Česká krajina, o.p.s.


Životní prostředí Zvířata

Pomáháme krajině

Léčíme nemocnou krajinu. Nejsme na to sami, ale zakládáme rezervace velkých kopytníků, kteří pomáhají zachraňovat desítky druhů vzácných rostlin a živočichů, od ohrožených květin, přes motýly a brouky až po ptáky. Zároveň naše rezervace pomáhají s adaptací krajiny na změny klimatu, se zadržováním vody i s vázáním uhlíku v půdě.

Česká krajina - Pomáháme krajině

Naše projekty přispívají ke zlepšení péče o krajinu i jejímu zlevnění. Přesto se bez finančních prostředků neobejdeme. Díky vaší podpoře můžeme pečovat o současné rezervace i připravovat vznik nových.
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Zatímco z celé České republiky přicházejí v posledních letech většinou špatné zprávy o tom, které druhy rostlin a živočichů vymírají, v naší rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice se podařil malý zázrak. Díky pastvě divokých zvířat se tam počty vzácných druhů zvyšují o stovky i tisíce procent.  
 

Rezervace velkých kopytníků, která se v současné době nachází na ploše zhruba 350 hektarů, dokázala obnovit přírodní procesy, ve kterých divocí koně, zubři a pratuři hráli po tisíce let klíčovou roli. Daří se tak nejenom vzácným květinám, ale také desítkám druhů motýlů, ptáků nebo brouků. Díky návratu kopytníků tak příroda dostala potřebný impuls k tomu, aby se začala sama uzdravovat. Velcí kopytníci tak fungují jako lékaři nemocné krajiny.
 
Přítomnost velkých kopytníků pomohla velmi rychle s odstraněním agresivních trav. Po několika letech došlo k obnovení květnatých luk na stovkách hektarů. Díky tomu se sami, nebo s pomocí člověka, vrací i vzácné druhy, které tam v minulých desetiletích vyhynuly. Jako například modrásek jetelový nebo jalovec.
 
Rezervace za výborné výsledky v ochraně příroda převzala v letech 2019 až 2020 tři prestižní ocenění, Cenu Josefa Vavrouška, Cenu prezidenta festivalu Ekofilm a Cenu udržitelného rozvoje SDGs v kategorii Změny klimatu. 
 
Zároveň se rezervace stala inspirací pro další neziskové organizace, města i kraje a po jejím vzoru již vznikla v Česku desítka míst, kde o vzácnou přírodu pečují velcí kopytníci. 

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Díky za vaši práci!

Lenka Ottová
500 Kč

Děkuji za Vaši skvělou práci, děkuji za všechna nádherná zvířata, kterým dáváte dobrý život, E.M.Baco

Miloslava Krejčí
2 000 Kč

Ať se tomuhle projektu daří. Přeju mnoho sil

Alena

Ať se daří!

Alena Ferková

Skvělá práce! Děkuji.

Lenka Vláčilová
1 000 Kč

Koníkům i ostatním projektům přejeme jen to nej. :)

Lenka Poulová

Vánoční pozdrav od Vondráků z Přítočna (zubra ještě doma nemáme :o))

Lída Vondráková

Díky

Radovan Kříž
5 000 Kč

Podpora vzniku nové rezervace velkých kopytníků na Mnišských loukách.

Vítězslav Jaroš
1 000 Kč

Ještě jednou děkuji panu Dostálovi za skvělou přednášku v domě ochránců přírody ČSOP!

Marie Kletečková
1 000 Kč