Radka Bystřická: Dárcovská výzva pro projekt Akademie mediální gramotnosti

Posílit nohu! Posílit demokracii!

vybíráme od 3.6.2023
47 811 Kč
vybráno 68 % z 70 000 Kč

přispělo

39 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Po roce trápení s kolenem jsem na konci dubna podstoupila jeho operaci. Abych mohla zase skákat přes kaluže a hlavně jezdit na kole, musím teď cvičit, cvičit, cvičit, rehabilitovat a mít pevnou vůli. Svou rekonvalescenci jsem se rozhodla spojit s podporou našeho projektu mediálního gramotnosti. Posílit nohu! Posílit demokracii!
Aneb koleno mi už vyvrtali, teď ještě ty koruny.

Činím tímto veřejný závazek, že 9. září učiním dobročinnou vyjížďku na kole a ujedu na ní 1 kilometr za každých 1000 Kč, které nám na projekt přispějete.
UPDATE:
ke konci srpna bohužel stav rekonvalescence neumožňuje jízdu delší než 50 km, takže to bude horní hranice. Cokoliv, co přispějete navíc, vám vesmír nebo pánbůh oplatí na zdravých kolenech :)
Loni v létě jsem sedla na kolo a vyjela z Roudnice do Děčína. Poslední dobou mě trochu zlobilo koleno, ale nejsem přece máčka překonám to. Před Ústím už byla bolest tak nesnesitelná, že se mi chtělo brečet. Vyjížďka předčasně ukončena. Říkala jsem, že si jen odpočinu a zas to rozchodím. No nerozchodila. Několik měsíců fyzioterapie nepomáhalo, byla jsem ráda že dojdu bez ortézy na tramvaj. Na ortopedii řekli, že neví co s tím je, ale že je to divný, tak to prostě otevřem a odoperujem co tam najdem. Aha :D

Ukázalo se, že to byla vrozená vada s úponem vazu. Naštěstí snadno opravitelná, k tomu trochu seříznutý meniskus a hotovo. Vyhlídky jsou nyní velmi nadějné. Po dvou týdnech po operaci jsem zahodila berle, ale svalovina v noze je po roce totální stagnace jak krupicová kaše a je nutné každodenní cvičení a posilování. A já teda už dost ztrácím vůli :)

A tady přicházíte vy! Potřebuju motivaci, tlak okolí a taky chci aby z tohohle mého trpěníčka bylo taky něco dobrého.

Rozhodla jsem se, že výzvou podpořím náš projekt Akademie mediální gramotnosti, ve kterém nyní podporujeme pracovníky s mládeží v Ústeckém, Libereckém a Královehradeckém kraji v zavádění mediálního vzdělávání do své práce s dětmi. Projekt byl podpořený z Norských fondů, ale potřebujeme v něm ještě kousek dofinancovat. Na tento projekt jsem dost pyšná, protože se v něm věnujeme pracovníkům s mládeží mimo školní systém, což je z mnoha důvodů klíčové pro posílení celkové mediální gramotnosti, ale zároveň tam zatím žádná podpora nemíří a nám se velmi špatně shání povinné dofinancování. Všichni podporují školy, ale to nestačí.

Proto 9. září učiním dobročinnou vyjížďku na kole a ujedu na ní 1 kilometr za každých 1000 Kč, které nám na projekt přispějete.
Pro představu - moje nejdelší jízda ever měla 90 km, 60 km je takové jedno hezké odpoledne na kole. Já si dávám jako cíl 70 km, ale když podpoříte víc, tak prostě víc zamakám. Jízdu budu real time dokumentovat na fb a insta stories (aspoň budu mít výmluvu na časté přestávky).
UPDATE: ke konci srpna bohužel stav rekonvalescence neumožňuje jízdu delší než 50 km, takže to bude horní hranice. Cokoliv, co přispějete navíc, vám vesmír nebo pánbůh oplatí na zdravých kolenech :)

Dárci, kteří přispějí na 5 km a více, získají možnost si se mnou dát osobní vyjížďku dle svého přání do konce roku!

Záměr byl konzultován s fyzioterapeutem a posvěcen :)

Stanovila jsem datum jízdy - 9. září.
Od konce srpna jsem musela upustit po včerejší návštěvě fyzioterapeuta. Lehce jsem to přehnala s tréninkem a mám teď na týden zakázáno kolo :) Zároveň stav mi aktuálně neumožňuje jízdu delší než 50 km, takže to bude horní hranice pro jízdu a já se učím krotit svoje ambice.

Založení výzvy

Sdružení VIA, z. ú.
Vyrazili jsme s Akademií mediální gramotnosti do regionů. Pracujeme se školami, knihovnami i neziskovkami v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Poskytujeme jim školení, konzultace a podporu při tvorbě vlastních aktivit a zavádění mediální výchovy do své práce s mládeží. Podpořte s námi rozvoj mediální gramotnosti v regionech!
V dnešním digitálním věku, kdy informace dosahují násobně většího publika než kdy jindy, je boj s dezinformacemi neodmyslitelnou součástí naší společnosti. Rostoucí vliv dezinformací a manipulace přináší výzvy naší společnosti a ohrožuje naši demokracii, svobodu a kvalitu života. Dezinformace mají potenciál ovlivnit rozhodování veřejnosti, zpochybnit důvěru v instituce a narušit sociální soudržnost.

Bez mediální gramotnosti jsou lidé zranitelní vůči manipulaci a dezinformacím. Vzdělání v oblasti mediální gramotnosti je klíčové k tomu, aby jednotlivci rozpoznávali a analyzovali zdroje informací, vyhodnocovali jejich důvěryhodnost a kriticky přistupovali k obsahu, který konzumují.

Nestačí však pracovat pouze na školách. Kritické myšlení a schopnost vyhodnocovat informace a zdroje je nutné rozvíjet na všech možných úrovních. Zvláště v nejohroženějších krajích se také potkáváme s radikalizací vedení škol nebo učitelů, což znemožňuje zavedení mediálního vzdělávání na těchto školách.

O to kritičtější je posilovat mediální gramotnost i mimo školní lavice. V našem projektu proto pracujeme vedle škol také s knihovnami a neziskovými organizacemi a mapujeme potřeby pracovníků s mládeží působících mimo školní systém a připravujeme pro ně metodický web a cvičení, které ve své práci mohou využít.

Většina aktivit na poli mediální gramotnosti dnes míří do podpory škol a učitelů, pro které vzniká řada metodik. My chceme tyto snahy doplnit právě o podporu mediální gramotnosti v mimoškolním vzdělávání a využít naše dlouholeté zkušenosti s pomocí neziskovému sektoru.

Podpořte nás v našem úsilí zvýšit povědomí o důležitosti mediální gramotnosti a poskytnout lidem nástroje, které potřebují k ochraně proti dezinformacím. Společně můžeme budovat odolnou společnost založenou na informovanosti, kritickém myšlení a schopnosti rozpoznat pravdivé a kvalitní informace.

Projekt byl částečně podpořen z Finančního mechanismu Norska 2014–2021. Váš dar nám pomůže pokrýt zbývající financování projektu. Děkujeme!

Tento text byl připraven s pomocí nástroje ChatGPT, umělé inteligence od OpenAI. V rámci našeho úsilí o zvýšení mediální gramotnosti je pro nás důležité tuto informaci sdílet.

tak hlavně srůstej😉

David Fojtík

Be strong for recovery and for democracy!

Rebecca Masisak
100 €

Radka - good luck! Staying active on the bike is one of the best ways to have a long, healthy life. I wish your knee the best of luck in recuperating. Take it slow, but do a little bit every day and in time, it will become stronger than ever. Cheers, Nick

nicholas fynn
45 €

Go Radka!

Conor Mulherin

Let's ride!

Erin Gallegos

Všecko bude!

Magdaléna Kožíšek Mikulová
1 000 Kč

Ať posiluje to, co má růst a sílit...

Matej Lejsal

Držím palce

Michal Dvorský
1 000 Kč

Skvěly, Radu. Jak budu v Praze, tak navrhuji osobni vyjizdku a diskusi (nejen) o Sdruzeni :)

Filip Dřímalka

Držim palce ;-)

Petr Spurný
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Sdružení VIA, z. ú., projekt: Akademie mediální gramotnosti