Sue Ryder


Senioři Zvířata

Terapie na 4 nožkách pro ty nejkřehčí seniory 🐾

Paní Jarmila (78 let) Vám dokáže vyprávět dlouhé hodiny o svém jezevčíkovi Matýskovi. Paní Vlasta (98 let) stále vzpomíná na koně svého tatínka. Jmenoval se Postilion, ale říkali mu Postuška. Další a další příběhy uslyšíte od lidí, kteří vyrůstali na vesnici a celý život byli obklopeni zvířaty. Díky nim bylo stáří hezčí, samota míň tíživá a neduhy těla snesitelnější. Vzít s sebou do domova pro seniory, kde teď žijí, je ale nemohli.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Pošlete, prosím, právě dnes křehkým seniorům ten nejkrásnější dárek – návštěvy terapeutických zvířat. Mají kouzelnou moc vrátit do života starých lidí radost a něhu. Dokážou vyplnit osobní samotu, pomáhají zachovat tělesné i duševní schopnosti. Takové hlazení chlupatého teplého tělíčka je pro seniory zkrátka blahodárné. 🧡 

Setkání se zvířecím terapeutem často patří také k poslednímu přání člověka, který odchází. Právě němý společník dokáže vycítit mnohem lépe, kdy nastal ten pravý čas. Stačí teplo psího kožíšku nebo kočičí klubíčko u nohou, aby loučení bylo klidnější.

Až tady jsem poznal, jak jsou zvířata báječná! Na nic se Vás neptají, nekritizují Vás, nic po Vás nechtějí, jen být Váš kamarád,“ říkával pan Josef (86 let), klient domova pro seniory Sue Ryder, který poznal léčivou sílu zvířat až na sklonku svého života.

Přispějte, prosím, na hodiny společné lidské a zvířecí radosti.

Felinoterapeutický kocourek Davídek
Nejhodnější a nejklidnější kočičí stvoření, které si užívá opatrné doteky starých rukou a válení v měkoučkých vyhřátých peřinách. Davídek je 5letý kocour plemene Ragamuffin Karolíny Tumlířové.

Felinoterapeutický kocourek Benjamín
Hedvábný kocourek s obrovskýma zelenýma očima, který byl kvůli věku vyřazen z chovu. Plození koťátek vyměnil za felinoterapii a vede si v ní skvěle. Benjamín je 8letý kocour plemene Sibiřská kočka Radky Kulhánkové.

Morčecí terapeut Mareček 
Mareček je přítulné morče, které v terapii boduje díky své skladnosti a hebkému kožíšku. Občas se zapomene a do postele pustí bobek. Mareček je 6leté morče obecné Denisy Ratajové.
Canisterapeutická fenka Yumi
Akční torpédo, které nemá kontaktu s klienty nikdy dost. Do každého pokoje i postele vletí s takovým nadšením, až chlupy lítají! Yumi je 7letá fenka plemene Welsh corgi pembroke Michaely Pošvářové.

Skupinová psí terapie Léčivé tlapky
Terka a Lily (na fotce), Keny a Ronny, Ivule a Coffee a další lidští a čtyřnozí terapeuti ze spolku Léčivé tlapky zvládnou rozveselit, pobavit a uzdravit celou skupinku seniorů.

  • Vylepšuje držení těla.
  • Zlepšuje a prohlubuje dýchání.
  • Ulevuje od bolesti kloubů a svalů.
  • Pomáhá k pozitivnímu myšlení.
  • Zklidňuje emočně sociální chování a vazby.
  • Zvyšuje vnímání.
  • Pomáhá při rozvoji řeči, slovní zásoby...
Děkujeme Vám z celého srdce za čtyřnohou radost, ve kterou se Váš dar promění!

Monika Havlová
Péče o dárce
Mobil: +420 775 429 446
E-mail: monika.havlova@sue-ryder.cz

www.sue-ryder.cz
www.neztratitsevestari.cz

Sue Ryder je česká nezisková organizace, která od roku 1998 pomáhá seniorům a jejich blízkým ve chvíli, kdy stáří začíná přinášet starosti. Je také průkopníkem v zavádění paliativní péče do domovů pro seniory v ČR.

Poradenství ● On-line portál neztratitsevestari.cz ● Půjčovna kompenzačních pomůcek ● Osobní asistence  ● Pobytová péče v domově pro seniory  ● Paliativní péče

Sue Ryder se také snaží navrhovat změny v legislativě, které povedou ke kvalitnější péči o seniory v naší zemi. Sdílí zkušenosti se studenty, dalšími organizacemi a profesionály. Usiluje o to, aby v ČR mohl každý důstojně zestárnout.

Pomáhat seniorům a jejich blízkým může jen díky podpoře dárců.
 

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Příběh o Míše a Yumi

„To nejdůležitější je napojit se na člověka, se kterým v danou chvíli jste, protože v ten okamžik jste pro něj často celý svět,“ říká Míša Pošvářová, která tvoří se svou fenkou Yumi canisterapeutický tým. Už 3 roky každý týden navštěvují domov pro seniory Sue Ryder. Společně těší i dojímají klienty, kteří milují zvířátka, ale o ta vlastní už se postarat nedokážou. 
Míšo, jak ses ke canisterapii dostala?

Bylo to při studiu sociální práce na VŠ. Tam jsem se stala dobrovolníkem bez psa v programu Zooterapie. Docházela jsem s canisterapeutkou a jejím psem do domova se zvláštním režimem. Měla jsem možnost poznat mnoho báječných lidí a hodně jsem se toho naučila například na canisterapeutických táborech pro děti. Říkala jsem si, že když se mi to v budoucnu podaří, ráda bych se canisterapii věnovala i se svým pejskem.

Můžeš nám slečnu Yumi představit? Ona je Tvůj první terapeutický pes? 

Yumi je 7letá fenka rasy Welsh corgi pembroke, kterou má také britská královna. I proto seniorky v Sue Ryder tvrdí, že si vedle ní připadají jako královny. Yumi od štěňátka miluje kontakt s lidmi, proto jsem se s ní rozhodla zkusit canisterapii. Absolvovaly jsme úspěšně canisterapeutické zkušky a to rozhodlo o naší další budoucnosti. 

Yumi je velká opečovávatelka! Když je někdo smutný nebo se mu něco stalo, snaží se po svém pomoci. Což se nám stává i na vycházkách, že kolem několika lidí na lavičce bez zájmu projde, ale pak jí někdo zaujme a jde k němu. Souběžně s Yumi jsem měla canisterapeutickou fenku Jáju stejné rasy, ale ta již bohužel zemřela. 

Jaké klienty v Sue Ryder navštěvujete?

Od začátku jsem chtěla s Yumi chodit za klienty, kteří nemohou z různých důvodů chodit na skupinové aktivity, proto za nimi chodíme do pokojů a s každým máme individuální program. Někdo chce Yumi do postele, někdo si ji pohladí a spíš si se mnou chce povídat. Běžně mi senioři vyprávějí o svých radostech i starostech. Někdy slova nejsou potřeba - jen společně sdílíme daný okamžik.
Jak takové setkání probíhá?

U každého je to jiné, přizpůsobujeme se aktuálnímu stavu a náladě klienta. Důležité je, aby klient věděl, že jsme tam v tu chvíli jen pro něj. 

Lidem v domově často chybí jejich vlastní domácí zvířata, která museli s odchodem do domova pro seniory opustit. Nebo o zvířátko přišli už dřív a pořád na něj vzpomínají. Proto se seniory, kteří dříve pejska nebo jiné zvířátko měli, povídáme o tom, jaké bylo a co mělo rádo. Je to takové milé procvičování paměti. Často se také zajímají, co má ráda Yumi nebo co děláme po zbytek týdne. 

Chodíme také za klienty, kteří se už nemohou moc hýbat nebo mluvit. Tam je ta aktivita hodně na mně, kdy jim Yumi dám do postele a pak jim pomáhám, aby si ji mohli pohladit, říkám jim, jakou část pejska si zrovna hladí, nebo že je zrovna Yumi olízla… 

 Co Tě na canisterapii nejvíc baví a vzpomínáš si na nějaký příběh, který Ti zůstal v srdci?

Těžko se to popisuje, ale když přijdu do pokoje a klient vidí nebo slyší, že přišla Yumi, úplně se mu v tu chvíli změní výraz v obličeji a rozzáří se mu oči. Stává se také, že se klient rozpláče. Je to často velmi emotivní. 

Pro mě bylo hodně silné, když jsme za klienty chodily v době covidu. Celý domov byl takový smutný, byla jsem moc ráda, že můžeme alespoň na chvilku tu šeď a smutek naší přítomností zahnat a přinést naději, že vše se zase vrátí do normálu.
Michaela Pošvářová pracuje s pěstounskými rodinami jako doprovázející sociální pracovník v organizaci Dobrá rodina. Do Sue Ryder s Yumi chodí už třetím rokem. 🐾


Založení projektu

ZOO jede!

Michaela Střelcová

Na tento dar se složily děti 3. B ZŠ Mendíků prodejem svých výrobků na vánočním jarmarku.

Dárce
1 000 Kč

Děkuji za vaši práci a starostlivost

Eva Vrublová
300 Kč

Velké díky za vaši úžasnou péči o seniory.

Marie Ciganeková

Pro terapeutická zvířátka.

Bilancio Servis
2 000 Kč

At se daří vám i Davídkovi. Spozdravem Drobek s kocourem Borisem
ze Zdáru nad Sázavou

David Vašák
500 Kč

Pohlazení má neuvěřitelnou moc, a tak ať přítomnost zvířátka a jeho pohlazení pomůže.

Hana Rojtová
1 000 Kč

Milá Yumi, moje babička, obyvatelka SR, tě má moc ráda. Často o tobě vypráví :-) Přeji vám oběma, ať se ještě mnohokrát potkáte :-)

Barbora Zajícová
1 000 Kč

Doufám, že Vám zvířatka budou přinášet nadále štěstí a lásku do života ♥️

Tereza Hošková
150 Kč

Nechť jsou všechny bytosti šťastny:)

Dárce
500 Kč