Pavla Vtělenská: Dárcovská výzva pro projekt DVANÁCT SIL pro neonatologii v Havlíčkově Brodě

Narozeninova Vinískova výzva za děti do dlaně 💜

vybíráme od 8.11.2022
6 150 Kč
vybráno 20500 % z 30 Kč

přispělo

50 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Listopad ….. měsíc na který nikdy nezapomenu …… listopad před třemi lety ….. plný strachu,bezmoci a v závěru štěstí …. Měsíc ve kterém u nás šlo o život a ten si naš Vincent vybojoval. Rada bych Vás moji přátele poprosila ke 3 narozeninám Víňáska o zapojeni do jeho Narozeninové výzvy ….. zaslání 30 korun na účet Nedoklubka - Intermedialni péče v Havlíčkově Brodě. Peníze pomůžou tam, kde pomohli nám. 
Nás příběh - rozhovor pro Nedoklubko 


Vincent (32 + 1, 1 670 gramů) vydržel 16 týdnů bez plodové vody

Na začátku těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohlo něco pokazit. Pavla se se svým manželem těšila na své třetí dítko. Její dva synové, kterým je 2 a 6 let, se nemohli dočkat brášky… Vše ale nakonec bylo úplně jinak. Přečtěte si příběh o tom, že zázraky se někdy skutečně dějí.

V 16. týdnu vytouženého těhotenství přišel na prohlídce u lékaře šok – zdálo se, že je miminko bez plodové vody! Pavla byla odeslána do nemocnice, kde se obavy potvrdily. Miminko bylo skutečně bez plodové vody. Prošla sérií vyšetření, byla jí provedena amniocentéza a následně i doplněna plodová voda… Zvláštní je, že žádný ze série testů nic neprokázal a navíc lékaři nevěděli, kam plodová voda mizí – protože její odtékání se nepotvrdilo. Ve 22. týdnu lékaři Pavle doporučili těhotenství ukončit. Rizika pro plod byla velmi vysoká.


Pavla vypráví: „Poprvé jsem si poslechla, co to je hypoplazie plic. V našem případě byla 40% šance, že ji malý bude mít. V těch 40 %, kam moje miminko patřilo, zemře 90 % dětí po porodu. Nezvládnou sami dýchat. Navíc mi lékaři sdělili, že hrozí i další komplikace. Víc se s námi nebavili.“ Pavla s manželem se na třetí miminko moc těšili, chtěli jej – a tak se ho nehodlali tak snadno vzdát. Proto z nemocnice odešli domů, velmi nešťastni s tím, že si musí takovýto krok dobře rozmyslet. Pavla v zoufalství napsala do facebookové skupiny rodičů předčasně narozených dětí svůj příběh a prosila o radu, hledala někoho, kdo si prošel něčím podobným. Několik maminek se stejnou zkušeností – ať již s koncem dobrým, či špatným, se našlo. Pavle byl doporučen pan doktor Koucký od pražského Apolináře. „Napsala jsem panu doktorovi Kouckému e-mail a přidala lékařské zprávy. Odepsal ještě ten den a druhý den jsem byla hospitalizována u Apolináře. I on nás důrazně upozornil na všechna rizika, která už jsme znali, ale řekl nám, že pokud do toho půjdeme, určitě se nám budou místní lékaři snažit pomoci a za malého bojovat.“ Pavla chodila dvakrát týdně na ultrazvuk a miminko bylo bedlivě sledováno. Pavla k tomu dodává: „U Apolináře byli všichni velmi milí, nemohu si vůbec na nic stěžovat.“

Ve 29. týdnu těhotenství Pavle, která si pomalu dovolila věřit v možný dobrý konec, začala odtékat plodová voda. Při prvním zakrvácení jí byly podány kortikosteroidy na dozrání plic miminka. Vincent se nakonec narodil po neuvěřitelných 77 dnech hospitalizace na rizikovém těhotenství – ve 32 + 1 týdnu těhotenství s porodní váhou 1 670 gramů. Pavla rodila císařem ve spinální anestezii. Pan doktor, který stál Pavle během operace za hlavou jí vysvětloval, co se děje a snažil se jí uklidnit, že miminkům může někdy trvat i minutu, než začnou plakat. Pavla vypráví: „Strašně moc jsem se bála, připravovala jsem se na nejhorší. Na odchod miminka se nepřipravíte, ale já jsem se snažila být připravená. Moc jsem se bála, že se s malým budu muset hned po porodu navždy rozloučit. Když jej z mého břicha vyndali, uslyšela jsem ten nejkrásnější brek v životě. Brečel! Tak krásně brečel na celé kolo! Až pak jsem si dovolila plakat i já… štěstím.“ Se slzami v očích dodává: „Přes slzy jsem na syna, kterého mi sestřička ukazovala, ani neviděla.“ Malý Vincent po porodu zvládal sám dýchat a žádné velké komplikace nenastaly.

Vinísek je teď naprosto zdravý tříletý šťastný kluk. 💜
Nedoklubko, z.s.
Představte si, že nemůžete mít své novorozené miminko doma několik týdnů nebo i měsíců. Přišlo na svět předčasně... Oddělení neonatologie se stává pro takové rodiny dočasným náhradním domovem. Miminka do dlaně potřebují sílu, aby svou cestu neonatologií zvládla. Společně můžeme pomoci tomu, aby miminka a rodiče strávili toto období příjemněji... 💜 Pojďme jim společně poslat dvanáct sil! 💜
LÁSKA, ODHODLÁNÍ, BOJOVNOST, VÍRA, DŮVĚRA, POROZUMĚNÍ, POKORA, VDĚČNOST, LASKAVOST, NADĚJE, RADOST a PODIVUHODNÁ SÍLA.
To jsou SÍLY, které provází miminka do dlaně a také všechny, kdo o ně na neonatologiích pečují.


V České republice se narodí každý rok přibližně 8500 dětí předčasně. Oddělení neonatologie je místo, kde rodiče s dětmi tráví spoustu času a zažívají tu mnoho radostných, ale i těžkých chvil. Je to prostředí, na které už nikdy nezapomenou...

Neonatologické oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě je jedním z třinácti intermediárních center. Zajišťuje péči o středně nezralé novorozence, tedy o předčasně narozené děti od 32. týdne těhotenství. Rodiče a jejich děti tu mají tu nejlepší péči. I my v Nedoklubku jsme si obdobím na neonatologických odděleních prošli. Proto víme, co pomáhá a ve spolupráci s vedením oddělení připravujeme sbírku na pořízení potřebného vybavení pro neonatologické oddělení.

 

💪🏻🥰

Šárka Vyhnalíková

Přeji všem nemocným dětem brzké uzdravení.

Andrea Němcová
30 Kč

Přeji hodně síly všem malým bojovníčkům a díky za Vaši péči o ně.

Lenka

❤️

Lucie Červená Turzíková

💜💜💜💜💜

Lukáš Vtělenský
1 000 Kč

Nazdar bazar

Adam Zachariáš
120 Kč

❤️❤️❤️❤️❤️

Mamka
30 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nedoklubko, z.s., projekt: DVANÁCT SIL pro neonatologii v Havlíčkově Brodě