Simona Benešová: Dárcovská výzva pro projekt Živá komunita: Sousedská klubovna v pohraničí

Tajný dárek pro souseda

vybíráme od 29.10.2020
7 902 Kč
vybráno 158 % z 5 000 Kč

přispělo

17 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Pavlína, Ivana, Hanka a Simona - kromě toho, že jsme kamarádky a spojuje nás místo, kde žijeme, máme i některé společné zájmy. 

Teď jsme vymyslely způsob, jak "po svém" podpořit finanční sbírku na kvalitní program pro nově vznikající Sousedskou klubovnu v Heřmanicích - místo otevřené všem, kdo chtějí tvořit, sdílet, získávat i předávat dovednosti, sousedit.

8 týdnů, 8 nedělí, 8 tajných domácích dárků pro souseda.
Od 1.listopadu až do Vánoc vyrobíme a předáme každou neděli dárek pro jednoho z našich sousedů. Dárek bude vždy originální, domácí, šitý na míru a … tajný

Je to vlastně taková štafetová hra. Prvního souseda vybíráme my...ti ostatní budou i pro nás překvapením!

Každý týden budeme o tom, jak se nám daří, informovat, kde se dá. Těšíme se na vše, co nám i ostatním naše výzva přinese, čím překvapí a jestli potěší.

Jestli se Ti naše myšlenka líbí, podpoř finančním darem Sousedskou klubovnu. A navíc každou kačku od tebe Nadace Via zdvojnásobí!
Děkujeme a těšíme se na setkání v klubu!

Osmý sousedský dárek. Poslední obdarovanou v rámci heřmanické dárkové výzvy pro klubovnu je paní Vlasta P., za kterou jsme si dojeli zhýčkaně autem až na hranice. Byla nás početná delegace a přijetí to bylo velmi vlídné. Zvládli jsme se představit, seznámit, dárek předat i přijmout a těšíme se na další shledání v příštím roce už třeba v hotové klubovně!! 
Sbírka Tajný sousedský dárek končí za 3 dny, pokud se vám líbí, co děláme, můžete se podílet finančním darem pro budoucí provoz sousedské klubovny nebo šířením a sdílením tohoto odkazu https://www.darujme.cz/vyzva/1201701#aktuality
Děkujeme!







To se mi líbí




Okomentovat


Sdílet



Sedmý sousedský dárek doputoval toto pondělí paní Heleně Filové! Uvádím výjimečně celé jméno, jelikož si paní Helena nepřála být focena a tak by bylo těžké ji na fotce identifikovat. Byla zastižena zrovna v plném nasazení u pečení cukroví, ale přesto odložila zástěru a chvíli jsme poseděli. Je to prima dělat doručovatele nevyžádaných dárků...vždy překvapíte a potěšíte-nejen obdarované, ale i sebe. Tuto neděli nás čeká doručení posledního tajného dárku, akce se blíží ke svému konci, ale my už teď víme, že konec bude velmi úspěšný a krom svého prvotního účelu, má akce ”dárek“ pro hodně z nás úplně jiný efekt...

Omlouváme se za malé zpoždění ve zveřejnění putovního sousedského dárku, ale další neděle proběhla a tady je příspěvek:
Šestý tajný sousedský dárek byl doručen paní Heleně H., dlouholeté starostce a zastupitelce obce. A kdo, že na ní s dárkem vzpomněl? Milan Bouša, který by býval potřeboval nedělí mnohem více, aby prý došlo na všechny, kdo si zaslouží ocenění... Dárek předávala dcera Pavlína s kamarádkou Ivou. Jaké to ale bylo překvapení, že se nejedná o rodinnou návštěvu...Paní Helena měla z dárku radost, moc se jí v adventním čase šikne. A tak holky poseděly na kus řeči a hrnek čaje a dostaly instrukce na další, předposlední tajný dárek pro 3.adventní neděli.

Pátý sousedský tajný dárek 29.11.2020 - první adventní: Dnešním dnem začíná advent a my jsme ještě dopoledne zaskočili k Milanu Boušovi, kterému minulý týden poslal dárek Mirek. Byli jsme delegací, která Milana dost překvapila, v dobrém slova smyslu. Byl moc rád a  děkuje všem, kteří na něj myslí a všechny pozdravuje! Dostal zdravotní čajový a sirupový balíček na zimu a super domácí mastičky. 

Čtvrtý sousedský dárek jsme předávali v pondělí 23.11.2020 navečer, abychom obdarovaného souseda zastihli doma z práce. Paní Jana J. ho poslala panu Mirkovi K. se slovy, abychom mu udělali před Vánoci radost. Mirek byl z naší návštěvy mile překvapen, bylo to příjemné, veselé setkání a myslíme si, že se mu náš dárek líbil. Prý si zrovna chystal večeři, tak se bude hodit. Takže dobrou chuť, Mirku!
PS: Mockrát děkujeme za příspěvek do sbírky, který se ještě večer objevil na "dárkovém kontě"!

Třetí sousedský dárek 14./15.11.2020. Předávali jsme jej výjimečně v sobotu, hned pochopíte, proč. Minulý týden pan Luboš T. poslal, po poradě se svou manželkou, dárek paní Janě J. Je to jejich kamarádka, dříve spolu přímo sousedili zahrádkami v Dětřichově. Ale   přáli si ji ocenit zejména za to, že je zdravotnice a v posledních měsících to má v práci opravdu náročné!
No a právě kvůli službě v nemocnici jsme tajný dárek trochu popohnali. Paní Jana si nepřála být na fotce, což samozřejmě respektujeme, a tak to možná pro některé bude trochu šifra. Ovšem na to, že jsme dárek skutečně předali, mám dva spolehlivé svědky! Dárek, skleněný talíř, vyrobila a věnovala Hanka Urešová. Díky moc!

Druhý Sousedský dárek 8.11.2020. Minulý týden pan V. "poslal" dárek panu Lubošovi T. Je to soused, který mu často pomáhá a tak bylo jasné, že ho jako první napadl Luboš. Takže jsme se včera vypravili jen o kousek dál v ulici a pana T. dost překvapili. To si takhle v neděli ráno pracujete před domem... Na pomoc s otázkou, kam půjdeme příští týden, si pan T. přizval manželku a společně vymysleli opravdu skvělý cíl. Začíná to být čím dál zajímavější a příběhy propojenější!

První sousedský dárek z 1.11.2020. Pan V. je jeden z nejbližších sousedů, takže volba byla jednoduchá. Jediný obdarovaný, o kterém jsme si rozhodly samy. Teď už to není na nás. Pan V. dostal dárek a úkol. Vybral dalšího heřmaničáka, kterému "pošle" tajný dárek příští neděli. My ho známe, ale překvapení neprozradíme. Doufaly jsme, že tím, co podnikáme, uděláme v okolí radost. Zatím se to zdá být účinné.

Založení výzvy

Nadace Via
Jsme skupina přátel a již 3 roky pořádáme veřejné akce s cílem posílit sousedské vztahy v malé severočeské obci Heřmanice na česko-polských hranicích. V letošním roce se nám podařilo získat finance na vytvoření klubovny, takže stavíme! Myslíme ale dál a hledáme prostředky, jak klubovnu naplnit kvalitním programem. Podpořte sousedskou klubovnu i vy!
Máme nápady, chuť a energii! Společně jsme už uspořádali více než 33 kulturních, sportovních, tvůrčích, kulinářských a jiných akcí, které mnohdy svou účastí překonaly hranice obce nebo státu. Chtěli bychom zejména prostřednictvím řemeslných, tvořivých kurzů a dobrovolnických brigád propojit obyvatele Heřmanic a blízkého okolí, podpořit sousedské a mezigenerační vztahy. 
Tvoříme společný prostor, a aby klubovna začala ožívat a motivovat ostatní k pořádání dalších aktivit,  tak sháníme finanční zdroje na pořádání konkrétních akcí. Rádi bychom se posunuli o kus dál a zkusili trochu náročnější tvořivé dílny. Snažíme se hledat či zachovávat v regionu tradiční sklářské, krajkářské, keramické techniky. Ale chystáme se i na kurzy výroby přírodní kosmetiky, vytvořit v obci sluneční sušičku ovoce, přírodní hrací a vzdělávací prvky.

Částka 15.000 Kč zajistí materiál pro aktivity na následující 2 roky. Každé další finanční prostředky poslouží na roky budoucí a pomohou k udržení dlouhodobých programů. Náš
záměr byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!  Pokud se vám líbí, co děláme, přispějte prostřednictvím naší kampaně! Každá koruna se počítá!

držím palce, ať se dílo podaří a slouží všem...
Milan Bouša

Milan Bouša
500 Kč

Ráda přispívám na dobrou věc

Andrea Hadrovská
300 Kč

Iva

Ivana Čejková
50 Kč

Ať se daří...

Ivana Čejková
200 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Via, projekt: Živá komunita: Sousedská klubovna v pohraničí