Levon Movsesyan: Dárcovská výzva pro projekt Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Srdce Evropy pro Ukrajinu

vybíráme od 10.7.2023
1 414 545 Kč
vybráno 28 % z 5 000 000 Kč

zbývá

249 dní

přispělo

314 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Sbírka je určena na nákup evakuačních terénních vozidel pro paramediky. Tato auta budou doslova zachraňovat životy.

V současné době je na Ukrajině akutní nedostatek těchto vozidel a díky Vaší pomoci můžete i Vy být tím, kdo přispěl k záchraně lidského života. 

Auta, které se ze sbírky nakoupí, budou zachraňovat raněné vojáky a odvážet je z linie střetu přímo do polních nemocnic (ukrajinské M.A.S.H.). Jedná se jak o české dobrovolníky, tak o ukrajinské obránce.  Zároveň budou přepravovat nejrůznější medicínský materiál a vše potřebné pro obranu napadené Ukrajiny. 



My Češi jsme velmi solidární národ, v okamžiku, kdy vypukla v plné síle válka na Ukrajině, drtivá většina vyjadřovala svoji solidaritu ať už materiální pomocí nebo svým morálním nastavením. Nyní jsme ve fázi, kdy velká část veřejnosti pociťuje jakousi "únavu z války", utrpení obtěžuje, civilní oběti zakryla lhostejnost. Ukrajinští obránci nasazují své životy k ochraně svých domovů před ruskými zločiny. Chrání tím ale i naši zemi, potažmo mír v Evropě před ruským fašistickým režimem. 


Důvody pro podporu sbírky

  • Peníze jdou přímo na transparentní účet organizace Post Bellum, Paměť národa.
  • Celý proces sledujeme od začátku až do konce – tedy od nákupu vozidla, přes jeho převoz na Ukrajinu, předání konkrétním vojákům, až po zpětnou vazbu z terénu.
  • Často budeme automobily předávat osobně
  • Spolupracujeme s vojenským přidělencem na ukrajinské straně a českými či ukrajinskými kontaktními osobami, abychom celý proces mohli do detailu plánovat a kontrolovat.
  • Terénní auta nakoupíme z aktuálně nejlepších nabídek a přepravíme na Ukrajinu. Po předání konkrétním, předem domluveným lidem, je auto upraveno o jednoduchou konstrukci, která umožňuje naložit zraněné obránce a přepravit je do nejbližší polní nemocnice k akutnímu ošetření.
  • Jednotlivé dary a vývoj projektu můžete sledovat na našich sítích či na této stránce, kde uveřejňujeme konkrétní aktuality. 

První nákup záchranářského auta již proběhl



Děkovné video od českých vojáků, na které se můžete podívat, zachycuje jeho předání na ukrajinském území.
Dále také proběhl krátký vstup na rádiové stanici Radiožurnál. Sbírku na první vůz, kterou zdvojnásobila nadace Atrea, naleznete zde.

Patron sbírky

Sbírka je pod patronátem Nadačního fondu společnosti Atrea a organizace Post Bellum, peníze jdou přímo na transparentní účet organizace Post Bellum, Paměť národa. Na jakýkoli dar si můžete automaticky vygenerovat potvrzení o daru pro daňové účely.

Firemní sponzoři projektu

Nadační fond společnosti Atrea intenzivně podporuje kromě mnoha projektů ve vlastním regionu i napadenou Ukrajinu. Ve spolupráci s Libereckým krajem a hejtmanem Martinem Půtou jsme vybavili v počátku agrese uprchlické centrum v Liberci, zaslali jsme stovky lékárniček pro taktickou medicínu IFAK přímo na frontu, poskytli bytové prostory maminkám s dětmi a zakoupili prostřednictvím sbírky ve společnosti Atrea první terénní automobil pro záchranáře, který jsme také na Ukrajině předali do rukou obráncům země. Apelujeme na český byznys, aby se k solidaritě s napadeným státem přidal.


První dovezené auto z července 2023 prochází v těchto dnech generální opravou. Po úpravách se chystá vrátit zpět do terénu a nadále poskytovat nezbytné pomoci.

Všechna dodaná auta tak stále jezdí!



První dovezené auto je stále v provozu, nyní však slouží především pro dopravu zásob, protože po čase v nebezpečném terénu již není adekvátní pro zasahování v bojových situacích a převozu raněných.

Všechna poskytnutá vozidla zachránila již více než 50 životů. Děkujeme!



Již třetí vůz dovezla Atrea do Kyjeva dne 11.2.2024, odkud v rukou vojáků pokračoval do Avdijivky, posilujíc ukrajinské obranné síly.



Druhé poskytnuté auto Land Rover je upravené pro náročný terén a byl předán na Ukrajině dne 9.10.2023, kde podporuje vojáky a dobrovolníky na frontové linii v doněcké oblasti.




Společnost Atrea v červenci 2023 zdvojnásobila veřejné dary a zajistila předání Nissanu na Ukrajinu. Společně s autem přivezla i zásobu vybavení, léků a medicínského materiálu.

Vzhledem k potenciálu a zájmu veřejnosti i soukromého sektoru, jsme se rozhodli cílovou částku projektu navýšit z 1.000.000,- Kč na 5.000.000,- Kč.

Více aut, více zachráněných životů! 

Založení výzvy

POST BELLUM
Ukrajina krvácí. Nemusíme jen pasivně přihlížet bezpráví a agresi, kterým čelí naši přátelé proto, že se rozhodli s námi sdílet hodnoty svobody a demokracie. Už rok a půl nakupujeme ochranný a zdravotnický materiál a děláme vše pro to, aby se dostal na Ukrajinu co nejrychleji a na místa, kde je nejvíce třeba. Tisíce vest a helem od nás využívají obránci v první linii, mnoho tun zdravotnického materiálu zachraňuje životy. Dodali jsme také hasičské a sanitní vozy, generátory, drony nebo optická zařízení. Ještě není konec: Ukrajinští hrdinové bojují a stále potřebují materiál, aby v obraně své země obstáli. Prosíme, vytrvejme i my. K pomoci nás zavazuje naše vlastní zkušenost s válkou a totalitami 20. století.

 


To důležité se v žádné době nemění. Ať už jsou to příběhy z doby, kdy jsme sami čelili válce a totalitě, nebo ty, které se aktuálně odehrávají jen pár set kilometrů od nás. Spojuje je touha po svobodě, bezpečí a domově. K pomoci ostatním nás zavazuje naše vlastní zkušenost s válkou a totalitami 20. století.

V neziskové organizaci Post Bellum jsme v roce 2O19 založili pobočku ve Lvově s cílem natáčet vzpomínky pamětníků pro archiv Paměť národa. Kolegové na Ukrajině zaznamenali desítky příběhů především z doby stalinistických represí, disidentů a politických vězňů. Po vypuknutí konfliktu nás požádali o pomoc. Nešlo odmítnout. Díky Vaší podpoře jsme již obráncům Ukrajiny doručili tisíce neprůstřelných vest a helem, tuny zdravotnického materiálu a pozorovací optiku, v neposlední řadě i plně vybavené sanitní a hasičské vozy. Díky tomu se prokazatelně podařilo zachránit desítky lidských životů. Všechny zaslané prostředky jsou nesmrtícího charakteru. 



Potřebný materiál a jeho charakteristiku konzultujeme přímo s odborníky z Armády České republiky. Příjemci naší pomoci jsou především bojovníci v první linii, příslušníci speciálních sil. Pomoc realizujeme prostřednictvím Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Zástupci české ambasády v Kyjevě pak na místě dohlížejí na správné využití a rozmístění materiálu potřebným.




Měsíc únor se nesmazatelně zapsal do paměti všech lidí na Ukrajině. Protože nikomu z nás není osud této země lhostejný, rozhodli jsme se spolu s organizacemi Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Evropský kongres Ukrajinců uspořádat shromáždění k 2. výročí války. Chceme vzkázat Ukrajincům: „Jsme s vámi. Je to i náš boj a také boj o naši budoucnost." Přidejte se také a nenechte si ujít shromáždění v sobotu 24. února 2024 od 16 do 17 hodin na Staroměstském náměstí, kde mimo jiné vystoupí prezident ČR Petr Pavel a další zajímaví hosté.


Pokud chcete přispět vyšší částkou, můžete peníze poslat přímo na sbírkový účet: 123-6318620207/0100 (pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ7601000001236318620207, BIC / SWIFT kód: KOMBCZPPXXX). Kontakt pro přípravu darovací smlouvy: dary@pametnaroda.cz

Děkujeme za Vaši podporu! 

Chvála Ukrajině!

Markéta Kavale

Slava ukraini!

Alex Lex
1 000 Kč

Bůh ať je s Ukrajinou a Putin at skonci v pekle!

Ivana Novotná
500 Kč

Díky za to co děláte💕

Lenka Dvořáková
300 Kč

Sláva Ukrajině. Držte se prosím.

Zbynek Tihelka
1 000 Kč

Díky, že stále připomínáme, jaké bezpráví se děje kousek od nás.

Irena Jelínková
500 Kč

Tak moc přeji Ukrajině, aby už bylo po válce, aby měla zpět všechna svá území, aby Rusko bylo totálně poražené. Do té doby moc přeji zraněným vojákům, aby se co možná nejlépe uzdravili, lékařům a zdravotníkům, aby měli dost sil pro pomoc zraněným.

Jana Turecká
300 Kč

Hrdinům sláva!

Jan Rytíř
5 000 Kč

Musíme vytrvat! Sláva Ukrajině!

Jakub
300 Kč

At se dari!

Zezadu Crew And Friends
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
POST BELLUM, projekt: Pomozte Ukrajině s Pamětí národa