Veronika Gluchová: Dárcovská výzva pro projekt Pomáháme krajině

Dárek k narozeninám

vybíráme od 3.1.2023
800 Kč
vybráno 160 % z 500 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Miluju přírodu a snažím se jí pomáhat. Budu ráda, když se připojíte. :) 
Česká krajina, o.p.s.
Léčíme nemocnou krajinu. Nejsme na to sami, ale zakládáme rezervace velkých kopytníků, kteří pomáhají zachraňovat desítky druhů vzácných rostlin a živočichů, od ohrožených květin, přes motýly a brouky až po ptáky. Zároveň naše rezervace pomáhají s adaptací krajiny na změny klimatu, se zadržováním vody i s vázáním uhlíku v půdě.
Zatímco z celé České republiky přicházejí v posledních letech většinou špatné zprávy o tom, které druhy rostlin a živočichů vymírají, v naší rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se podařil malý zázrak. Díky pastvě divokých zvířat se tam počty vzácných druhů zvyšují o stovky i tisíce procent.  
 

Rezervace velkých kopytníků, která se v současné době nachází na ploše zhruba 350 hektarů, dokázala obnovit přírodní procesy, ve kterých divocí koně, zubři a pratuři hráli po tisíce let klíčovou roli. Daří se tak nejenom vzácným květinám, ale také desítkám druhů motýlů, ptáků nebo brouků. Díky návratu kopytníků tak příroda dostala potřebný impuls k tomu, aby se začala sama uzdravovat. Velcí kopytníci tak fungují jako lékaři nemocné krajiny.
 
Přítomnost velkých kopytníků pomohla velmi rychle s odstraněním agresivních trav. Po několika letech došlo k obnovení květnatých luk na stovkách hektarů. Díky tomu se sami, nebo s pomocí člověka, vrací i vzácné druhy, které tam v minulých desetiletích vyhynuly. Jako například modrásek jetelový nebo jalovec.
 
Rezervace za výborné výsledky v ochraně příroda převzala v letech 2019 až 2020 tři prestižní ocenění, Cenu Josefa Vavrouška, Cenu prezidenta festivalu Ekofilm a Cenu udržitelného rozvoje SDGs v kategorii Změny klimatu. 
 
Zároveň se rezervace stala inspirací pro další neziskové organizace, města i kraje a po jejím vzoru již vznikla v Česku desítka míst, kde o vzácnou přírodu pečují velcí kopytníci. 
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Česká krajina, o.p.s., projekt: Pomáháme krajině