Roman Hřebecký: Dárcovská výzva pro projekt S lidskou energií

48 hodin běhu mezi elektrárnami pro laskavější konec uhlí

vybíráme od 23.9.2020
40 500 Kč
vybráno 162 % z 25 000 Kč

přispělo

55 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Krátká verze, když nemáte čas číst


V říjnu poběžím 48 hodin prakticky bez zastávky mezi tepelnými elektrárnami na severu a severozápadě Čech. Touhle šíleností chci: 
  • připomenout, že konec uhlí a přechod na obnovitelné zdroje energie s sebou přinese spoustu problémů, a položit otázku: Jak zajistit, aby byl spravedlivý?
  • vybrat peníze na aktivity Hnutí DUHA, protože směřuje ke komplexnímu řešení, které myslí na přírodu, ekonomiku i lidi. 
Vás chci poprosit, abyste na práci DUHY přispěli buď tak, že tady hned teď přihodíte pár stovek nebo tisíc.
Anebo že mi ve formuláři napíšete, kolik korun dáte za každý jeden můj uběhnutý kilometr, a já tak během 48 hodin o víkendu 9. - 11. října budu mít motivaci běžet dál a dál. 
Milník 25 000 korun, které chci vybrat, je jen symbolický :)

Dlouhá verze, když máte čas číst:

Svět se hne. Konec uhlí ve výrobě energie se blíží. Bude to změna, která ovlivní životy každého z nás.
Pozitivně, protože se nám tu bude líp dýchat a protože povede k rychlejší obnově krajiny.
Negativně, protože už teď vyvolává strach třeba u lidí, kteří mají celý život díky uhlí práci. U firem, které změnou přijdou o své výdělky.

Je mi jasné, že progresivní přemýšlení a změna, které jsou nutné pro to, abychom zvrátili klimatickou krizi, musí mít své oběti. Otázkami, na které chci svým během upozornit, ale je: 
  • Jaká je adekvátní cena za progres?
  • A jak to udělat, aby ti rychlejší, co se stanou kapitány nových zelených průmyslů, už z podstaty přemýšleli o tom, že nemusejí jít přes mrtvoly těch, kdo jsou už dneska nejsnazšími oběťmi - lidé zadlužení, ti, kteří změnou přijdou o práci...
Odpověď na mé otázky hledá řada organizací. Včetně Hnutí DUHA, které dlouhodobě pracuje na tom, aby proměna energetiky na čistší, proběhla rychle a zároveň s respektem a laskavostí k lidem, kteří je potřebují.

Na práci DUHY a na podporu výzvy S LIDSKOU ENERGIÍ PRO ČISTŠÍ OVZDUŠÍ A ZDRAVĚJŠÍ KLIMA půjde tak každá koruna z této výzvy. 

Jak a kudy poběžím?

V pravé poledne 9. 10. vyběhnu z hlavního nádraží v Ústí nad Labem a pak to půjde v rychlém sledu:
Mileškovka -> Tepelná elektrárna Ledvice -> Tepelná elektrárna Počerady -> Litvínov -> Janov -> Horní Jiřetín -> Tepelná elektrárna Komořany -> Tepelná elektrárna Tušimice -> Klínovec -> Tepelná elektrárna Vřesová -> Tepelná elektrárna Tisová.
V pravé poledne 11. 10. budu buď na konci celého výletu, který podle Mapy.cz měří necelých 260 km, anebo (což je pravděpodobnější) někde pár desítek kilometrů před cílem.


Když všechno půjde dobře, tak kolem půlnoci z pátku na sobotu můžu být někde v Mostě/Litvínově. Nad ránem bych mohl být někde kolem Jirkova/Chomutova.  Druhá noc mě chytne někde kolem Klínovce a Božího Daru. Ráno snad budu ve Vřesové, došourám se do Tisové a pak snad zpátky na vlak do Sokolova.

Chcete se připojit? Můžete

  • Buď přispějte na práci Hnutí DUHA v téhle výzvě, 
  • nebo mi do formuláře napište, kolik korun za každý můj uběhnutý kilometr Duze přispějete a pak peníze pošlete přes Darujme, jak doběhnu, 
  • nebo se ke mně přidejte někde po cestě na pár kilometrů, nebo mi aspoň zamávejte,
  • kdybyste mi po cestě chtěli uvařit kafe nebo snad dělat support, budu moc rád,
  • kdybyste snad chtěli o tomhle výletu napsat do novin, stačí zavolat na 777880690 a domluvíme se, 
  • kdyby vás napadla nějaká forma partnerství, taky mi zavolejte,
  • a hlavně sledujte svět kolem sebe a buďte empatičtí k lidem, kteří to potřebují.

Chcete sledovat, jak mi to běží? Můžete

Před výletem, během výletu a chvilku po něm budu psát a natáčet krátká videa, která budu publikovat na svém Facebooku s hashtagem #laskavykonecuhli


A to je zatím všechno. Díky předem za každou korunu, podporu, sdílení. 

Díky kamarádi, první metu jsme zdolali. Máme naplněno. Určitě se pokusím získat pro Hnutí DUHA ještě víc prostředků, protože jak jsem psal, 25000 je jen symbolický milník.

A taky je super, že když přičtu peníze, které pošlete za každý uběhnutý kilometr a které posíláte přes tenhle formulář, tak se klidně můžeme dostat přes 50 tisíc. 

Jste superskvělí. 
A já už si pomalu balím kecky a kila čokolády, a těším se zítra ráno na cestu do Ústí. 

Díky!

Založení výzvy

Hnutí DUHA
Uhelná energetika je byznys velkých elektrárenských firem a lobbistů. Klima, ovzduší a státní rozpočet tak dostává pěkně na frak. Chceme ať lidé vyrábějí a sdílejí čistou energii budoucnosti.
Lidé v uhelných regionech nám desetiletí dodávali energii, ale sami to odnášeli poškozeným zdravím či zbouranými domovy. Nyní je na nás jim umožnit žít důstojně a podpořit je. Ale nejen je. Chceme, aby se do výroby energie mohl zapojit každý, zejména pak obce či skupiny občanů.

Začněme spolu čistší epizodu české energetiky. Budujme obnovitelné zdroje elektřiny v obcích a městech tak, aby si lidé mohli energii vyrábět a sdílet ji zase lidem. Pro čistší krajinu, ovzduší a zdravější klima. Spravedlivě k lidem a zodpovědněji k budoucnosti.

“Budeme prosazovat, aby si obce ve spolupráci se svými občany mohly stavět své větrné elektrárny a aby obyvatelé bytových domů byli motivováni zakládat energetická družstva a na střechu si dávat solární panely. Obce i domácnosti si tak budou vyrábět svou vlastní, čistou a levnou elektřinu,” uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.


Co konkrétně chceme prosazovat?

  • DOMÁCÍ OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Společně dáváme impuls poslancům a poslankyním, aby změnili zákony a umožnili rodinám, skupinám lidí, obcím, farmářům či firmám a podnikatelům stavět vlastní čisté zdroje elektřiny a podporovat je v jejich rozvoji. 

  • SOLÁRNÍ STŘECHY PRO RODINY
Prosazujeme, aby část peněz z evropských fondů byla vyčleněna pro lidi, obce či farmáře na instalaci střešních fotovoltaických elektráren v příštích třech letech v rámci plánu o
obnovy ekonomiky zasažené epidemií Covid-19.

  • RYCHLÝ ODSTUP OD ENERGIE Z UHLÍ
Jako organizace, která vyslala svého experta do Uhelné komise, usilujeme, aby komise doporučila vládě uzavření a nahrazení zastaralých uhelných elektráren do roku 2030. Dle modelu elektrizační soustavy to možné je a neohrozí to domácnosti ani firmy.

  • CO NEJRYCHLEJŠÍ ODSTAVENÍ NEJŠKODLIVĚJŠÍCH ELEKTRÁREN
Požadujeme bezodkladné odstavení zastaralých a neefektivních uhelných elektráren, jejichž výroba jen udržuje obří český vývoz elektřiny. Jde především o uhelné elektrárny v Počeradech a Chvaleticích. 

  • NOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA PRO ZAMĚSTNANCE UHELNÉHO PRŮMYSLU
Pro zaměstnance a zaměstnankyně končících uhelných dolů a elektráren prosazujeme speciální sociální podporu a také podporu rekvalifikace a vzniku adekvátních pracovních míst ve zdravém a bezpečném prostředí.

Dobrá a záslužná práce, Romane, díky za to tobě i Hnutí Duha! Petr

Petr Škyřík
1 500 Kč

Roman at to bezi a zdravj je jen jedno, pokid kycel boli, tak to ukonci a dobehnes to priste.

Miro

Miroslav Mandel
500 Kč

Držím palce a přeji hezké počasí a žádné puchýře.

Radomír Čabala
1 000 Kč

Run, Roman, run!

Jindřich Weiss
500 Kč

Zajímavý projekt

František Fáber

Run! 🙂

Daniel Thaisz
300 Kč

Romane, super pocin, moc drzim palce!
P.S. Natoc z toho nejake kratke video, to by myslim stalo za to videt:)

Miroslav Londyn
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Hnutí DUHA, projekt: S lidskou energií