Hana Svobodová: Dárcovská výzva pro projekt Chráníme mořské želvy

Rozšíření ochrany mořských želv do 2 nových vesnic

vybíráme od 20.10.2020
22 582 Kč
vybráno 188 % z 12 000 Kč

přispělo

25 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Šéf místní skupiny Sehabat penyu Loang je na Lembatě i šéfem zdejší polikliniky. Když tedy objížděl vesnice, aby obyvatelům vysvětlil, jak vypadají příznaky koronaviru a co mají dělat, pokud příznaky budou mít, rovnou to spojil i s povídáním o želvách a ochraně přírody. S ochranou želv tak chtějí začít v dalších dvou vesnicích. Z toho máme velikou radost. Je ale potřeba, aby se ochranáři do těchto vesnic vypravili, pár dní tam s místníma byli, učili je hlídat želvy na pláži a přenášet vejce do bezpečí. Nutné je i setkání s celou vesnicí a vysvětlení, proč je důležité želvy a přírodu chránit. Jenže peníze na cestu jsou mimo pravidelný rozpočet projektu. Moc nám pomůže, pokud cestu ochranářů jakoukoli částkou podpoříte. Děkujeme moc!
Vesnice Atanila a Balurebong jsou úplně na druhé straně ostrova Lembata. Nejede tam veřejná doprava a najmout si auto stojí 3000Kč na jednu cestu. Cesta bude trvat cca 18h po strašlivých cestách. Ano, je to strašně daleko, ale stejně nám přijde smysluplné tam ochranáře poslat, když oni sami chtějí šířit ochranu želv dál a v těchto vesnicích mají místní zájem se k ochraně připojit. Nutné je také vytvořit informační tabule do obou vesnic. A novým ochranářům dát do každé vesnice alespoň jednu čelovku s červeným světlem. Až mě překvapilo, jak místní chtějí cestu podnuknout a pak mi to došlo - na ostrově Lembata zatím koronavirus není, cestovat se tedy může, zatím, a oni se bojí, že to později nepůjde, že ve vesnicích uhasne chuť s ochranou začít..
Za mě stojí určitě za to je podpořit. Moc díky za každý příspěvek!
Chráníme mořské želvy z.s.
Chráníme mořské želvy, nádherné tvory, žijící na Zemi více než 110 miliónů let. Dnes jim hrozí vyhynutí. Jejich populace za posledních 70 let na některých místech klesla o více než 90%. Místní lidé kradou z pláží želví vejce a prodávají je do restaurací pro turisty, zaživa jim strhávají krunýře, aby z nich udělali suvenýry. S místní organizací Sehabat penyu Loang chráníme několik pláží na ostrově Lembata v Indonésii. Tyto pláže jsou důležitějším líhništěm kriticky ohrožených karet pravých, ale také karet zelenavých a karet obrovských. V roce 2022 začal projekt na zkvalitnění ochrany mořských želv i na Srí Lance. Činnost ochranářů vedeme a financujeme. Hlídáme pláže před pytláky, přenášíme vejce do chráněné části pláže, hned po vylíhnutí želvy vypouštíme do moře, učíme místní dělat suvenýry z alternativních materiálů, například z kokosu. Učíme děti o želvách, o přírodě a také angličtinu. Vzdělávací materiály, které jsme vytvořili, se používají celosvětově. Jako konzultanti pomáháme i jinde ve světě. V ČR se snažíme zvýšit informovanost veřejnosti o situaci mořských želv, o příčinách ohrožení těchto vzácných plazů a o možnostech, jak jim můžeme pomoci.
Chráníme mořské želvy, nádherné tvory, žijící na Zemi více než 110 miliónů let. Dnes jim hrozí vyhynutí. S místní organizací Sehabat penyu Loang chráníme několik pláží na ostrově Lembata v Indonésii. Tyto pláže jsou důležitějším líhništěm kriticky ohrožených druhů karet. V roce 2022 začal projekt na zkvalitnění ochrany mořských želv i na Srí Lance. Činnost ochranářů vedeme a financujeme. Hlídáme pláže před pytláky, přenášíme vejce do chráněné části pláže, hned po vylíhnutí želvy vypouštíme do moře, učíme místní dělat suvenýry z alternativních materiálů, učíme děti o želvách, o přírodě a také angličtinu. 


Hanííí díky za tvoji práci! snad se vše podaří!

Sys

se vzpominkou z Matahy zdravi Martin a preji at se to povede :)

Martin Janota
500 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Chráníme mořské želvy z.s., projekt: Chráníme mořské želvy