Edita Smržová: Dárcovská výzva pro projekt Invalidní vozík pro Domácí Hospic sv. Veroniky

Život má být pořádná jízda! Až do poslední chvíle…

vybíráme od 22.1.2020
11 120 Kč
vybráno 144 % z 7 700 Kč

přispělo

26 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Hospic je zařízením, jež pečuje o pacienty v terminální fázi jejich onemocnění. Poskytuje paliativní lékařskou péči těm, u nichž vítězná medicína vyčerpala všechny své možnosti. Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje tuto péči jako „aktivní komplexní péči o pacienty, jejichž onemocnění již nereaguje na kurativní léčbu. Stěžejní je kontrola bolesti a dalších symptomů, psychologických, sociálních a duchovních potíží. Cílem paliativní péče je dosažení nejlepší možné kvality života pacientů a jejich rodin".

Dnes jsem se zastavila v hospici sv. Veroniky, abych tam zanechala léky a nutridrinky, které babičce zůstaly doma poté, co nás děda minulý rok opustil. Přály jsme si s babi, aby ještě někomu posloužily, a vzhledem k předchozím zkušenostem s hospicem Sv. J.N.Neumanna v Prachaticích bylo toto přidružené budějovické zařízení jasnou volbou. 

Jako poděkování jsem dostala balíček s čajovým sáčkem a citátem:„Neměli bychom si namlouvat, že musíme činit obrovské věci. Stačí malé, ale s obrovskou láskou.“ V ten moment se mi živě vybavila pokora, laskavost a profesionalita, se kterou jsem se setkala před 7 lety, když jsem poprvé zjistila, co hospic je. Tehdy mi právě ten prachatický byl obrovskou oporou, když jsem zde trávila poslední týdny života se svou mamkou. Slovy pana ředitele Huneše se v hospici pod rouškou starostí skrývá nevšední tvář radosti. Věřím, že kdo toto místo někdy navštívil, by se pod ta slova s úctou podepsal. Klobouk dolu před každým lékařem, sestrou, řádovou sestrou, sociální pracovnicí, recepční, uklízečkou, zkrátka všemi pracovníky, kteří společně činí toto místo tolik výjimečným. 

 V dnešní uspěchané době se nám může někdy stát, že zapneme autopilota, a zapomínáme skutečně žít. Jsme tu ale jen na návštěvě, a nikdo z nás neví, jak dlouhá bude zrovna ta naše. Život by měl být pořádná jízda, ať máme na co s hrdostí i radostí vzpomínat. Cílem hospice je naplnit i ty poslední okamžiky pacienta životem. Hospici sv. Veroniky momentálně schází jeden vozíček, aby mohli pořádnou jízdu dopřát ještě co nejvíce pacientům, pojďme jim s tím prosím trošku pomoct a možná tak někomu vykouzlit jeden z posledních úsměvů na tváři :-) 

Srdečně děkuji, Edit
Hospic sv. Jana N. Neumanna, o.p.s.
Všechny kompenzační pomůcky zapůjčujeme do domácností umírajících pacientů zdarma. Většinou se totiž jedná o akutní potřebu (zhoršení zdravotního stavu ze dne na den) a tak v krátkém časovém období nezvládne žádná pojišťovna zareagovat, aby pomůcky svému pojištěnci dodala. Invalidní vozík usnadní péči rodině, zajistí umírajícímu možnost vycházky alespoň přes práh domu...

;)

Libor Fousek
500 Kč

😊

Dárce
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Hospic sv. Jana N. Neumanna, o.p.s., projekt: Invalidní vozík pro Domácí Hospic sv. Veroniky