Jakub Caha: Dárcovská výzva pro projekt Pojďme ukončit dobu uhelnou!

Dejte mi k narozeninám budoucnost bez uhlí a cíg.

vybíráme od 24.12.2019
6 614 Kč
vybráno 103 % z 6 400 Kč

přispělo

18 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Kromě toho, že je dnes štědrý den, tak je taky přesně týden do mých narozenin (neboli do silvestra.) Obvykle na narozeniny dostanu spoustu přání na zeď, na který dám buď srdíčka nebo lajky a odpovím trochu nucený poděkování, a zároveň obvykle dostanu víc či míň objemnou kopu věcí, z nichž většina končí někde na dně skříně a čeká až ji objeví archeologové budoucnosti. 
 No a to mi přijde lehce neuspokojivý. Proto vás chci letos poprosit k narozeninám o něco, co za to skutečně stojí. Dejte mi prosím, k narozeninám, budoucnost bez uhlí a cíg.
 Kamarádky, kamarádi, konrádky, konrádi. 
 
 Kromě toho, že je dnes štědrý den, tak je taky přesně týden do mých narozenin (neboli do silvestra.) Obvykle na narozeniny dostanu spoustu přání na zeď, na který dám buď srdíčka nebo lajky a odpovím trochu nucený poděkování, a zároveň obvykle dostanu víc či míň objemnou kopu věcí, z nichž většina končí někde na dně skříně a čeká až ji objeví archeologové budoucnosti.
 
 No a to mi přijde lehce neuspokojivý. Proto vás chci letos poprosit k narozeninám o něco, co za to skutečně stojí. Přeju si, aby se v mojí nový výzvě na darujme.cz vybralo 6400 korun. Je to částka, Je to částka, ke který jsem chtěl dojít určitým vzorcem, ale nakonec zasáhla vyšší síla a moje základní neznalost matiky, takže jsem k ní došel magií. Výzva poběží ode dneška až do 24. 1.
 

Když se to vybere, dáte mi tím dvě věci:

 Zaprvý, celá vybraná suma z výzvy poputuje hnutí Limity jsme my, ve kterým poslední dobou pomáhám a na kterým mi hodně záleží. Kdo mě znáte, ať už reálně, nebo jen digitálně, víte, že změna klimatu a boj proti uhelnýmu kapitálu mi hodně leží na srdci. Ač se v ČR za poslední rok vyrojily úžasný organizace jako je třeba FFF a UZK, tak si myslím, že Limity dělají pořád jedinečnou a strašně potřebnou práci. Kromě poukazování na problémy spjatý s uhlím a přímýho boje proti nim taky hledají nový cesty jak uspořádat společnost a ekonomiku, tak aby v budoucnosti nebylo místo pro neudržitelnost, vykořisťování, útlak a uhlí. Navíc Limití akce Klimakemp je svorníkem celýho českýho klimatickýho hnutí, a kdo mě trošku znáte, víte, jak Klimakemp miluju. A to je jedinečný, super, a k narozeninám bych si přál aby to mohlo pokračovat.


Zadruhý, když se vybere cílová částka, zapracuju na neprolamování svejch vlastních limitů a udělám něco pro udržitelnost sebe sama. Prostě se zavážu na tři měsíce nekouřit. Myslím, že ty důvody, proč je lepší se cíg vzdát, jsou jasný. Jak ty zdravotní, tak ty etický, tak ty veganský, tak ty environmentální. Když to teď skutečně vyberete a tahle výzva bude platit, budu vás cítit v zádech jako oporu a jako někoho, koho nesmím zklamat. A to mi fakt dává sílu na to se s tím absťákem porvat. Proto bych si k narozeninám přál, abyste mi dali pádnej důvod nekouřit.
 
 Vlastně je to jednoduchý: dejte mi prosím, k narozeninám, budoucnost bez uhlí a cíg.
 
 PS: Za každých 200, který se vyberou nad 6400, si k výzvě nekouřit přičtu tejden.

PSS: Fotka je moje nejoblíbenější fotka z letošního klimakempu. All rights belong to malej táda a jeho kámoška ze školky.
Limity jsme my, z.s.
Uhlí a další fosilní paliva musí zůstat pod zemí. Po celém světě proto sílí hnutí za klimatickou spravedlnost. Je na čase, abychom dobu uhelnou ukončili i v České republice. Podpořte nás. Limity jsme my.
Klimatická krize je tady. Posledních pět let bylo nejteplejších v celé historii měření a po celém světě sledujeme první příznaky klimatického rovzratu: sucha a záplavy, požáry a bouře, stoupající ceny potravin. Jednou z hlavních příčin je spalování fosilních paliv: uhlí, ropy a plynu. Chceme-li odvrátit katastrofální dopady změn klimatu, musí nejméně 80 % jejich zásob zůstat pod zemí. Fosilní průmysl je ale nadále plánuje vytěžit. A to mu nemůžeme dovolit.

Před dvěma lety vláda prolomila limity na dole Bílina a umožnila ČEZu spálit další miliony tun hnědého uhlí. Zastaralé uhelné elektrárny ničí zdraví lidí v severních Čechách a zkracují jejich životy. Naši politici příčiny změn klimatu neřeší a nadále upřednostňují zájmy uhlobaronů před zájmem celé společnosti.

Proto budujeme občanské hnutí za klimatickou spravedlnost, jaké po celém světě prosazuje konec doby fosilní a spravedlivý přechod na čisté zdroje energie. Pořádáme české Klimakempy, které spojují aktivní lidi, jimž není lhostejné, co se děje, a kteří se chtějí osobně podílet na změně a vytvámříme prostor pro odvážné akce nenásilné akce občanské neposlušnosti, které konfrontují hluboké příčiny klimatické krize. Prosazujeme bezodkladný konec těžby a spalování uhlí a spravedlivý přechod na čisté zdroje energie.

Po celém světě sílí hnutí za klimatickou spravedlnost. Je na čase, abychom dobu uhelnou ukončili i v České republice. Podpořte nás. Limity jsme my.



Tak přeji pevnou vůli ;)

Martin Schuller
400 Kč

Držím palce v boji s uhlím i cígama

Lucie Vondrysová

Drzim palce...

Ivan Datko

.. držím palce s výzvou :)

Háňa
144 Kč

Držím palce - Tobě, Limitům i nám

Monika Cahová

LÁSKA MÍR A LIMITY.

Tereza BÍŽOVÁ
69 Kč

Uhlí není žábava! 🐸 happy b-day a doufám, že se uvidíme!

Markéta Karlasová
300 Kč

Můžu si přisadit a navrhnout že když se vybere víc než 10 000, půjdu do toho taky? :)

Matěj D.
200 Kč

Hezké svátky, šťastný nový rok a hodně štěstí s abstinencí. :)

Petr Doubravský
100 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Limity jsme my, z.s., projekt: Pojďme ukončit dobu uhelnou!