Eliška Lukonchik: Dárcovská výzva pro projekt Zachraňte sýčky... vraťme život do zemědělské krajiny!

Raduj se ze života a sýčkování nechej na sýčky... ti mají aspoň důvod. Nebo jim pomůžeš i ty, aby už důvod neměli? 😉🥰

vybíráme od 22.12.2023
1 850 Kč
vybráno 37 % z 5 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Narozeninová sbírka na podporu sýčků v naší krajině. 🦉
Narozeniny jsou skvělou příležitostí nenechat pro sebe všechny dary, které k nám v tento den proudí, ale podělit se i s někým dalším. Já se rozhodla pro sýčky. Proč? Kromě všeho prospěšného, co pro naši krajinu dělají, jsou prostě sladcí, jsou uwu, jak říkají dnešní teens. A jako třešnička na dortu - umí otáčet hlavu dokola. Wow! A já doufám, že mě to pak naučí, když jim teď pomůžu, abych viděla krásy světa ze všech úhlů... helfnete mně, přátelé? 🙏💖 Když už mám ty narozky a budou Vánoce! 😉🎄💖🥂
Česká společnost ornitologická
Přežijí u nás sýčci i v přírodě nebo jen ve vyjmenovaných slovech? Zemědělská krajina vymírá vinou příliš intenzivního hospodaření, mizí sýčci, koroptve, čejky, skřivani, ale také třeba zajíci nebo motýli. Pokud nepomůžeme krajině, nezachráníme ani sýčky! S vaší pomocí budeme nejenom cíleně chránit hnízdiště ohrožených ptáků, ale také vyjednávat s úřady dotace pro přírodě šetrné hospodaření. Sedlákům pak vysvětlíme, proč a jak tyto dotace využívat, aby hospodařili lépe pro přírodu a přitom se ziskem. Pomozte nám udělat zemědělskou krajinu alespoň trochu lepším místem pro život – ten sýččí i náš! DĚKUJEME!
Kdysi malebná venkovská krajina plná života  se mění v nehostinnou pustinu tvořenou velkými lány udržovanými  pomocí obrovského množství chemie. Záchrana ptačích druhů zemědělské krajiny je nerovný boj s mocnými protivníky, který nelze zcela vyhrát.  Ale můžeme udělat alespoň něco, cokoliv co pomůže nejen sýčkovi, ale i dalším ubývajícím druhům.

V České společnosti ornitologické nejenom přímo chráníme vzácné polní a luční druhy, ale s příslušnými úřady vyjednáváme o vypsání dotací šetrných k ptákům a krajině. Statkářům pak vysvětlujeme, proč je dobré je využívat, jak hospodařit ohleduplně k přírodě a přitom se ziskem. 

Pomůžete nám? Díky darům jsme dokázali kofinancovat předchozí projekt Athene, který výrazně přispěl k tomu, že sýčci ve své jádrové oblasti v severních Čechách přestali ubývat. Na to nyní navazujeme dalšími projekty, které opět potřebujeme kofinancovat - a to jak na ochranu sýčků, tak na ochranu dalších druhů zemědělské krajiny. Pomozte nám chránit sýčky i další polní a luční ptáky! Podpořte i naše snažení o lepší zemědělskou politiku! POMOZTE NÁM VRÁTIT ŽIVOT DO ZEMĚDĚLSKÉ KRAJINY!

Díky vašim darům budeme moci:

  • Vyvěšovat bezpečné budky a zabezpečovat hnízdní lokality sýčků. 
  • Osobně domlouvat se sedláky šetrné způsoby hospodaření (např. zakládání biopásů, využívání dotací na ochranu čejky a ostatních bahňáků, pásové seče umožňující sýčkům i jiným ptákům přístup k potravě). 
  • Přímo chránit hnízda čejek, motáků, chřástalů, křepelek, skřivanů a dalších ptáků hnízdících na zemi v polích – značit je tyčemi a domlouvat se zemědělci, aby je nechali v klidu vyhnízdit.  
  • Jednat s velkými hráči, jako jsou zemědělské svazy nebo Ministerstvo zemědělství, abychom prosadili dotace skutečně prospěšné pro naši zemědělskou krajinu. Například u čejky a chřástalů už se nám to povedlo. 
  • Shromažďovat přímo v terénu nezbytné podklady pro tato jednání. Například ověřujeme, jak ptáci využívají areály zemědělských statků, hnojiště v otevřené krajině nebo nově založené biopásy. 
  • Šířit osvětu ohledně šetrného zemědělství přátelského k přírodě - mezi zemědělci, vlastníky i mezi širokou veřejností.
A samozřejmě vám o všem budeme podávat zprávy!  Děkujeme! Je to možná donquichotský boj na dlouhé míle, ale nevzdáme to! Sýčci, čejky, skřivani i koroptve nám za to stojí.




Naším snem je pestrá a živá venkovská krajina - taková, jako ještě je třeba v Českém středohoří, kde se proto sýčkům tolik líbí.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Česká společnost ornitologická, projekt: Zachraňte sýčky... vraťme život do zemědělské krajiny!