Lenka Stryalová: Dárcovská výzva pro projekt SOS Česko

Čtení pro Člověka v tísni

vybíráme od 1.5.2020
9 000 Kč
vybráno 180 % z 5 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Budu mít narozeniny (nic kulatého, ani úžasných sedmnáct nebo tak, takže neřeknu), ale je dobré to oslavit něčím fajn a ne jen tak sedět a nechat pomáhat jen "ty ostatní, protože mě se to netýká". 
Nejsem zdravotník, abych pomohla v první linii. Na šití roušek už mi došel materiál. Navíc nejsem vědec, takže se nestanu součástí týmu z celého světa, který vyvíjí lék a vakcínu. Bohužel ale ani nedokážu sama zařídit pomoc těm, co jí potřebují nejvíc tady a teď, natož těm, kteří se do bezvýchodné situace patrně teprve dostanou. Takže co vlastně, když i přesto chci něco udělat?

Seženu nějaké peníze organizaci Člověk v tísni, protože ta má odborníky, má znalosti a má opravdu dlouhou praxi. Takže když pomůžu jim, oni udělají stovky malých zázraků tam, kde už v ně možná ani nedoufají.

No a jak jinde bývá zvykem třeba to, že s každou další překonanou částkou nebo jiným milníkem vyzyvatel ujede na kole 200 km (kolo není můj kamarád, ale poslední možnost přesunu), poleje si hlavu kýblem s ledovou vodou (ha! já zimomřivec, tůdle!), nebo sní misku chroustů a natočí se u toho na video (proteiny bych raději v tradičnější podobě), tak...
tak já tedy ne!

Já vám radši přečtu pohádku...
(A abych se vyhnula sporům o práva, budu číst z knihy, kterou napsal skromný pohádkář A. B. Šťastný (1866 - 1922.)

Výzva se blíží ke konci a tak vám musím rychle dočíst pohádky, které do celého mandele (mandel - staročeská měrná jednotka značící počet 15 :-)  ještě chybějí. Dnes budou hned čtyři naráz!

První je o statečném krejčím, který přechytračil skalního obra a vykonal šlechetný čin k veliké záchraně. Jmenuje se Krejčík a skalní obr.

Druhá pohádka není vůbec pro slabé povahy, neboť jde o příběh na motivy dávných českých pověstí a tam se děsivými činy slavných vladyků nikdá nešetřilo!
Název má Durynkova olše...

Pohádka třetí je o jednom kverulantovi, co měl ručičky pěkně dozadu a kdyby se stavěl tolik k práci jako k jídlu... No, neměla bych co číst :-) Poslechněte si o tom, jak se setkal Krakonoš a lenoch.

Poslední dnešní večerníček je příběh o kouzle, které se přihodilo, když se naší zemí proháněli barbarští švédové, kteří za sebou nenechali kámen na kameni! Tehdy stála v jedné chaloupce Dubová truhlice.

Konečně tu máme další příběh a je to, panečku, příběh převeliký! O bájném knížeti, který si ochočil divé zvíře. Poslyšte pohádku, která není skoupá na líté boje a kde padají hlavy! Dnešní dlouhá pohádka má název Pověst o Bruncvíkovi a jeho lvu

Další pohádka je venku! Dnešní příběh je o podivné nemoci krále trpasličí říše a o tom, co se může přihodit, když se na neznámou nemoc hledá lék. Pohádka se jmenuje Vzducholoď v říši trpaslíků.

Milé děti, teta Lenka má pro vás další pohádku. Tahle je o líném krejčíkovi a o tom, co se všechno přihodilo, když náhle ke štěstí přišel. Jmenuje se Černé kuře.

Dnes mám pro vás pohádku o nebojácném Honzovi a jeho cestě do světa na zkušenou. Jmenuje se Čertův hrad

Nastavená hranice byla překonána už za pár dní! Děkuji vám! Mnou přislíbených 1000 Kč na dorovnání už na stejný účet doputovalo. 
A víte co? Pokud tahle sbírka překoná vámi darovaných 10 000,
pak to opět o tisícovku dorovnám. 




 

Podařilo se mi (jakž takž) nahrát další pohádku. Jmenuje se Pohádka o Ježíškovi. Tentokrát se odehrává v mrazivé zimě, kdy je kraj zahalený do sněhových závějí... 

Mnohokrát vám všem, kteří jste darovali peníze Člověku v tísni, ze srdce děkuji. Vážím si toho. 
A taky toho, že jste tak shovívaví ke kvalitě nahrávky. Už pracuju na nahrání druhé pohádky a pokud se nebudu zbytečně přeřekávat a rušivě šustit stránkami skoro sto let staré knížky, přidám link určitě do konce víkendu. 

První pohádka je tady a jmenuje se O labuti se zlatou korunkou.
(omluvte prosím kvalitu, nemaje mikrofonu, nahrávala jsem na telefon)
Autor A. B. Šťastný z knihy Mandel pohádek, vydané roku 1929.

Založení výzvy

People in Need - Člověk v tísni
V Česku dramaticky roste počet rodin, které ohrožuje chudoba. A my jim chceme teď i v budoucnu podat pomocnou ruku. I když ve výjimečných případech budeme zprostředkovávat potravinovou pomoc, darované finance využijeme především na posílení naší Helplinky a zajištění sociální práce a poradenství potřebným.
V nelehkém čase, kdy na lidi v Česku dopadají důsledky energetické krize a vysoké inflace, vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Česko. Věříme, že většina z nás energetickou krizi a zvýšení cen obecně zvládne. V Česku jsme už v minulosti prokázali, že když jde do tuhého, dokážeme si poradit.

I přes to dramaticky roste počet rodin, které ohrožuje chudoba. A my jim chceme teď i v budoucnu podat pomocnou ruku. I když ve výjimečných případech budeme zprostředkovávat potravinovou pomoc, darované finance využijeme především na posílení naší Helplinky a zajištění sociální práce a poradenství potřebným.
 
Na naši Helplinku se jen od začátku roku dovolalo více než 17 tisíc lidí v nouzi. Lidé nám většinou volají kvůli dluhům a exekucím, ale v posledních měsících stále častěji řešíme i vysoké zálohy na energie nebo různé nedoplatky. Nedávno jsme třeba pomáhali důchodci, kterému nezbývaly finance na jídlo, nebo zajistili i podání návrhu na zastavení exekuce u dětského dlužníka. Často volají i matky samoživitelky. 
 
Nepomáháme ale jen po telefonu, k lidem dojdeme i domů. Našich 210 sociálních pracovníků a dluhových poradců pomáhá v 13 krajích Česka. 
 
Pokud je Vám náš přístup sympatický a Vaše situace to umožňuje, zvažte prosím příspěvek do sbírky SOS Česko. 

Děkuji za vaši práci.

Michal Jelínek

Já děkuji za váš příspěvek.

Lenka Stryalová

Prispivam pozde, ale prece. Diky za dalsi vyborny pocin.

c00ba

Není pozdě! Děkuji :-)

Lenka Stryalová

Děkuju za pohádku na dobrou noc :)

Blanche

Není vůbec zač. Mám radost, že ti udělala radost. :-)

Lenka Stryalová

:o* :o)

Tichotlapka

<3
:o*

Lenka Stryalová

Fajn nápad. Díky

Josh
300 Kč

Děkuji :-)

Lenka Stryalová

viel Glück!

Dárce

Danke sehr! :-)

Lenka Stryalová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
People in Need - Člověk v tísni, projekt: SOS Česko