Popálky o.p.s.


Děti, mládež, rodina Zdraví

Středa, v Popalkách den pomoci popáleným přímo v nemocnici.

Nemocnice není zrovna místo, kde bychom chtěli být. Popálení také nechtěli, stalo se a v nemocnici jsou... Důležité je pro ně vědomí, že na následky zranění teď, ale i po propuštění z lékařské péče, nebudou sami. Je tady organizace Popálky, která nabízí pomoc. Pomozte spolu s námi popáleným i jejich blízkým vyrovnat se s následky úrazu.

Středa, v Popalkách den pomoci popáleným přímo v nemocnici.

Děkujeme, že můžeme díky vám dodávat popáleným odvahu, sebejistotu a vůli bojovat v nelehké životní situaci.
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Od vzniku Popálek pravidelně jednou týdně působíme ve FN Brno na Klinice popálenin a plastické chirurgie. Individuální poradenství zde poskytuje naše paní ředitelka, Jana Lacinová, která má s popáleninovým úrazem vlastní zkušenost. Z toho důvodu dokáže lépe vzbudit důvěru pacientů a odpovědět na jejich otázky týkající se života po úraze. Tím, jak tuto situaci sama zvládla, je pro ně inspirativní. 

Nedílnou součástí našeho působení v nemocnici je spolupráce se zdravotnickým a lékařským personálem, se kterým konzultujeme konkrétní zdravotní dotazy pacientů. 

Každý rok v nemocnici navážeme kontakt s cca 450 klienty (zahrnuje popálené děti, dospělé, jejich rodinné příslušníky). Snažíme se mít pro ně pochopení, dodat jim odvahu a sebejistotu v jejich nelehké situaci.

Děkujeme, že také díky vám budeme moci popáleným a jejím blízkým i nadále pomáhat. 

 


Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

O nás


Organizace Popálky o. p. s. vznikla v roce 2013 ze Sdružení na pomoc popáleným dětem, které pod záštitou Kliniky popálenin a plastické chirurgie FN Brno působilo v republice od roku 1994 (má i stejné IČO). Na rozdíl od tohoto sdružení se věnuje nejenom dětem, ale i popáleným dospělým a jejich rodinným příslušníkům.

Primárně pomáháme lidem po úraze popálením. Pomoc začíná již u lůžka v nemocnici, kde poskytujeme konzultace o následné péči, psychických, sociálních i finančních následcích popáleninového úrazu. Provázíme pacienty a jejich rodinné příslušníky i po propuštění do domácího ošetřování. Pro popálené děti a mladistvé organizujeme setkání, pobyty, workshopy, letní tábor. Poskytujeme individuální konzultace (telefonicky, mailem, osobně). Spravujeme uzavřenou facebookovou skupinu Máme popáleniny.

Realizujeme rovněž řadu preventivních programů (v mateřských školách, přes základní a střední školy až po besedy pro seniory, širokou veřejnost), aby k podobným úrazům nedocházelo. V médiích i na veřejnosti šíříme všeobecnou osvětu o tomto druhu zranění, první pomoci. Dlouhodobě spolupracujeme s hasiči.

Naši terénní pracovníci mají zkušenost s vážným úrazem popálením svým, nebo blízkých osob. Proto chtějí pomoci ostatním toto období překonat. Nebo zajistit, aby k němu ani nedošlo.

Zakladatelka a ředitelka organizace, Jana Lacinová, je popálená od železniční troleje na 60% těla. Narodila se ve Žďáře nad Sázavou, kde má organizace i sídlo. Působíme ale celorepublikově.

Symbolem naší organizace je bájný pták fénix – znovu vstal z popela, unese velká břemena a jeho slzy léčí.





POMOC POPÁLENÝM LIDEM


Provázíme pacienty s popálením i jejich blízké cestou bolesti, bezmoci, beznaděje a strachu. Máme s tím osobní zkušenost. Proto to děláme. 

S popálenými všech věkových kategorií a jejich blízkými se setkáváme již u lůžka v nemocnici. Vyslechneme jejich pocity, obavy. Po propuštění z nemocnice zůstáváme s popálenými v osobním, telefonické, chatovém kontaktu. Pomáháme jim řešit zdravotně-sociálně-finanční starosti. Našim cílem je vrátit rodiny (s přijetím následků úrazu) zpět k běžnému životu. 

Vzkazy od uživatelů našich služeb:

  • Už jen to, že se mnou moje dotazy pán z Popálek trpělivě probral, pomohlo mé psychice. 
  • V Popálkách a ve skupině "Máme popáleniny" člověk najde lidi, kteří prožili to samé a dokáží Vás pochopit a podpořit. 
  • Bylo možné se ihned od momentu, kdy jsme se dozvěděli o Popálkách (na druhý den po úrazu) ptát na to, co nás nejvíc vyděsilo, jaké jsou možnosti léčby, co máme pořídit, abychom popálenému synovi doma usnadnili život a rekonvalescenci.


Jedeme dál


I když v nynější době nemůžeme pomáhat přímo v nemocnici, naše služby pro popálené poskytujeme i v těchto dnech. 

 Nejvíce po telefonu a on-line. Provoz poradenství je tedy nepřerušen a v posledních několika dnech jsme tak pomohli téměř dvěma desítkám popáleným.

Našich rad využili například rodiče, kteří z důvodu pandemie museli sami dle pokynů lékaře odstranit poslední obvazy. Potřebovali podporu, že vše udělali správně. Uklidnila je také informace, že když si nebudou vědět rady s následnou péčí, můžou se na nás obrátit.

Pro vzájemnou komunikaci je možné využít i naši uzavřenou FB skupinu Máme popáleniny.

Jedna z věcí, kterou popáleninový úraz učí, je trpělivost. Nyní se ji učíme všichni společně…
Držíme pěsti při všech výzvách, které nám svět nyní připravuje.



Založení projektu

Hezké a klidné Vánoce. Máte můj obdiv a dík za vaši práci.

Radka Hemelíková
500 Kč

Ať se daří :-)

Dárce
500 Kč