Veronika Kaššovicová: Dárcovská výzva pro projekt Zvýšení stability lesních porostů na Liberecku v roce 2024

Podpořme přípravu lesů v Jizerkách na klimatickou změnu

vybíráme od 18.4.2024
6 000 Kč
vybráno 60 % z 10 000 Kč

zbývá

14 dní

přispělo

10 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Podpořme výsadbu lesního porostu v Jizerkách, který odolá náročným klimatickým podmínkám, které se nás v budoucnu čekají. 
Nadace Ivana Dejmala dlouhodobě kvalitně pečuje o lesní porost v Jizerkách a dále se podílí na ekologické výchově dětí v Libereckém kraji. Klimatickou změnu pociťujeme na vlastní kůži všichni a zvýšením stability lesního porostu v Jizerských horách bychom se měli připravit na změněné klimatické podmínky. Nadace ale potřebuje ke své velmi přínosné práci peníze a já bych si moc přála, aby se o jejich skvělé práci dozvědělo více lidí, kteří by Nadaci podpořili. Já osobně Nadaci podporuji několik let pravidelnými příspěvky. 
Stromy poskytují ekosystémové služby jako stín, vlhkost, chládek, prostor pro živočichy, snižují CO2 v atmosféře, proto je musíme chránit. 
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody
Cílem projektu je výsadba převážně buků, dubů a jedlí do místních lesů s cílem zlepšit jejich věkovou i druhovou skladbu. Nezbytnou součástí projektu je i ochrana sazenic před zvěří. I díky příspěvkům našich dárců se za posledních deset let podařilo v Jizerských horách a na Liberecku vysázet 375 573 sazenic převážně buků, dubů nebo jedlí, na které naše nadace přispěla částkou téměř 7,5 miliónu korun. V naší snaze budeme pokračovat i v letošním roce. Záleží však na množství darů, které se nám podaří od našich dárců získat.

Po dlouhém období pěstování stejnověkých monokulturních převážně smrkových lesních porostů za významného použití holosečného způsobu obhospodařování dochází v posledních letech k opětovnému návratu využívání šetrnějšího způsobů hospodaření. Již od našeho vzniku podporujeme druhově rozmanité lesní porosty, které jsou nezbytné pro dlouhodobě stabilnější, přirozenější a zdravější lesy, které zároveň zvyšují retenci vody v krajině. Spojili jsme se s odborným lesním hospodářem Ing. Janem Dudou, který se stará o obecní, církevní i soukromé lesy v okolí Liberce a hospodaří v nich nepasečným způsobem s cílem vnést do porostů vyšší zastoupení jedlí a listnatých stromů. Aktuálně probíhá vytipovávání pozemků pro výsadby a vhodných druhů dřevin, během jara budou tyto sazenice objednány a dle potřeby budou vyzvednuty ze školek. Proběhne výstavba nových a renovace starších oplocenek, které budou chránit jedle a duby před poškozením zvěří. Následně budou sazenice pod odborným dohledem dle klimatických podmínek vysazovány během podzimu letošního roku a v dalších letech bude probíhat následná péče např. i formou ožínání, nátěry repelenty či pravidelnou opravou oplocenek.

Realizace celého projektu je závislá na finančních prostředcích, které se nám podaří získat od našich dárců. Celkový rozpočet projektu bude v letošním roce činit cca 2 mil. Kč, z čehož naše nadace uhradí nákup i výsadbu desítek tisíc sazenic a náklady na jejich ochranu před zvěří, dále pak opravu některých starších oplocenek a výměnu sloupů za opakovaně použitelné kovové. Budeme vděčni, pokud nám s tím pomůžete a na projekt přispějete.

Veru, všechno nejlepší přeju, ať Ti ty lesy dodají sílu, drž se!

Dana Janatová

Milá Verčo, přeji Jizerkám krásné lesy a Tobě hodně štěstí, zdraví a lásky. Děkuji, že jsi a děkuji za Tvé krásné narozeninové přání.

Ája

Všechno nejlepší k narozeninám, Veru! ❤️ Lásku, zdraví a pestré lesy zejména.

Anna Kšírová