František Talíř: Dárcovská výzva pro projekt Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Poslední cesta domů: Sbírka na chladírenský vůz pro padlé ukrajinské vojáky

vybíráme od 7.4.2024
197 458 Kč
vybráno 104 % z 190 000 Kč

zbývá

9 dní

přispělo

201 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Už více než dva roky ukrajinští vojáci hrdinně brání Evropu. Desítky tisíc z nich se už ale nikdy nevrátí ke svým blízkým. A bohužel, toto číslo ještě není konečné. Poslední rozloučení je v lidské mysli zapsáno navždy. A my bychom rádi pomohli zasaženým ukrajinským rodinám se s jejich blízkými ještě naposledy rozloučit. Organizujeme proto sbírku na nákup chladírenského vozu pro převoz padlých ukrajinských vojáků. Vůz bude sloužit pravoslavnému knězi Vasylovi Vyrozubovi z Oděsy, který tuto nelehkou poslední službu pro padlé vojáky vykonává.  
Jedním z největších rozdílu mezi ukrajinskou a ruskou armádou je úcta k vojákům – ať už živým nebo mrtvým.

Zatímco v ruské armádě jsou vojáci doslova potravou pro děla, v ukrajinské armádě je tomu zcela naopak. Nejvíce to ilustruje vztah k vojákům, kteří v boji za svoji vlast zemřeli. Na ruské straně fronty zůstávají tisíce mrtvých mužů ponecháni nepohřbeni, napospas divokým zvířatům a povětrnostním podmínkám.

Oproti tomu Ukrajina má své padlé v obrovské úctě. Každého vojáka se snaží dovézt nazpět k jeho rodině a umožnit jim tak důstojné poslední rozloučení. Když jedou Ukrajinou vozy s padlými, lidé se zastavují a v tichém gestu jim vzdávají hold a vděk.

Tuto nesmírně náročnou službu – transport mrtvých vojáků do jejich domovů – velice často vykonávají vojenští kaplanové. A ti pro své nesnadné poslání nyní potřebují nový chladírenský vůz, díky kterému budou schopni transportovat těla mrtvých v optimální teplotě.


Auto, na které vybíráme peníze, bude sloužit konkrétně v rukách hrdinného pravoslavného kněze Vasyla Vyrozuba, který působí v Oděse a na začátku války strávil více než 2 měsíce v ruském zajetí, kde byl tvrdě mučen.
Sbírku zaštiťují plzeňský biskup Tomáš Holub, který byl prvním vojenským kaplanem v historii české armády a František Talíř – 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje & kandidát do Evropského parlamentu.



Bazarový chladírenský vůz včetně nutných úprav stojí 190 000 Kč a přesně tuto částku od velkorysých dárců vybíráme. Prosíme, přispějte k důstojnému návratu padlých vojáků ke svým rodinám. Poslední rozloučení je v lidské mysli zapsáno navždy. Proto si přejeme, aby ho každý, kdo přišel o svého blízkého během války, mohl prožít. 

Za vaše dary vám mnohokrát děkujeme. Podpoříte hrdiny, kteří bojují i za naš svobodu a umožníte ukrajinským rodinám to nejdůležitější, naposledy se rozloučit s jejich milovanými blízkými.  


POST BELLUM
Ukrajina krvácí. Nemusíme jen pasivně přihlížet bezpráví a agresi, kterým čelí naši přátelé proto, že se rozhodli s námi sdílet hodnoty svobody a demokracie. Už rok a půl nakupujeme ochranný a zdravotnický materiál a děláme vše pro to, aby se dostal na Ukrajinu co nejrychleji a na místa, kde je nejvíce třeba. Tisíce vest a helem od nás využívají obránci v první linii, mnoho tun zdravotnického materiálu zachraňuje životy. Dodali jsme také hasičské a sanitní vozy, generátory, drony nebo optická zařízení. Ještě není konec: Ukrajinští hrdinové bojují a stále potřebují materiál, aby v obraně své země obstáli. Prosíme, vytrvejme i my. K pomoci nás zavazuje naše vlastní zkušenost s válkou a totalitami 20. století.

 


To důležité se v žádné době nemění. Ať už jsou to příběhy z doby, kdy jsme sami čelili válce a totalitě, nebo ty, které se aktuálně odehrávají jen pár set kilometrů od nás. Spojuje je touha po svobodě, bezpečí a domově. K pomoci ostatním nás zavazuje naše vlastní zkušenost s válkou a totalitami 20. století.

V neziskové organizaci Post Bellum jsme v roce 2O19 založili pobočku ve Lvově s cílem natáčet vzpomínky pamětníků pro archiv Paměť národa. Kolegové na Ukrajině zaznamenali desítky příběhů především z doby stalinistických represí, disidentů a politických vězňů. Po vypuknutí konfliktu nás požádali o pomoc. Nešlo odmítnout. Díky Vaší podpoře jsme již obráncům Ukrajiny doručili tisíce neprůstřelných vest a helem, tuny zdravotnického materiálu a pozorovací optiku, v neposlední řadě i plně vybavené sanitní a hasičské vozy. Díky tomu se prokazatelně podařilo zachránit desítky lidských životů. Všechny zaslané prostředky jsou nesmrtícího charakteru. 



Potřebný materiál a jeho charakteristiku konzultujeme přímo s odborníky z Armády České republiky. Příjemci naší pomoci jsou především bojovníci v první linii, příslušníci speciálních sil. Pomoc realizujeme prostřednictvím Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Zástupci české ambasády v Kyjevě pak na místě dohlížejí na správné využití a rozmístění materiálu potřebným.




Měsíc únor se nesmazatelně zapsal do paměti všech lidí na Ukrajině. Protože nikomu z nás není osud této země lhostejný, rozhodli jsme se spolu s organizacemi Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Evropský kongres Ukrajinců uspořádat shromáždění k 2. výročí války. Chceme vzkázat Ukrajincům: „Jsme s vámi. Je to i náš boj a také boj o naši budoucnost." Přidejte se také a nenechte si ujít shromáždění v sobotu 24. února 2024 od 16 do 17 hodin na Staroměstském náměstí, kde mimo jiné vystoupí prezident ČR Petr Pavel a další zajímaví hosté.


Pokud chcete přispět vyšší částkou, můžete peníze poslat přímo na sbírkový účet: 123-6318620207/0100 (pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ7601000001236318620207, BIC / SWIFT kód: KOMBCZPPXXX). Kontakt pro přípravu darovací smlouvy: dary@pametnaroda.cz

Děkujeme za Vaši podporu! 

Děkuji za zveřejnění akce tak dúležité pomoci UA v médiích! A mít tak možnost přispět do sbírky.

Dárce
500 Kč

Chvála Ukrajině!

Markéta Kavale
1 000 Kč

Rád pomůžu na poslední cestě hrdinům UA.

Rudolf Zahumenský
10 000 Kč

Jsme s Vámi, držíme všechny palce co máme !!!!!!

Vladimír Vobrátilek

R.I.P.

Jana B.
500 Kč

Děkujeme za Vaši iniciativu a podporu.

Anna Hoffmannova
2 500 Kč

🙏❤️

Domeček
500 Kč

RIP a pokoj pozůstalým.

Stanislav Andy Močuba

Myslíme na vás Ukrajinci

Marie Velická
1 000 Kč

Děkuji ❤️

Natalija Stankovová
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
POST BELLUM, projekt: Pomozte Ukrajině s Pamětí národa