Zavzpomínejme na oběti dopravních nehod

vybíráme od 5.10.2022
500 Kč
vybráno 5 % z 10 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Třetí listopadová neděle patří v mnoha státech světa již tradičně vzpomínce na oběti dopravních nehod. Světová zdravotnická organizace tímto připomíná, že tragické dopravní nehody připraví ročně o život přes milion lidí. Podpořme společně Plzeňskou zastávku, která poskytuje fyzickou a morální pomoc nejen pozůstalým.
Světový den vzpomínek na oběti dopravních nehod (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims), v České republice známý jako Světový den obětí dopravních nehod, vyhlásila Světová zdravotnická organizace vždy na třetí neděli v listopadu. Světová zdravotnická organizace uvádí, že v důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně 1,2 milionů osob a dalších 50 milionů je zraněno.

Pozůstalí potřebují pomoc

Tento den nám připomíná, že nejde o abstraktní statistiku. Každé číslo představuje lidský život, ztrátu nejbližších lidí, mámy, táty, sourozence, dítěte. Málokdo vnímá, jak drastickým a dlouhodobým zásahem do života celé rodiny je úmrtí nebo těžké zranění způsobené dopravní nehodou.

Vážná dopravní nehoda, při které dojde k úmrtí blízké osoby, je pro pozůstalé často traumatizující událostí s celoživotními následky. Nečekaně se ocitají v situaci, kdy je třeba se životnímu zvratu přizpůsobit hned v několika oblastech, ať už se jedná o péči o vlastní psychické zdraví nebo udržení materiálního zázemí.

Jak pomáhá Plzeňská zastávka?

Neziskový spolek Plzeňská zastávka poskytuje fyzickou a morální pomoc osiřelým rodinám, kde zemřelo dítě, rodinám, kde zahynul jeden z rodičů a zanechal po sobě malé děti nebo oba rodiče a to zprostředkováním lékářské, psychoterapeutické či právní pomoci a služeb osiřelým rodinám. Spolek také organizuje společná setkání členů osiřelých rodin nebo individuální setkání s osiřelými členy rodin dle jejich zájmů a potřeb s cílem poskytnout bezprostřední morální podporu.

Světový den obětí dopravních nehod každý rok připomínají pietní akty, bohoslužby a vzpomínková setkání na různých místech republiky. Plzeňská zastávka pořádá každý rok vzpomínkový hudební večer, kdy společně s pozůstalými vzpomínají na oběti dopravních nehod. Jste srdečně zvání se připojit ke vzpomínkovému hudebnímu večeru v úterý 15. listopadu 2022 v Kostele Nejsvětějšího Jména Ježíš (zvaný Kostelík U Ježíška) v Plzni od 18 hodin.

Na co budou použity vybrané dary?

Plzeňská zastávka podporuje pozůstalé při náhlých úmrtích blízkých již 10 let a jejich činnost je nedocenitelná. Spolek funguje primárně z darů a proto každým příspěvkem pomáháte právě těm, kteří se ocitli v nejtěžších chvílích svého života. Celý výtěžek půjde na podporu chodu a rozvoje poradny neziskové organizace. Děkuji za vaši pomoc i já!
Plzeňská zastávka z.s.
Poradna je otevřena všem, kteří prochází náhlou ztrátou milované osoby nebo se s ní potýkají v rodině, u přátel a to bez ohledu na bydliště. Nečekané úmrtí zasáhne člověka obrovskou silou a pozůstalý ztrácí přehled o dění kolem se. Naše snahy jsou pomoci truchlícímu obnovit jeho síly, monitorovat rizikové faktory v truchlení s cílem překonat těžkou životní situaci.
V posledních letech se i v souvislosti s epidemií covidu zájem o naše služby zintenzivnil.  Zvýšila se poptávka po individuálních sezeních, svépomocném setkávání pozůstalých rodin, podpůrné psychoterapii. Obvyklá doba našeho odborného doprovázení je 6 měsíců až 1 rok. Přidejte se k nám a podpořte činnosti naší poradny.  Celý výtěžek půjde na podporu chodu a rozvoje poradny naší neziskové organizace.