Hnutí DUHA


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

S lidskou energií

Uhelná energetika je byznys velkých elektrárenských firem a lobbistů. Klima, ovzduší a státní rozpočet tak dostává pěkně na frak. Chceme ať lidé vyrábějí a sdílejí čistou energii budoucnosti.

vybíráme od 23.9.2020

S Vaší lidskou energií

84 492 Kč

přispělo

66 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Lidé v uhelných regionech nám desetiletí dodávali energii, ale sami to odnášeli poškozeným zdravím či zbouranými domovy. Nyní je na nás jim umožnit žít důstojně a podpořit je. Ale nejen je. Chceme, aby se do výroby energie mohl zapojit každý, zejména pak obce či skupiny občanů.

Začněme spolu čistší epizodu české energetiky. Budujme obnovitelné zdroje elektřiny v obcích a městech tak, aby si lidé mohli energii vyrábět a sdílet ji zase lidem. Pro čistší krajinu, ovzduší a zdravější klima. Spravedlivě k lidem a zodpovědněji k budoucnosti.

“Budeme prosazovat, aby si obce ve spolupráci se svými občany mohly stavět své větrné elektrárny a aby obyvatelé bytových domů byli motivováni zakládat energetická družstva a na střechu si dávat solární panely. Obce i domácnosti si tak budou vyrábět svou vlastní, čistou a levnou elektřinu,” uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.


Co konkrétně chceme prosazovat?

  • DOMÁCÍ OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Společně dáváme impuls poslancům a poslankyním, aby změnili zákony a umožnili rodinám, skupinám lidí, obcím, farmářům či firmám a podnikatelům stavět vlastní čisté zdroje elektřiny a podporovat je v jejich rozvoji. 

  • SOLÁRNÍ STŘECHY PRO RODINY
Prosazujeme, aby část peněz z evropských fondů byla vyčleněna pro lidi, obce či farmáře na instalaci střešních fotovoltaických elektráren v příštích třech letech v rámci plánu o
obnovy ekonomiky zasažené epidemií Covid-19.

  • RYCHLÝ ODSTUP OD ENERGIE Z UHLÍ
Jako organizace, která vyslala svého experta do Uhelné komise, usilujeme, aby komise doporučila vládě uzavření a nahrazení zastaralých uhelných elektráren do roku 2030. Dle modelu elektrizační soustavy to možné je a neohrozí to domácnosti ani firmy.

  • CO NEJRYCHLEJŠÍ ODSTAVENÍ NEJŠKODLIVĚJŠÍCH ELEKTRÁREN
Požadujeme bezodkladné odstavení zastaralých a neefektivních uhelných elektráren, jejichž výroba jen udržuje obří český vývoz elektřiny. Jde především o uhelné elektrárny v Počeradech a Chvaleticích. 

  • NOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA PRO ZAMĚSTNANCE UHELNÉHO PRŮMYSLU
Pro zaměstnance a zaměstnankyně končících uhelných dolů a elektráren prosazujeme speciální sociální podporu a také podporu rekvalifikace a vzniku adekvátních pracovních míst ve zdravém a bezpečném prostředí.

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (2)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Děkuji Romanovi Hřebeckému za jeho iniciativu! #laskavykonecuhli

Honza Mayer