Katerina Krejčů Zelinková: Dárcovská výzva pro projekt Podpora činnosti Společnosti pro pomoc při Huntingtonově chorobě, z.s.

Pojďme společně podpořit ty, pro které stále není léčba , jediná pomoc přichází od milujících pečujích

vybíráme od 9.1.2023
500 Kč
vybráno 1 % z 100 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
 Děkujeme, že si vzpomenete na všechny "neviditelné" pacienty a rodiny, nejen s HCH. 
Společnost pro pomoc při Huntingtonově chorobě, z.s.
SPHCH byla založena v roce 1991 jako svépomocné občanské sdružení, aby vytvořila podpůrný a vzdělávací program na pomoc pacientům trpícím Huntingtonovou chorobou a jejich rodinám, aby lépe porozuměly problémům a byly schopny je překonávat; a na podporu výzkumu různých aspektů této nemoci.
SPHCH však nepracuje pouze pro pacienty trpící HCH, ale též pro osoby v riziku a pro pečovatele, na které je kladeno největší, a často desítky let trvají břemeno péče o celou rodinu.

Pro osoby v riziku jsou nejdůležitější otázky genetického testování a dalšího vyrovnání se s osudem. Zde má největší význam edukace genetiků, psychologů a psychiatrů.

Pro pečovatele jsou připravovány jednak edukační přednášky z oblasti péče opacienta s HCH, jednak jsou zvány firmy, které prezentují své produkty, které usnadňují péči o pacienta s HCH. Nezapomínáme ani na psychologickou podporu pečovatelům a na relaxační techniky.

V České republice se předpokládá kolem 700–1000 nemocných s Huntingtonovou chorobou a 4-5x více osob v riziku, tedy 4 000-5 000 osob.

Prvním krůčkem, bych Vás rada povzbudila k pomoci . Podpořit tok informaci a edukaci pečující, kteří se potřebuji naučit , jak nemocného pochopit , nebrat jsi jeho chování jako ublížení , vědět , že stav mozku natolik ovlivněn, aby mohl své jednání mít plně pod kontrolou . Jen díky správně formulované odborné podpoře , se mi pečující můžeme stát pevnou oporou při doprovodu na cestě do ráje .

Katerina Krejčů Zelinková
500 Kč