4. března 2022

Na Darujme.cz otevřelo své sbírky víc než 40 organizací

Válka na Ukrajině trvá už 8 dní a přináší s sebou stále víc utrpení, které zasahuje všechny skupiny obyvatel. Ukrajina potřebuje naši pomoc v mnoha směrech. Armádě chybí základní ochranné pomůcky. Uprchlíci, kteří čekají na hranicích, potřebují hygienické potřeby, jídlo, pití a teplo a ti, co už dorazili do Česka, zas hledají ubytování, tlumočníky, asistenty. Na Darujme.cz zaregistrovalo v posledních dnech svou sbírku více než 40 organizací, které pomáhájí v mnoha různých oblastech. Tento článek slouží jako základní orientační rozcestník, sbírek na Darujme.cz je samozřejmě více a každným dnem přibývají. Děkujeme všem dárcům za jejich neutuchající podporu a štědrost.

VELKÉ HUMANITÁRNÍ SBÍRKY

Mezi největší sbírky patří sbírka SOS Ukrajině (Člověk v tísni), který vybrané prostředky použije na humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu,
lidem na útěku, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců. Sbírku spustila i Charita Česká republika. Ve spolupráci s Charitou Ukrajina se v první fázi zaměřuje na okamžitou podporu lidí zasažených novými boji, ať již zůstávají ve válečné zóně nebo jsou nuceni uprchnout. Na Ukrajině dlouhodobě působí i organizace ADRA, která ve spolupráci s ADRA Ukrajina zajišťuje podporu při evakuaci. Konkrétně se v současné době zaměřuje na naplnění základních potřeb vysídlených a evakuovaných obyvatel. Na Darujme.cz najdete i sbírku Armády spásyCare nebo Unicef.

LIDSKÁ PRÁVA A MENŠINY

Jednu z vůbec prvních sbírek založila organizace Post Bellum. Ve sbírce Pomozte Ukrajině s Pamětí národa je už více než 100 mil. Kč. Za vybrané prostředky nakupují ochranné vybavení jako jsou neprůstřelné vesty, helmy, rukavice, vysílačky, drony s nočním viděním, zdravotnický materiál a další neútočné vybavení. Novinářům a zástupcům/zástupkyním občanské společnosti na Ukrajině pomáhá sbírka Nesehnutí nebo Nadační fond nezávislé žurnalistikyNadace OSF vyhlásila sbírku určenou pro romské děti a rodiny.

PŘÍMÁ POMOC UPRCHLÍKŮM

Přibývá organizací, které se zaměřují na přímou pomoc uprchlíkům v Česku. Malé organizace, které se v ČR dlouhodobě věnují práci s cizinci a mají tolik potřebné zkušenosti, se díky náhle vzniklé situaci nečekaných rozměrů potýkají s nedostatkem lidských zdrojů. Jde přitom o kapacity dlouhodobého charakteru – tlumočníky, koordinátory, právníky, psychoterapeuty… Na Darujme.cz je nyní možné přispět například do těchto sbírek: InBáze, z. s. poskytne ukrajinským dětem volnočasové a vzdělávací aktivity, které jim umožní alespoň na pár hodin, i když v cizí zemi, žít co nejvíce normální život. SIMI (Sdružení pro integraci a migraci) se snaží získat finanční prostředky na koordinaci pomoci, která stále sílí, a je důležité, aby byla využita co nejefektivněji. Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s. více než 30 let poskytuje bezplatné právní a sociální poradenství, pomáhá lidem v oblasti vzdělávání, zaměstnání či bydlení, koordinuje dobrovolníky… Prostředky na pomoc v Česku vybírá i Arcidiecézní charita, Charita Litoměřice, Charita Červený Kostelec nebo Agentura pro rozvoj Broumovska nebo třeba Nadační fond BigMat CZ.

SVOBODA ZVÍŘAT A SBÍRKY PRO ÚTULKY

Situace na Ukrajině je extrémně krizová nejen pro lidi. Zvířata v ukrajinských útulcích jsou na pokraji přežití. „Největší problém je nedostatek krmení a v některých přístřešcích je problém s vodou. Zvířata se bojí explozí,” píše na stránkách své sbírky Svoboda zvířat, která pro ukrajinské útulky vybrala už téměř 5 mil. Kč. Sbírku pro ukrajinské útulky vyhlásil například i Psí život a přispět můžete i na útulky v Charkově, Kyjevě nebo Oděse.

SBÍRKY STÁLE PŘIBÝVAJÍ

Sbírky vyhlašují i různé profesní a zájmové organizace. Přispět můžete nemocným s cystickou fibrozou, rodinám ukrajinských karatistů pomůže tato sbírka, pomáhá i Česká federace potravinových bank.

Děkujeme všem, kterým není lhostejná situace na Ukrajině a osud lidí, kteří museli opustit své domovy. Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je na útěku téměř milion lidí. Už teď je zřejmé, že potřeba pomoci bude dlouhodobá a její podoba se bude postupně vyvíjet. Děkujeme za vaši stálou štědrost a solidaritu.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci