Kateřina Hájková: Dárcovská výzva pro projekt Zdravotnické středisko Itibo v Keni

Sbírka na ultrazvuk do nemocnice Itibo v západní Keni

vybíráme od 12.3.2024
78 540 Kč
vybráno 48 % z 162 000 Kč

zbývá

94 dní

přispělo

101 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Ahoj!



jsme skupina mediků, která měla možnost vyjet na misi do nemocnice v západní Keni. Zde ve vesnici Itibo založil před 17-ti lety Aleš Bárta českou misijní nemocnici pod humanitární organizací ADRA. Díky sponzorům a darům během let získala nemocnice dnešní podobu. Od malé místnosti s jednou sestřičkou, tupým skalpelem, smotkem vaty a trochou vody se nemocnice může nyní pyšnit ambulancí, malým i velkým chirurgickým sálkem, malou laboratoří, zubní ambulancí,  třemi JIP lůžky a dalšími čtyřmi pokoji standardních lůžek. Obracíme se ale nyní na vás s prosbou o finanční podporu na koupi kvalitního bezdrátového ultrazvuku s lineární i konvexní sondou a tabletem potřebnému k zobrazení.
 

Nemocnice Itibo se nachází ve stejnojmenné vesnici v západní Keni. Jedná se sice o jednu z nejchudších oblastí v zemi, ale její bohatství tkví v nádherné okolní přírodě. Chod nemocnice zajišťuje pět místních zdravotníků, ke kterým se každoročně dohromady na půl roku připojuje i český tým lékařů a mediků. Díky vám, dárcům, se minulý rok podařilo vybrat příspěvek na biochemický analyzátor, díky jehož pomoci v diagnostice se Itibo posunulo do třetí nejvyšší třídy nemocnic v Keni. 



Příběhy v nemocnici v Itibu jsou někdy velmi smutné. Nejhorší chvíle jsme zažívali, když jsme věděli, že jsme schopní zhoršujícím se pacientům pomoc, ale díky nedostatku zobrazovacích metod jsme se jen těžce rozhodovali, jakou léčbu zvolíme a tím ztráceli čas. Rádi bychom předešli podobným situacím v budoucnu, a proto jsme se rozhodli založit sbírku na kvalitní ultrazvukovou sondu, která bude sloužit příštím výjezdovým skupinám k rychlejšímu zorientování se v situaci onemocnění.

Proč vybíráme peníze konkrétně na ultrazvuk?


Vyšetření kvalitní ultrazvukovou sondou je velmi důležitá součást při určení diagnózy především v akutních případech. Pomůže nám se rozhodnout, zda-li jsme schopni případ řešit u nás, či je na místě převoz do nemocnice vyšší třídy.  Přístroj se dá využít ale i v každodenním provozu ambulance především v případech břišních bolestí, při podezření na dehydrataci nebo některých onemocnění srdce. 
 
Vzpomínáme na případ, kdy jsme v noci přijali rodičku, jejíž plodová voda byla velmi zakalená. Takový nález může znamenat, že dítě trpí nedostatkem kyslíku, jehož pravděpodobnou příčinou je obtočení pupečníku kolem krku. V Itibu ale bohužel nemáme k dispozici ultrazvuk s Dopplerovským zobrazením, který pomůže rozlišit podle protékající krve struktury pupečníku a plodu samotného. Ocitli jsme se tedy v situaci, kdy se musíme rozhodnout, zda-li budeme pacientku převážet do jiné nemocnice a riskovat porod během převozu po rozbitých prašných cestách a nebo vsadíme na porod v Itibu. 
 
V českých nemocnicích je “sono s Dopplerem” základ každé porodnice i gynekologické praxe a pacientka by byla sledována a následně indikována k císařskému řezu. Náš příběh má ale šťastný konec. Po zvážení rizik nočního převozu a rozhodnutí si ponechat pacientku u nás se narodila zdravá holčička.  
 
Pomozte nám omezit nutnost rozhodovat se o osudech pacientů bez potřebných informací a jediné, co nám pomáhá je jen štěstí, ve které doufáme. Přispějte na ultrazvuk, díky kterému se zlepší diagnostika a terapie obyvatel Itiba. 

Děkujeme, vážíme si toho, že nejste lhostejní.


V případě, že se nám nepodaří vybrat peníze na ultrazvuk s oběma sondami, zvážili bychom možnost koupě přístroje pouze s jednou sondou. Pokud by se nám naopak podařilo vybrat peněz více, přebytek bychom darovali na další zdravotnický materiál do nemocnice a popřípadě koupili novější verzi tabletu. V případě, že se nám nevydaří vybrat ani na levnější verzi ultrazvuku, peníze poputují na podporu projektu Itibo pod vedením humanitární organizace ADRA.



 
 
  Úspěšný porod








ADRA, o.p.s.
ADRA pod vedením manažera projektu Aleše Bárty od roku 2005 podporuje zdravotnické středisko v Itibu, které je v oblasti Nyamira jediným zdravotnickým zařízením nabízejícím základní zdravotní péči pro cca 200 tisíc lidí z velmi širokého okolí.
Již od roku 2005 provozujeme v Keni zdravotní středisko Itibo, jehož hlavním cílem je poskytovat zdravotnické služby místním lidem a zvyšovat kvalitu zdravotní péče. Za tu řadu let jsme zde ušli velký kus cesty a naše nemocnice byla Ministerstvem zahraničí v Nairobi povýšena na statut Mission Hospital SDA (tzv. misijní nemocnice). 🩺

Díky pravidelným návštěvám českých lékařů a studentů medicíny, kteří do Itiba cestují v rámci krátkodobých stáží, dokážeme společně s místními zdravotníky ročně ošetřit přes 12 tisíc pacientů s různými typy zranění.  Daří se nám tak mimo jiné snižovat počet úmrtí zapříčiněných chorobami nebo úrazy, které jsou běžně léčitelné. Kromě toho poskytujeme budoucím maminkám zázemí porodnice, kde se ročně narodí okolo několik set dětí. Zajišťujeme také preventivní stomatologickou péči a věnujeme se edukaci v oblasti hygieny.   

Díky Vašim darům se nám podařilo zachránit již tisíce životů.
 
Z Vašich prostředků jsme již vybudovali:
👨🏿‍⚕️ operační sál
🦷 zubní kliniku
👶🏾 porodnici
😷 jednotku intenzivní péče

Centrum jsme vybavili:
🩻 rentgenem
🚑 sanitkou
🛌 novým nábytkem

Pomozte nám nasbírat finanční prostředky na nákup dýchacího přístroje a dát tak ještě více pacientům v kritickém stavu šanci na kvalitní život.

Více informací zde: itibo.cz/o-projektu


Trojka to je ITIBO!
Monika Arenbergerová

Monika Arenbergerová
500 Kč

Nech dobre slúži 🙂 … dum spiro, spero

Dárce

Na Ciesyho vlny dobra z nebes…

Jakub Polách
1 000 Kč

Držím palce a přeji hodně štěstí.

David Megvinet
1 000 Kč

krásný projekt který dává medikum možnost zažít úplně jinou medicínu

Adéla Jánská
200 Kč

Moc ráda pomůžu tam, kde to má smysl🍀Nedávno jsem se vrátila z Keni a určitě jsem tam nechala kus svého srdce❤️

Dana Chylíková
1 500 Kč

Dík za supeeer přednášku

Marek

Fighting!

Thi Tu Anh Nguyenová
300 Kč

Skvělá přednáška Sebika!🫶🏼

Eva Hudzieczková
1 000 Kč

Dobrovolné vstupné z přednášky v Třinci. Děkujeme!

Sebastian Filipek
5 660 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
ADRA, o.p.s., projekt: Zdravotnické středisko Itibo v Keni