Lucie Žaludková: Dárcovská výzva pro projekt Zachraňte sýčky... vraťme život do zemědělské krajiny!

Nejlepší dárek pro Lucku

vybíráme od 23.1.2022
6 000 Kč
vybráno 120 % z 5 000 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Nejlepší dárek pro Lucku je pomoc přírodě!
Ahoj moji milí,
Protože mám narozeniny, rozhodla jsem se potěšit nejen sebe, ale také sýčky. Když se ke mně přidáte, dáte mi tím ten nejkrásnější dárek k narozeninám a zároveň pomůžete zachránit sýčky.
S díky a láskou vaše Lucka
Česká společnost ornitologická
Přežijí u nás sýčci i v přírodě nebo jen ve vyjmenovaných slovech? Zemědělská krajina vymírá vinou příliš intenzivního hospodaření, mizí sýčci, koroptve, čejky, skřivani, ale také třeba zajíci nebo motýli. Pokud nepomůžeme krajině, nezachráníme ani sýčky! S vaší pomocí budeme nejenom cíleně chránit hnízdiště ohrožených ptáků, ale také vyjednávat s úřady dotace pro přírodě šetrné hospodaření. Sedlákům pak vysvětlíme, proč a jak tyto dotace využívat, aby hospodařili lépe pro přírodu a přitom se ziskem. Pomozte nám udělat zemědělskou krajinu alespoň trochu lepším místem pro život – ten sýččí i náš! DĚKUJEME!
Kdysi malebná venkovská krajina plná života  se mění v nehostinnou pustinu tvořenou velkými lány udržovanými  pomocí obrovského množství chemie. Záchrana ptačích druhů zemědělské krajiny je nerovný boj s mocnými protivníky, který nelze zcela vyhrát.  Ale můžeme udělat alespoň něco, cokoliv co pomůže nejen sýčkovi, ale i dalším ubývajícím druhům.

V České společnosti ornitologické nejenom přímo chráníme vzácné polní a luční druhy, ale s příslušnými úřady vyjednáváme o vypsání dotací šetrných k ptákům a krajině. Statkářům pak vysvětlujeme, proč je dobré je využívat, jak hospodařit ohleduplně k přírodě a přitom se ziskem. 

Pomůžete nám? Díky darům jsme dokázali kofinancovat předchozí projekt Athene, který výrazně přispěl k tomu, že sýčci ve své jádrové oblasti v severních Čechách přestali ubývat. Na to nyní navazujeme dalšími projekty, které opět potřebujeme kofinancovat - a to jak na ochranu sýčků, tak na ochranu dalších druhů zemědělské krajiny. Pomozte nám chránit sýčky i další polní a luční ptáky! Podpořte i naše snažení o lepší zemědělskou politiku! POMOZTE NÁM VRÁTIT ŽIVOT DO ZEMĚDĚLSKÉ KRAJINY!

Díky vašim darům budeme moci:

  • Vyvěšovat bezpečné budky a zabezpečovat hnízdní lokality sýčků. 
  • Osobně domlouvat se sedláky šetrné způsoby hospodaření (např. zakládání biopásů, využívání dotací na ochranu čejky a ostatních bahňáků, pásové seče umožňující sýčkům i jiným ptákům přístup k potravě). 
  • Přímo chránit hnízda čejek, motáků, chřástalů, křepelek, skřivanů a dalších ptáků hnízdících na zemi v polích – značit je tyčemi a domlouvat se zemědělci, aby je nechali v klidu vyhnízdit.  
  • Jednat s velkými hráči, jako jsou zemědělské svazy nebo Ministerstvo zemědělství, abychom prosadili dotace skutečně prospěšné pro naši zemědělskou krajinu. Například u čejky a chřástalů už se nám to povedlo. 
  • Shromažďovat přímo v terénu nezbytné podklady pro tato jednání. Například ověřujeme, jak ptáci využívají areály zemědělských statků, hnojiště v otevřené krajině nebo nově založené biopásy. 
  • Šířit osvětu ohledně šetrného zemědělství přátelského k přírodě - mezi zemědělci, vlastníky i mezi širokou veřejností.
A samozřejmě vám o všem budeme podávat zprávy!  Děkujeme! Je to možná donquichotský boj na dlouhé míle, ale nevzdáme to! Sýčci, čejky, skřivani i koroptve nám za to stojí.




Naším snem je pestrá a živá venkovská krajina - taková, jako ještě je třeba v Českém středohoří, kde se proto sýčkům tolik líbí.

pro sycka

Martin Cedik
300 Kč

Všechno nejvíc nej! :)

M&M’s
700 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám Luci🦉

Lucie Rysova
500 Kč

All the best to you, your birds and Peter’s bird… 🍆🐥

Lukas Vostarek
500 Kč

Budu ráda, když se to podaří…;)

Lucie Žaludková
500 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Česká společnost ornitologická, projekt: Zachraňte sýčky... vraťme život do zemědělské krajiny!