Lucie Zajíčková: Dárcovská výzva pro projekt CEREBRUM - Asociace osob po získaném poškození mozku

Skutečný narozeninový dárek ❤️

vybíráme od 4.5.2020
3 822 Kč
vybráno 25 % z 15 000 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Stejně jako loni bych své narozeninové dárky letos věnovala těm, kteří je opravdu potřebují. Rozhodla jsem se tentokrát podpořit organizaci CEREBRUM pečující o lidi se získaným poškozením mozku a jejich blízké. 🧠
O cévní mozkové příhodě jako jednom ze získaných poškození mozku jsem toho moc nevěděla do té doby než potkala mně velmi blízkého člověka a život se tak celé rodině obrátil naruby. Rehabilitace a kontinuální práce s lidmi s poškozeným mozkem jsou velmi důležité pro udržení či zlepšení jejich zdravotního stavu.
A tak budu moc ráda, pokud na aktivity sdružení přispějete se mnou. Sbírka poběží dva týdny, od 4. do 17. května, a budu vděčná za jakýkoliv příspěvek. ❤️
Co jsou vlastně získaná poškození mozku?
Jedná se například o následky cévní mozkové příhody neboli mrtvice, traumatická poškození mozku po různých nehodách nebo o nádorová, infekční a další poškození. Cévní mozkové příhody se oběvují stále častěji a to i v mladším věku, což bývá připisováno vedle jiných faktorů i nadměrnému stresu a vysokému životnímu tempu.

K jakému poškození mozku dochází?
Fyzické následky poškození mozku mohou být fatální. Často vedou  přímo k úmrtí, celkovému ochrnutí nebo parézám (částečným ochrnutím). Dle rozsahu poškození mozkové tkáně dochází k různým stupňům omezení hybnosti příslušné poloviny těla, afázii (narušení komunikační schopnosti), disartrii (poruchám artikulace),  změnám zorného pole, prostorové orientace a vizuální nebo verbální paměti, poruchám rovnováhy, rozvoji epilepsie, přecitlivělosti na zvuky či světlo, únavě, bolesti hlavy, tinnitu (ušnímu šelestu) a v neposlední řadě hrozí i postižení mentálních funkcí.

Psychické následky mají na postiženého člověka tíživý dopad. Mnohdy dojde k výrazné změně osobnosti, emoční nestabilitě, apatii, fóbiím a závážným depresivním stavům. Psychika má na průběh náročné léčby podstatný vliv. Pro velkou část pacientů se užívání vhodných antidepresiv stává nedílnou součásti jejich medikace. Je velmi obtížné psychicky zvládnout extrémní zátěž spojenou se zásadním omezením dosavadní kvality života v oblasti základní sebeobsluhy, rodinných vztahů i návratu do zaměstnání. Boj o znovunalezení svého místa ve společnosti a chuti do života je běh na dlouhou trať. 

(Zdroj)

Jak CEREBRUM pomáhá?
CEBEBRUM se věnuje přímé pomoci osobám se získanými poškozeními (konkrétní aktivity najdete zde) ale také podpoře pečujících, kteří jsou často k péči připoutáni 24/7 a ta je vyčerpává jak psychicky tak fyzicky

V době koronavirové krize CEREBRUM přešlo na poskytování svých služeb online tak, aby se rehabilitace nezpomalovala a mohla dále probíhat - i když v jiných podmínkách. Zároveň sdružení stále shání finanční prostředky pro lidi, kteří si kvůli aktuální situaci nemohou dovolit financování své léčby nebo léčby někoho v rodině.

A proč spojení CEREBRUM a já?
Cévní mozková příhoda, která u nás připraví ročně o život  8 - 9 000 lidí a v roce 2018 se po ní s následky léčilo v ČR téměř 81 000 pacientů, potkala mně velmi blízkého člověka a život se celé rodině obrátil naruby. Do té doby jsem si vážnost a dopad těchto poškození mozku nedokázala představit. 
Měsíce v nemocnici a v rehabilitačních i dalších zařízeních jako je psychologická nebo logopedická poradna. Nutnost přestavby bydlení a uzpůsobení pohybu na vozíčku. Učení se základních věcí jako je krájení jídla nebo psaní a mluvení - to vše člověka s poškozením mozku může potkat. Výsledky rehabilitace jsou nejisté a následky poškození bývají veliké - se zvyšujícím se věkem nebo dalšími onemocněními je rehabilitace složitější a méně úspěšná, takže může následovat i vyřazení z pracovního procesu, ztráta koníčků nebo upoutání doma. 
Cévní mozková příhoda i další získaná poškození mozku mohou potkat člověka z ničeho nic (a to i v mladším než seniorském věku, výjimkou nejsou ani malé děti) a přináší obrovské změny. Nejen u zasaženého člověka ale všech kolem. A vlastně pak přicházíte na to, že vše, co potřebujete, již máte. A že zdraví je to nejdůležitější ať to zní jako klišé sebevíc. Proto jsem moc ráda, že organizace jako CEREBRUM existují a pomáhají lidem, kteří se v neznámé a složité situaci ocitli. A budu moc ráda, pokud společně pomůžeme a přispějeme tam, kde to má smysl. 🙏 
CEREBRUM - Asociace osob po získaném poškození mozku, z.s.
Našim posláním je přispívat k porozumění problematice poranění mozku, poskytovat informace a zejména podporovat občany, kteří utrpěli traumatické či jiné poškození mozku, nebo jejich rodinné příslušníky a pečující.
CEREBRUM - Asociace osob po získaném poškození mozku, z.s. je spolek a pacientská organizace, který od roku 2007 realizuje programy k porozumění problematice poranění mozku, hájí a podporuje osoby v České republice, které utrpěli traumatické či jiné poškození mozku a jejich rodinné příslušníky a pečující. 

CEREBRUM nabízí široké spektrum služeb osobám po poškození mozku i jejich rodinným příslušníkům, jako je  neurorehabilitace, fyzioterapie, ergoterapie a logopedie a rekondiční pobyty. 

Děkujeme Vám za Vaši podporu. Bez Vaší finanční pomoci by se nepodařilo realizovat tréninky kognitivních funkcí, fyzioterapii, ergoterapii, rekondiční pobyty, hipoterapii, poradenství a návrat do práce pro lidi po poškození mozku.

Krásné narozeniny! Všechno tohle dobro, co ve svém životě děláš, je pro mě opravdu velkou inspirací 🙏🏻

Z.
111 Kč

Krásný den! Jsi naše sluníčko a máme tě moc rádi. Díky z tvé krásné skutky ❤️

Terkins
300 Kč

Lucie je jednicka!

Dárce
111 Kč

🎁

Dárce
100 Kč