Petr Tlach: Dárcovská výzva pro projekt STACIONÁŘ PRO NAŠE HRDINY

1 000 MIL PRO STACIONÁŘ VLAŠTOVKA

vybíráme od 29.6.2022
115 663 Kč
vybráno 116 % z 100 000 Kč

přispělo

90 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V neděli 3. 7. 2022 vyrazím z východního koutu Slovenska - Nové Sedlice do západního koutu Česka - Třebeně. Čeká mě 1 000 mil (1 632 km) extrémního závodu, který se pokusím zdolat na horském kole. Ze 162 lidí na startu dokončilo závod v roce 2020 pouhých 46. Věřím, že mezi letošními finishery budu i já a chci, aby splnění jednoho z mých snů prospělo i někomu dalšímu než jen mně.
Podpořte stavbu nového Stacionáře Vlaštovka - životní výzvu mojí ženy Lenky.
Se startovním číslem 39 pojedu severní trasu závodu, která vede slovenským vnitrozemím a podél severní hranice Česka a která se pyšní převýšením 40 000 m. Cílem je západočeská Třebeň, do které se pokusím dostat na horském kole. Musí to vydržet kolo, tělo a asi hlavně hlava. V průběhu cesty budu pravidelně podávat hlášení rodině a také PíáRistce Centra pro rodinu a sociální služby Hodonín, která vám bude veškeré zprávy zprostředkovávat. Veškeré dění můžete sledovat na mém Facebooku.


Abych měl motivaci dojet co nejdál a aby splnění jednoho z mých snů prospělo i někomu jinému než mně, rozhodl jsem se touto cestou podpořit nový Stacionář Vlaštovka v Hodoníně. Proč právě tento stacionář? Moje žena Lenka a také Lucie Ambrozková stály u jeho zrodu a Lenka jej budovala také pro naši dceru Káťu, která do něj kdysi opravdu docházela.


Tato služba pro nás byla velkou pomocí a pro ni velkým přínosem v jejím krátkém životě. Náš život s ní byl krásný a občas i velmi náročný, a tak přeji těm, kteří se starají o postižené dítě, aby měli i nadále na dosah takovou službu. 

Dnešní prostory Stacionáře Vlaštovka jsou opravdu v hrozném stavu a všichni ti, co tam chodí i všichni budoucí klienti si zaslouží nové důstojné prostředí.
 
Káťa by 5. 7. měla 22. narozeniny a já budu na ni a samozřejmě na celou svou rodinu v průběhu cesty často myslet. Těším se, jakou vybranou částku uvidím po svém návratu a už teď děkuji vám všem, kteří podpoříte stavbu nového Stacionáře Vlaštovka.

Centrum pro rodinu a sociální péči Hodonín, z. s.
Stacionář Vlaštovka provozujeme v Hodoníně pro klienty s těžkým handicapem už od roku 2006. Původní budova stacionáře byla v nevyhovujícím a nerekonstruovatelném stavu, proto jsme zakoupili novou budovu a s vaší pomocí ji přeměnili na nový, moderní stacionář. Projekt za více než 84 000 000 Kč přinesl rozšíření okamžité kapacity ze 13 na 30 klientů ve věku od narození do 35 let a také komunitní zahradu. Právě na ní nás čeká ještě spousta práce. Budeme tedy rádi, když našemu stacionáři zachováte svou přízeň.
Jak to bylo se stacionářem na začátku?
Stacionář jsme převzali od kraje, který jej od 90. let provozoval v budově původně patřící elektrárně. Stacionář se nacházel v průmyslové lokalitě, ale nevyhovoval především svým nerekonstruovatelným stavem, ve kterém nešlo kvalitně naplňovat potřeby našich klientů.


Prostory jsou byly malé, nebyl k dispozici dostatek místností, a tak v jedné často probíhaly dva programy souběžně, přestože by klienti na každý potřebovali svůj klid. V katastrofálním stavu byly rozvody - pokud jela pračka, nešlo už napouštět vanu pro terapeutickou koupel. Tu navíc nemohli využívat větší klienti, protože strop neumožňoval montáž závěsného zařízení, bez kterého naši pracovníci nedokázali tyto klienty do vany přesunout. Pro klienty byly v budově jen dva záchody, které nešlo vyčlenit pro každé pohlaví zvlášť.


Proč jsme se rozhodli jít do nového a jak jsme to dokázali?
V roce 2020 jsme získali dotaci od Evropské unie ve výši 57 000 000 Kč, která měla pokrýt větší část nákladů, a tak jsme pro účely nového stacionáře zakoupili vilu na Brněnské ulici v Hodoníně. 10. června 2022 převzala stavební společnost tento objekt a na realizaci měla přesně 18 měsíců. Stavbu provázelo jak zdražení z důvodu nutnosti udělat práce, se kterými se původně nepočítalo. Zároveň celkovou náročnost projektu velmi ovlivnily turbulentní covidové roky a válka na Ukrajině, které přinesly bezprecedentní zdražování i ve stavebnictví – projekt nakonec vyšel na neuvěřitelných 84 milionů korun, což je částka, se kterou jsme na začátku rozhodně nepočítali. Více o financování najdete v přiloženém videu.



Stacionář Vlaštovka provozuje Centrum pro rodinu a sociální služby Hodonín, které se za dvacet let existence proměnilo z mateřského centra dvou maminek - zakladatelek ve fungující neziskovou organizaci poskytující rozsáhlé spektrum služeb od odborných služeb pro rodiny až po sociální služby handicapovaným. Doplňujeme tak nabídku státních zařízení, která je sama o sobě často velmi nedostačující.

Bez vaší pomoci bychom celý projekt nikdy nedokázali dotáhnout. Proto s velkou pokorou a vděčností děkujeme vám všem, kteří jste přispěli a pomohli tak vybudovat nový stacionář, který pomáhá mnoha rodinám s handicapovaným členem na Hodonínsku, Břeclavsku, Hustopečsku a Kyjovsku. Finanční potřebnost však tímto nekončí – v projektu jsme při úpravách zahrady mysleli především na výsadbu nových stromů, keřů a dalších rostlin, pořídit je však potřeba také herní prvky. A zaměříme se i na soukromí našich klientů díky stavbě chybějící čtvrté strany plotu sousedícího se zástavbou rodinných domů. Velmi děkujeme vám všem, kteří přispíváte i nadále, ať už jednorázovou nebo opakovanou formou.



Více informací naleznete na www.stacionarvlastovka.cz nebo se obraťte na vedoucí sociálních služeb Lenku Tlachovou (tlachova@cprhodonin.cz).

Rád pomohu dobré věci a myslím si, že můj příspěvek je zanedbatelný oproti lidem co na danou věc obětují velkoučást svého volného času.

Jiří Rumlet
4 000 Kč

Fandím Vám.

václav sulek
1 000 Kč

Ty jo 40km prevýšení…

Dárce
2 000 Kč

1km dřiny = 1kč :-)

Petr Tlach
1 632 Kč

Pěkný výkon!

Štěpánka
1 630 Kč

Za každou míli jedna koruna. No tak jsi to nakonec dal. Petře máš můj obdiv.
Luboš

Lubomír Hromek
1 609 Kč

Jak jsem slíbil 1km = 1kč, seš borec Petře! Velký respekt!
Tomáš 1000miles

Tomáš Loup
1 630 Kč

Peťo jeď to dáš. Držíme palce 96.

Lenka Dvořáková
300 Kč

Ať slouží k dobrým účelům

Bibiana Stavkova
1 000 Kč

Přeji úspěšné dokončení cesty i celého projektu! stacionáře!

Zuzana Schwarzová
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Centrum pro rodinu a sociální péči Hodonín, z. s., projekt: STACIONÁŘ PRO NAŠE HRDINY