Tomáš Znamenáček: Dárcovská výzva pro projekt Provoz regionálních novin Ohlasy

Dobré noviny do Boskovic

vybíráme od 29.11.2021
87 294 Kč
vybráno 436 % z 20 000 Kč

přispělo

39 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Dělat město, ve kterém se dobře žije, je fuška. Aby se to dařilo, potřebujete spoustu věcí – a jednou z nich jsou dobré noviny. Noviny, které vám pravidelně přinesou rychlé, ověřené, vyvážené informace. Které znají svůj kraj a lidi v něm. Které nejsou na nikom závislé a můžou psát výhradně v zájmu vás – svých čtenářů. Takové noviny ovšem potřebují, abyste jim přispěli na provoz. Stačí pár desetikorun měsíčně, vyplatí se vám to!

Jak hospodaříme

Za rok 2021 jsme hospodařili s rozpočtem zhruba 300 tisíc korun, více než 90 procent nákladů tvoří honoráře autorům textů. Příjmy z reklamy letos netvořily ani 50 tisíc. Zčásti za to může pandemie, ale i bez ní platí, že uživit dnes malé nezávislé regionální noviny reklamou je prakticky nemožné. Za to, že existujeme, vděčíme mimo jiné svým čtenářům, kteří nám letos přispěli přes 100 tisíc korun. Děkujeme! I tak si ale snadno dopočítáte, že v našem rozpočtu zeje ještě slušná díra, kterou platíme z vlastního, protože nám noviny dávají velký smysl. Jestli dávají smysl i vám, přispějte, prosím. Pokud máme fungovat dlouhodobě, potřebujeme od čtenářů vybrat aspoň 200 tisíc korun ročně, tedy dvojnásobek dosavadní částky.

Všechny naše příjmy a výdaje najdete na našem transparentním účtu.

Jak jsme pro vás pracovali letos

Za rok 2021 jsme pro vás napsali zhruba 180 textů od 16 autorů, natočili 13 dílů podcastu a vydali jednu knihu, kterou právě připravujeme k tisku. Na našem webu jste si zobrazili kolem čtvrt milionu stránek.

Z dění ve městě vás nejvíc zaujal střet zájmů místostarosty Radka Mazáče, pád koalice a ustavení nového vedení města; covid a epidemická situace ve městě a v regionu, zvláště stav v boskovické nemocnici; nový jednotný vizuální styl města; bydlení a doprava, zejména kruhový objezd u pošty; sportovní hala, Červená zahrada, činnost SRABu nebo změna ve vedení a koncepci Kulturních zařízení města Boskovice.

Ze společenských rozhovorů jste nevíce četli ty s Teou Šimonovou o adopci, s Kamilem Vočko Altrichterem o fotografování Boskovic a s mladým hudebníkem vystupujícím jako leafur. Velký zájem je dlouhodobě i o vlastivědné a historické seriály; z Krajin Boskovicka Hynka Skořepy letos nejvíc pozornosti přilákal díl o Amatérské jeskyni, velmi zaujal hned první díl nového seriálu Zuzany Slačálkové o památkách věnovaný kostelu sv. Jakuba staršího a z textů Heleny Janíkové ten o Danielu Low-Beerovi.


Udělejte si tedy letos k Vánocům radost a kupte si dobré noviny. Děláte to pro sebe!
Ohlasy, z.s.
Chceme nadále na Boskovicku udržet kvalitní, nezávislou a zajímavou novinařinu, chceme vám dál přinášet ověřené informace o dění v regionu, jeho historii, krajině a zajímavých lidech.

Proč platit?

Články na webu jsou dostupné každému, takže pokud platit nechcete, nemusíte. Pokud se ale nenajde dostatek platících čtenářů (a zatím nenašel), Ohlasy zaniknou. Zatím existují díky dobrovolné práci a tunelování několika rodinných rozpočtů, ale tento model není udržitelný. Pokud v Ohlasech aspoň několikrát do měsíce najdete zajímavý článek, zvažte, jestli vám taková služba stojí alespoň za pár desetikorun měsíčně. Abychom přežili, potřebujeme od čtenářů ročně vybrat aspoň 200 tisíc.

Nevystačíte si s příjmy z reklamy?

Inzerce je pro nás důležitý zdroj příjmů, ale kdybychom neměli žádný další, nejsme schopni udržet ani základní provoz Ohlasů, natož abychom mohli důstojně odměnit externí autory nebo se rozvíjet.

Proč web nezamknete jen pro platící?

Aby noviny fungovaly tak, jak mají, musí být veřejně přístupné. Chceme, aby si je mohl přečíst každý, třeba i náhodný kolemjdoucí nebo někdo, kdo dané téma hledal pomocí webového vyhledávače. Nevíme, jestli budou Ohlasy fungovat bez zamykání, ale víme jistě, že zamknuté by nefungovaly.

PF 2022

Jakub Klíč
2 022 Kč

Díky za skvělou práci.

Jakub Bureš
200 Kč

Děkuji za vaši práci!

Dárce

Jste báječní, držím vám palce. Kéž by bylo víc takových regionálních novin!

Drahoslava Kráčmarová
80 Kč

Díky, že jste.

Lucie Drahošová
20 Kč

Přesně vystihují dění v Boskovicích

Jiří Klápa
300 Kč

Díky za vaši práci, jen tak dál!

Jakub Dvořák
500 Kč

Díky moc za vaši práci!

Marek Hebelka
500 Kč

Díky!

Petr Vitouch
500 Kč

Díky za vaši práci! Šťastné a veselé ;)

Karel Trnečka
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Ohlasy, z.s., projekt: Provoz regionálních novin Ohlasy