projekt ROSTEME. 

K mojí narozeninové výzvě se připojili i moji skvělí kolegové z Cesty domů (www.cestadomu.cz). Kasička u kávovaru se  během dvou týdnů naplnila a dnes, kdy mám narozeniny, jsem ji otevřeli a posíláme Rolničce 8.000 korun. Děkuji, mám radost! Ruth

JSTE SKVĚLÍ! Výzva ještě není ani v polovině a cílová částka je tu! Mám z toho ohromnou radost a těším se na pokračování, výsledek budeme znát až  na Nový rok 🍀

Založení výzvy

Diakonie ČCE – středisko Rolnička
Diakonie Rolnička pomáhá více jak 130 dětem i dospělým s mentálním a kombinovaným postižením. V příštích 5 letech dokončí naši praktickou školu 30 mladých lidí, kteří budou potřebovat navazující sociální služby. K jejich provozu potřebujeme více prostoru. Potřebné prostory již máme, nyní je potřebujeme zrekonstruovat a vybavit, abychom v nich mohli dělat to, co umíme nejlépe - pomáhat lidem s mentálním a kombinovaným postižením.
Rolnička roste. V roce 1994 začala pomáhat 12 dětem ze Soběslavi a blízkého okolí. Dnes užívá našich služeb více než 130 dětí i dospělých s mentálním a kombinovaným postižením z celého Táborska. Naším cílem je nabídnout jim takové služby, které by je provázely od útlého dětství až do důchodového věku. Každý rok ukončí naší praktickou školu v průměru 8 mladých lidí s postižením. Většina z nich i nadále potřebuje podporu našich sociálních služeb.


Stávající kapacita našich služeb pro dospělé klienty je však již naplněna, pro jejich rozšíření potřebujeme nové prostory. Od Města Tábora jsme do dlouhodobé výpůjčky získali 345 m2 prostor v budově bývalé 8. ZŠ na Sídlišti nad Lužnicí, kde sídlí i naše táborská pobočka. 

Po jejich rekonstrukci budeme schopni své služby nabídnout dalším 30 dospělým lidem s postižením, kteří je v horizontu 5 let budou potřebovat, protože dokončí naši praktickou školu. 

Náklady na rekonstrukci a vybavení nových prostor jsou 4,9 milionu Kč. Na dofinancování projektu nám zbývá sehnat necelé 2 miliony Kč. Připojte se i Vy a pomozte Rolničce vyrůst.

Děkujeme!


Všechny informace o projektu i průbběhu rekonstrukce najdete na webových stránkách Rosteme

Ruth, všechno nejlepší a hodně zdraví v novém roce.

Martina Brenova

Šťastné narozeniny i snad lepší nový rok 2021, Ruth!

Radka Podpěrová

May our little support be a big help

Jana & Birger Husted

Birger Husted
2 000 Kč

Děkujeme za to, že jsme mohly být součástí Rolničky. Šárka, Františka, Ema Romanovských.

Šárka Romanovská
5 000 Kč

Dagmar Dynybylová pro Rolničku.

Dárce
200 Kč

Krasne narozeniny!

Lenka Cermakova
55 Kč

Děkuji za možnost se podílet 🌹

Soňa Ošmerová
500 Kč

Ať se hezky roste! :)

Kateřina Vodičková

8000 Kč darovali moji kolegové z Cesty domů (www.cestadomu.cz), jejich sbírka je pro mě nejhezčí narozeninový dárek. Děkuji a držím Rolničce palce! Ruth

Ruth Šormová
8 000 Kč

Přeji vám vše dobré a díky za vše co děláte.

Miroslav Zelený
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Diakonie ČCE – středisko Rolnička, projekt: Rosteme a potřebujeme víc místa!