Jitka Rychnová: Dárcovská výzva pro projekt Narozeniny pro druhé

Narozeninová sbírka dobrovolnice Jitky k jejím 30. narozeninám na podporu Nadace Krása pomoci a pomoc seniorům

vybíráme od 15.7.2023
3 000 Kč
vybráno 100 % z 3 000 Kč

přispělo

7 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

No tak jo! Nalijeme si čistého vína. Letos 30. srpna oslavím svých krásných 30 let a stejně jako vloni, bych ráda pomohla tam, kde je pomoc skutečně potřebná. Pokud by ses chtěl do dárcovské výzvy také zapojit, udělat mi radost, dobrý skutek a pomoci také někomu dalšímu vykouzlit úsměv na tváři, budu Ti nesmírně vděčná! Více o samotném projektu DOMA BEZ OBAV, na který se v rámci sbírky přispívá, nalezneš v záložce:
O PROJEKTU NEZISKOVÉ ORGANIZACE.

Bohužel ve stáří zůstává velké množství seniorů osamocených doma, často jsou pro ně podmínky velice náročné a do domova seniorů samozřejmě nechceme nikdo z nás. Mít krásný a naplněný život je krásné, ale mít i důstojné a radostné stáří je věc druhá. Pro mě osobně má dobrovolnictví obrovský smysl, přináší radost a štěstí do očí člověka, kterého těší vaše přítomnost a návštěva. Ten pocit, když vidíte, jak je díky Vám někdo skutečně šťastný, je nepřenositelný. Samota, je jedním z největších strašáků nás všech a kvůli zvyšující se izolaci se stává stále větší propastí napříč generacemi. Popovídání, porozumění, respekt a čas jsou to nejcennější, co můžeme druhému věnovat. Moudrost, zkušenosti starších je to, co inspiruje a motivuje. 

„Je štěstí poznat v mládí přednosti stáří a stejné štěstí je udržet si ve stáří přednosti mládí.“  W. de Goethe
Pokud by Tě zajímalo, co přesně v Nadaci Krása pomoci dělám, jak pomáhám, a jak jsme se spřátelily s mou klientkou. Přečti si můj osobní příběh níže. :)

PŘÍBĚH MEZIGENERAČNÍHO PŘÁTELSTVÍ


Jak jsme se s klientkou sblížily natolik, že jsem jí začala vnímat jako svoji babi

Celý náš život se odvíjí od kvality našich vztahů, a to jak na úrovni rodiny, přátel, tak i partnerství. Pokud jsou naše vztahy disfunkční, často hledáme jistoty, zázemí a seberealizaci v něčem, co nám dává smysl, baví nás a přináší nám potěšení a radost.  Pomoc druhým nám dává pocit, že jsme na tomto světě užiteční, a jak pravil Dalajláma „Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým", a já bych toto tvrzení ráda potvrdila a podtrhla.

Můj příběh dobrovolnice

O aktivitách nadace Krása pomoci jsem se dozvěděla v roce 2016 ještě v době studií na vysoké škole. Jako třiadvacetiletá studentka jsem se tehdy rozhodla zapojit a pomoci seniorům. Dodnes si živě vybavuji pocit nadšení být součástí tohoto projektu. Možná tomu bylo tak i z toho důvodu, že jsem sama o všechny své prarodiče přišla a vnitřně jsem pociťovala chybějící vzor starší ženy v rodině.

Po zkontaktování a projevení zájmu pomoci a zapojit se, je nutné jako první absolvovat průvodní pohovor, díky němuž je pak možné se do dobrovolnického programu zapojit. Dobrovolnici jsou vedeni koordinátorkou dobrovolníků, která pečuje o dvojice (vztah dobrovolník a senior) a zajišťuje propojení a kompatibilitu dvojic. Za sebe vnímám tuto pozici jako klíčovou a velice důležitou, protože může ovlivnit, s kým se budete pravidelně vídat a vytvoříte si k němu vztah. 

Já jsem měla to ohromné štěstí, že jsme si s mou klientkou padly okamžitě do noty.  Ačkoliv byl mezi námi velký věkový rozdíl (cca 60 let), neměla jsem nikdy pocit, že bychom jedna druhou napříč generacemi nechápaly, ba naopak. Její všeobecný přehled a moudrost mě vždy fascinovaly a cítila jsem hluboký respekt k jejím zkušenostem. Společně trávený čas mezi dobrovolníkem a klientem může vypadat hodně různorodě a vše se odvíjí od vzájemné komunikaci a potřebách obou. Má klientka upřednostňovala trávení společného času aktivně zejména venku v centru dění a zábavy (kavárny, výstavy, galerie, divadla, procházky). Na tyto dny vzpomínám nejraději. Naší nejoblíbenější kavárnou byla kavárna Nona na Nové scéně Národního divadla, kde má babi milovala výhledy, povídaly jsme si zde hodiny a kochaly se pohledem na budovu Akademie věd. 

Postupně, asi po třech letech, se začaly ozývat první větší zdravotní problémy, úrazy, pády a návštěvy nemocnic. V tuto chvíli je role dobrovolníka pro seniora nezastupitelná a nenahraditelná. V těchto těžkých chvílích se mezi námi vztah prohloubil a ze společnic se staly kamarádky s vybudovanou důvěrou. V této době jsem se také poznala s rodinou žijící mnoho let za oceánem. Jak má klientka sama říkala: „Neumím si představit život bez pohledu na Hradčany,“ a i proto odmítala Prahu opustit a preferovala společenský život v rodné metropoli. 

Poslední roky nebyly snadné, Covid-19, válka, úrazy a nemoci se podepsaly obecně na izolovanosti všech seniorů, a stejně tak i na psychickém a fyzickém zdraví mé milované klientky. Společný čas se omezil na návštěvy a povídání si u lůžka nebo procházky do blízkého parčíku v okolí domova seniorů. Bohužel, nic netrvá věčně a má milovaná babi mě/nás po téměř sedmiletém přátelství opustila. Vazba mezi námi byla silná. Byla mi velkou přítelkyní, občas mentorkou, vrbou i nekonečnou podporou. Troufám si říct, že jsem jí přinášela radost, optimismus, novinky ze života mladých a smály jsme se spolu často absurditám běžného života. Moc mi chybí, ale je potřeba chápat, že dobrovolnictví s sebou přináší radost, velký smysl, ale také bolest ze ztráty svého klienta / babičky / dědečka. Svou klientku již nemám, ale vždy ji budu vnímat jako důležitou osobu ve svém životě, součást mé rodiny a brát ji za svou adoptivní babičku, kterou bych bez nadace Krása pomoci nikdy neměla a nepoznala. V tomto ohledu vnímám nekonečnou vděčnost celé nadaci a důležitost jejich zápalu a nadšení pro pomoc druhým.
Nadace Krása pomoci
Taky už nechceš k narozeninám další veselé hrníčky a kytky, které nemáš kam dát? Dej svým narozeninám smysl a věnuj je tentokrát druhým! Uspořádej sbírku pro Nadaci Krása pomoci a pošli našim klientům podporu. Nikdo to neocení víc, než ti, kteří to nejvíc potřebují.
„Nechci dvacátý hrníček a tričko, které můžu nosit jen jeden rok. Chci něco, co vydrží déle než …" 
Poznáváš se? Tak pojď s námi do narozeninové výzvy! 

Je to jednoduché – klikni na tlačítko „založit dárcovskou výzvu“, zaregistruj se, vyplň formulář, sdílej odkaz a pak sleduj, jak budou korunky naskakovat. K narozeninám tak dostaneš hned několik darů, ač bez mašle či věnování.

Daruješ si dobrý pocit
Získáš si naše srdce a velké díky.
A největší dar na závěr – pomůžeš a poděkuješ.

To všechno jedním kliknutím.



KAM PŮJDOU PENÍZE?
Peníze poputují na projekt Doma bez obav, ve kterém pomáháme seniorům žít důstojně a bezpečně v domácím prostředí. Pomůžeme vyznat se ve složitém systému sociálních služeb a prolomíme tak začarovaný kruh, ve kterém služby sice existují, ale senioři o nich nevědí nebo o ně neumějí požádat. Jsme k dispozici kdykoliv je potřeba, pomůžeme najít parťáka/dobrovolníka, klienty také zveme na různé společenské akce. Podle nás by totiž nikdo neměl být sám.

;-)

Václav Homolka

Moc děkuju. Jsi božan! :)

Jitka Rychnová
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Krása pomoci, projekt: Narozeniny pro druhé