Vasil Kostin: Dárcovská výzva pro projekt Zdravotnické středisko Itibo v Keni

Mise ITIBO - přednáška studentů 3. LF UK

vybíráme od 1.11.2022
200 Kč
vybráno 1 % z 20 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Keňa může být krásná a zároveň tvrdá. Poslechněte si příběhy psané životy lidí z keňské vesničky Itibo tak, jak je s námi sdíleli, a nahlédněte do zákulisí fungování nemocnice vzdálené téměř 6 000 kilometrů od Prahy.

Jako skupina studentů 3. lékařské fakulty bychom Vám rádi představili humanitární misi ITIBO, které jsme během tohoto léta byli součástí. Můžete se těšit na obecné informace o fungování projektu a dále také na různorodé kazuistiky z doby našeho působení v rovníkové Africe.

Pokud Vás naše příběhy zaujali a nechcete cestovat 6 000 km, tak můžete přispět na tento projekt přes darujme.cz

Vaše dary poputují rovnou na účet ADRA o.p.s., finance nejsou využívány na výjezdy studentů.

Díky Vám, sponzorům a drobným dárcům finančních prostředků, již několik let úspěšně budujeme naše zdravotnické zařízení, ve kterém ošetřujeme a léčíme místní pacienty. Zachráněné životy už tak nepočítáme v desítkách...

Vám patří náš dík, že nejste lhostejní.
- Veronika Matraszek, Daniela Břížďalová, Patrik Mastil, Mgr. Lucia Beňová, Tereza Váchová, Vasil Kostin
Děkujeme za stream přednášky Martinovi Batelkovi


ITIBO je humanitárně rozvojový projekt zdravotnického zařízení pod záštitou nevládní humanitární organizace Adra, o.p.s. v jiho-západní části Keni.

Díky pravidelným návštěvám českých lékařů a studentů medicíny, kteří do Itiba vyráží několikrát ročně v rámci krátkodobých stáží, dokážeme společně s místními zdravotníky ročně ošetřit přes 10 tisíc pacientů s různými typy zranění.
Je zvláštní být na místě, kde se řeší budoucnost medicíny s novými technologickými inovacemi, které někdy připomínají scény ze sci-fi, jako je virtuální kopie plic pacienta, která se používá k výpočtu nejlepšího nastavení plicní ventilace. Pak se ocitnete na jižní polokouli, v Keni, kam vám během jediné noční směny přivezou několik případů otravy organofosfáty. I přes všechno úsilí nás studentů, doktorů a zdravotníků byla resuscitace bohužel neúspěšná. Během resuscitace jsme přijali dalšího pacienta, mladého chlapce, který byl pořezán mačetou. Museli jsme se odpoutat od toho, co se stalo během resuscitace, odložit to a jít znovu do plné akce. Bylo to náročné a každý z nás to zvládl úplně jinak, mluvili jsme o tom, mluvili jsme o svých pocitech. Medicína není vždy taková, jak se jeví na fotografiích. Obvykle není vidět únava, vyčerpání a frustrace, které k ní neodmyslitelně patří. V Keni se snažíte pro pacienta udělat maximum, i když nevíte, jestli to dobře dopadne. 

V rozvojových krajinách sa pri diferenciálnej diagnostike musíte spoliehať na svoje schopnosti a klinický obraz pacienta, pretože nemáte možnosť vylúčiť jednotlivé diagnózy pomocou zobrazovacích alebo laboratórnych metód - dieťa k vám príde s kašľom a pravdepodobne má niečo na pľúcach, ale keďže počas celého vyšetrenie plače a kričí na Vás, poviete si, môžem sa spoľahnúť len na fonendoskop a svoje schopnosti a skúsenosti? Je to naozaj len nádcha alebo by to mohlo byť niečo vážnejšie? V európskych podmienkach by som ho poslala na rentgen, krvné testy atď... v Keni ho posielam domov s antibiotikami, lebo viem, že o týždeň na kontrolu nepríde a že keď pôjde domov, bude pravdepodobne aj tak spať na zemi, čo by jeho celý zdravotný stav len zhoršilo...
ADRA, o.p.s.
ADRA pod vedením manažera projektu Aleše Bárty od roku 2005 podporuje zdravotnické středisko v Itibu, které je v oblasti Nyamira jediným zdravotnickým zařízením nabízejícím základní zdravotní péči pro cca 200 tisíc lidí z velmi širokého okolí.
Již od roku 2005 provozujeme v Keni zdravotní středisko Itibo, jehož hlavním cílem je poskytovat zdravotnické služby místním lidem a zvyšovat kvalitu zdravotní péče. Za tu řadu let jsme zde ušli velký kus cesty a naše nemocnice byla Ministerstvem zahraničí v Nairobi povýšena na statut Mission Hospital SDA (tzv. misijní nemocnice). 🩺

Díky pravidelným návštěvám českých lékařů a studentů medicíny, kteří do Itiba cestují v rámci krátkodobých stáží, dokážeme společně s místními zdravotníky ročně ošetřit přes 12 tisíc pacientů s různými typy zranění.  Daří se nám tak mimo jiné snižovat počet úmrtí zapříčiněných chorobami nebo úrazy, které jsou běžně léčitelné. Kromě toho poskytujeme budoucím maminkám zázemí porodnice, kde se ročně narodí okolo několik set dětí. Zajišťujeme také preventivní stomatologickou péči a věnujeme se edukaci v oblasti hygieny.   

Díky Vašim darům se nám podařilo zachránit již tisíce životů.
 
Z Vašich prostředků jsme již vybudovali:
👨🏿‍⚕️ operační sál
🦷 zubní kliniku
👶🏾 porodnici
😷 jednotku intenzivní péče

Centrum jsme vybavili:
🩻 rentgenem
🚑 sanitkou
🛌 novým nábytkem

Pomozte nám nasbírat finanční prostředky na nákup dýchacího přístroje a dát tak ještě více pacientům v kritickém stavu šanci na kvalitní život.

Více informací zde: itibo.cz/o-projektu


Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
ADRA, o.p.s., projekt: Zdravotnické středisko Itibo v Keni