Jan Pražan: Dárcovská výzva pro projekt Městská galerie

Brouk v barvách Brna!

vybíráme od 19.4.2021
17 818 Kč
vybráno 105 % z 17 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V květnu budeme realizovat mural od TIMA. K tomu abychom mohli pomalovat štít domu na Bratislavské budeme potřebovat 50 litrů barvy a několik sprejů. Přispějte na Brouka Brňáka, kupte plechovku barvy, nebo pár sprejů! 
Díla streetartového umělce TIMA není třeba představovat. Jeho graffiti se objevují ve veřejných prostranství už přes dvacet let. Jsou lehce rozpoznatelné, mají svou vlastní poetiku a jedinečnou schopnost promlouvat k nám. Ve formě satirických glos či básní nám odráží stavy dnešní společnosti. Máme velkou radost, že se Městská galerie rozroste právě o osobnost tohoto umělce a věříme, že to potěší i Vás!

Materiálové náklady na tvorbu muralu nám kluci z malujemejinak.cz vyčíslili na cca 17 000 kč. To pokryje zhruba 50l barvy a 20 sprejů. Kupte plechovku barvy a pomalujte s námi Bronx! 

Děkujeme za všechny komentáře, i za ty, kteří v brněnském Brouku briskně rozpoznali ploštici. Chystáme na dané téma odborné sympózium s umělcem - a možná se té ploštici ještě mrkneme na krovky!:-)


Děkujeme Vám všem za první plechovky!! S takovou bude vymalováno raz dva!

Založení výzvy

NOVÝ BRONX, z.s.
Brněnský Bronx je městská část s dosti temnou minulostí a nepříliš utěšenou přítomností. V posledních letech zde probíhají určité změny k lepšímu, stěhují se sem noví, převážně mladí lidé, zakládají tady rodiny, ale většina majoritní společnosti tento trend nezaznamenala. I proto vznikl projekt Městské galerie. Velkoplošné malby na štítových zdech domů, jejichž autory jsou přední čeští výtvarníci/ce, dají brněnskému Bronxu novou tvář! První část projektu již realizujeme díky participativnímu rozpočtu města Brna. Získali jsme prostředky na pomalování prvních pěti, výhradně městských domů. Byly realizovány návrhy Františka Skály, jr., Evy Koťátkové, Venduly Chalánkové (s Petrem Lysáčkem) a Jana Šrámka, které přitáhly zaslouženou pozornost médií i širší veřejnosti. Abychom mohli soubor maleb nazývat městskou galerií, musíme v projektu pokračovat a výtvarně pojednat nejméně deset dalších zdí, téměř bez výjimky soukromých. A přesně k tomuto účelu potřebujeme vaši pomoc!
Podle dosavadních zkušeností víme, že jedna realizace vyjde zhruba na 200.-250.000 korun; spíše tedy k té horní částce. V tom je započítaný honorář pro umělce (který prozatím činil 40.000 Kč), peníze na pronájem vysokozdvižné plošiny nebo lešení, na barvy (velký obraz spolkne hravě přes sto litrů) a nějaké „drobné“ též na údržbu. Za samotnou realizaci si chlapci z ateliéru Malujeme jinak účtují částky, které zhruba odpovídají cenám, za které se podobné věci dělaly v 90. letech. Jsou to srdcaři, a dělají to hlavně proto, že přesně s touhle romantickou představou před dvanácti lety začínali. Dnes v Česku neexistuje nikdo, kdo by jim mohl konkurovat.
Díky velké soutěži máme v portfoliu už hotové návrhy od dalších skvělých výtvarníků, které bychom rádi během tohoto a příštího roku dostali tam, kam patří: tedy na zdi domů brněnského Bronxu.
Mnoho dalších zajímavostí o Městské galerii se dozvíte na www.mestskagalerie.cz.
Sledujte i náš Facebook a Instagram.






Jen houšť!

Jiri Navrkal
300 Kč

Na hezci Bronx ;)

Martin Bozán
500 Kč

procházka po muralech je nejoblíbenější činnost při návštěvě cizích měst (naposledy před covidem stará část Las Vegas a ještě starší část Varšavy), tak ať se můžu s chutí procházet i po tom rodném!

Kristina Nešporová
900 Kč

Držím palce, ať se peníze vyberou a dílo vznikne. Ale jen v případě, že ten návrh upravíte. Na té vizualizaci totiž máte obrázek ploštice, nikoliv brouka. To jsou dva odlišné hmyzí řády. Je to něco jako byste napsali, že chcete namalovat brněnského slona, ale na obrázku byste měli ježka. Tihle dva taky patří mezi dva rozdílné řády. Jen ne hmyzu, ale savců.
A pokud budete trvat na pojmenování Bruchus brunensis, jakožto smyšleném latinském pojmenování, tak bude fajn, když to písmeno b v druhovém jméně (brunensis) bude malé. U druhových jmen se nepíše velké počáteční písmeno.
Vzhledem k použitému rodovému jménu Bruchus bych volil jako předlohu nějakého skutečného zástupce rodu Bruchus (zrnokazové). Jak vypadají tihle brouci můžete vidět zde: http://bit.ly/bruchus

Dominik Vondráček
50 Kč

Nápad je to pěkný, bohužel naplánovaný "Brouk Brňák" podle předloženého obrázku v žádném případě není brouk (zástupce hmyzího řádu Coleoptera) ale ploštice (zástupce hmyzího řádu Heteroptera). Stačí si otevřít atlas hmyzu nebo učebnici. V rodném městě světoznámého umělce a nadšeného entomologa Ondřeje Sekory, jehož knihy a jedinečné ilustrace v nich vychovaly několik generací přírodovědců (samozřejmě včetně entomologů), bude fasáda s tak hrubou chybou jenom pro ostudu a pro posměch. Prosím pěkně, vyzývám autora obrázku a všechny zúčastněné organizátory: Ponechte maskotovi zvukomalebné jméno "brouk Brňák" a samozřejmě mu ponechte také motiv brněnských barev, ale přeneste, prosím, toto broučí jméno i ty brněnské barvy na obrázek zvířete, které bude možné skutečně označit jako BROUKA. Stačí si otevřít atlas hmyzu nebo učebnici. :-) Díky!

Jana Škodová

Díky, že chcete Brno krásnější.

ELIŠKA KUIMDZIDISOVÁ
300 Kč

Timo rulez

Dárce
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
NOVÝ BRONX, z.s., projekt: Městská galerie