UNICEF Česká republika


Děti, mládež, rodina Pomoc Ukrajině

UNICEF pomáhá na Ukrajině

Konflikt na Ukrajině znamená bezprostřední ohrožení života a duševního zdraví pro 7,5 milionu dětí. Války takového rozsahu nezůstávají bez dětských obětí na životech. V zemi je ostřelována kritická infrastruktura včetně vodovodních systémů, zdravotnických zařízení a škol. UNICEF má již nyní informace o velmi závažném nedostatku vody v některých oblastech.

vybíráme od 21.2.2022

UNICEF rozšiřuje pomoc na východě Ukrajiny

Společně můžeme ukrajinským dětem pomoci – poskytněte jim vodu, vzdělání nebo psychosociální podporu. Děkujeme za podporu!
1 088 718 Kč

přispělo

724 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
UNICEF i přes rizika spojená s prací ve válce zůstává na Ukrajině v plném provozu, včetně oblasti Donbasu. Pracovníci UNICEF jsou v první linii pomoci a spolupracují s místními partnery na co nejrychlejší humanitární reakci po prudké eskalaci konfliktu dne 24. února 2022. Čtyři pobočky UNICEF mají 130 pracovníků v oblasti Doněcku, Luhansku, Kramatorsku, Mariupolu a v Kyjevě.

Humanitární potřeby na Ukrajině se zvyšují každou hodinou. Velké množství obyvatel již před válkou uniklo do Polska, Rumunska, Moldavska a Maďarska. UNICEF rodinám na útěku již předal přes 20 tisíc litrů pitné vody. Podél klíčových tras do sousedních zemí zřizuje podpůrná zařízení, kde poskytuje informace a vytváří bezpečné místo pro matky s dětmi. V těchto zařízeních také provádí identifikaci nezaopatřených dětí a zajišťuje jim bezpečí.

Současně UNICEF spolupracuje s lokálními autoritami a umisťuje humanitární pomůcky do devíti strategických oblastí na východě, západě a centrální části země. Ty budou pokrývat akutní potřeby lidí bezprostředně prchajících před konfliktem. V oblastech Kramatorsku, Novohrodivky, Marupolu, Mariinky a Bakhmutu fungují mobilní týmy, které poskytují nezbytnou zdravotnickou pomoc. Na výzvu lokálních autorit také rozváží vodu.

Deset mobilních týmů poskytuje v terénu psychosociální podporu dětem a jejich rodičům. UNICEF s ukrajinskou vládou také spolupracuje na zavedení koordinačního mechanismu ochrany dětí a prevence násilí či zneužívání.

Více informací a fotografie z terénu jsou k dispozici na www.unicef.cz.

Čtrnáctiletý Aleksey Agapin žije v doněcké oblasti. Přišel o tři prsty, když mu v ruce explodoval granát. „Bylo to v létě, šel jsem zrovna plavat k rybníku s kamarády. Kolem nás projel armádní konvoj a z jednoho auta něco vypadlo. Nevěděl jsem, co to je, vypadalo to jako pero,“ popisuje Aleksey. „Když jsem to zvedl, vybouchlo mi to v ruce. Byl jsem v šoku a cítil jsem hroznou bolest. Když jsem se podíval na svoji ruku, viděl jsem, jak mi z ní visí prsty.“
© UNICEF/Gilbertson VII Photo
Společně můžeme ukrajinským dětem pomoci – poskytněte jim vodu, vzdělání nebo psychosociální podporu.
Děkujeme za podporu!

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (2)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

The smallest act of kindness is worth more than the grandest intention.

Neven Vuger

Podpora hrdinné Ukrajině v obraně před agresorem. Sláva Ukrajině a demokratickému světu!

Lucie Tihounová
100 Kč

Nikdy nezapomeneme.

David Vičkutkin
200 Kč

Děkuji

Jan Podaný
410 Kč

Kéž jsou všechny bytosti šťastny!

Barbora Jirsová
680 Kč

Doufám že to pomůže aspoň trošku.

Václav Kraus
680 Kč

Přeji si okamžitý mír !

Hana Bárová

Pro děti a zejména pro Mariupol

Anna Nováková
2 000 Kč

The bare minimum to help. Hopefully we can do much more at a political level too.

Dárce

Moje srdce pre Ukrajinu

Milan Grupáč
200 Kč