David 25 = 25 tisíc pro klima?

vybíráme od 26.1.2024
25 001 Kč
vybráno 100 % z 25 000 Kč

přispělo

26 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Čtvrtstoletí je potřeba oslavit, a jak jinak než dobrým skutkem?
Budu moc rád, když spolu se mnou podpoříte pro mě srdeční záležitost - Klimatickou žalobu, spolek asi 300 občanů, jejichž cílem je, aby Česká republika plnila své klimatické závazky a chránila práva svých občanů, kterých se změna klimatu dotýká.

Aktuálně sháníme prostředky, abychom mohli podat co nejlepší ústavní stížnost a přispět tak k efektivnější ochraně klimatu v Česku. 
25 let se nemusí zdát jako dlouhá doba, klima se za tak krátký čas změnilo dramaticky:



Jak bude vypadat křivka za dalších 25 let? To je i v našich rukou. Proto vede spolek Klimatická žaloba spor se státem, který pro lepší klima nedělá dost. Náš případ se nyní dostává před Ústavní soud, jehož rozhodnutí může ovlivnit úroveň ochrany klimatu a životního prostředí v Česku i do budoucna.

Udělá mi velkou radost, když toho budete součástí i vy:)



Zdroj grafu: https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/climate-at-a-glance/global/time-series 
Klimatická žaloba ČR, z. s.
Klimatická žaloba míří k Nejvyššímu správnímu soudu a následně k Ústavnímu soudu. Pomozte nám zpracovat co nejkvalitnější argumentaci a dosáhnout změny přístupu České republiky k ochraně klimatu.
Česko každým dnem vypouští nadprůměrné množství emisí skleníkových plynů, které v posledních letech neklesá. V přepočtu na obyvatele jsme na tom hůře než drtivá většina států Evropy, i než Čína. Naše vláda na tom dodnes nehodlá nic měnit a nemá ani plán, jak naplnit svůj díl odpovědnosti za dosažení cílů z Pařížské dohody. Chceme to změnit, proto se soudíme.


  • Čeho jsme zatím dosáhli a kde teď stojíme?
V roce 2021 jsme podali žalobu na čtyři ministerstva za to, že pro ochranu klimatu nedělají dost. O rok později jsme slavili první úspěch, když nám soud první instance v přelomovém rozsudku vyhověl. Ministerstva se ale proti rozsudku bránila u nadřízeného soudu, který měl na věc jiný názor a první rozhodnutí zrušil. V říjnu 2023 byla proto naše žaloba zamítnuta.

Proti nespravedlivým rozsudkům se budeme bránit a Klimatickou žalobu chceme postupně dostat až k Ústavnímu soudu. Ten je v Česku nejvyšším ochráncem lidských práv a o naší žalobě ještě nerozhodoval. Ústavní soud může všechna předešlá soudní rozhodnutí zrušit a přikázat správním soudům, aby žalobu projednaly znovu a lépe. Abychom uspěli, potřebujeme připravit opravdu přesvědčivou argumentaci, a proto žádáme o Vaši podporu.

  • Proč je Klimatická žaloba důležitá?
Ústavní soud má silnou autoritu. Pokud u něj naše žaloba uspěje, bude to mít zásadní vliv na další činnost státních orgánů i soudů v ochraně klimatu, a výrazně to pomůže mnoha dalším lidem a organizacím v podobných soudních sporech.

Jsme první, komu se v Česku podařilo přenést téma klimatických závazků z odborných diskuzí a politických debat před soudy, kde se ministerstva musí zodpovídat. Soudy se shodly na tom, že je naše žaloba projednatelná a v rozsudcích potvrdily, že každý občan i spolek má možnost se podobnou žalobou bránit proti nečinnosti státu v ochraně klimatu, protože tím stát zasahuje do jeho základních práv. Díky naší činnosti také soudy upozornily na to, že Česku chybí klimatický zákon, což mezitím některé politiky motivovalo k jeho přípravě.

Naší činností inspirujeme a dáváme hlas dalším lidem a organizacím. Spolek Klimatická žaloba má k dnešnímu dni téměř 300 členů, k podání žaloby se připojila i obec, lesníci a zemědělci. O některých aktérech vznikl v roce 2023 dokument České televize Žalovat a chránit: https://www.ceskatelevize.cz/porady/15777695675-zalovat-a-chranit/

Celý průběh sporu a veškerou naší argumentaci průběžně zveřejňujeme na webu: https://www.klimazaloba.cz/soudni-dokumenty/

  • Na co potřebujeme finanční podporu?
V soudním řízení nás za férovou cenu zastupují Frank Bold Advokáti, kteří jsou v této oblasti předními experty. Náš spor je ale v Česku výjimečný, na přípravu každého podání je proto potřeba velké množství práce, a tedy i finančních prostředků. V tuto chvíli potřebujeme rozpočet zejména na přípravu kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu a následné stížnosti k Ústavnímu soudu.

Peníze, které nevyužijeme na právní služby, vynaložíme na další činnosti našeho spolku, zejména na související kampaň a na osvětovou činnost v oblasti ochrany klimatu a práva. Kromě vedení soudního sporu se státem také vzděláváme o právu, ochraně klimatu, a aktivním občanství: https://klimaradi.klimazaloba.cz/

Darované finance vedeme na transparentním účtu: https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=98739873

Děkujeme Vám za Vaši podporu.

***

Všechny informace o nás najdete na www.klimazaloba.cz, otázky rádi zodpovíme na mailu dary@klimazaloba.cz.

Vzniku naší iniciativy v roce 2020 byl věnován díl pořadu České televize Nedej se: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/221562248430032/



Všechno nejlepší a díky ta skvělou výzvu!

Anna Kšírová

Držím palce a vše nejlepší k narozeninám!

Jiří
3 000 Kč

Ať se vám daří

Jaroslava Frühaufová
500 Kč

Vše nejlepší k narozeninám ti přeje Jitka a Pavel

Jitka Horejší
1 000 Kč

Roses are red,
Violets are blue,
Pojďte za nás všechny vyhrát klimažalobu

Tonda
1 025 Kč

Díky!

Martin Křížek

Všechno nejlepší!

Věra a Martin
2 500 Kč