Veronika Dvořáčková: Dárcovská výzva pro projekt PÉČE O NEVYLÉČITELNĚ NEMOCNÉ

Být spolu, když život končí

vybíráme od 13.12.2019
22 000 Kč
vybráno 169 % z 13 000 Kč

přispělo

38 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Během 14 měsíců jsem zažila zázrak zrození i smrti. V prosinci roku 2017 se nám v klidu domova narodila Adélka. O rok a dva měsíce později jsme spolu doprovodily mého dědečka na ,,druhý břeh“. Adélka spala a já ho držela za ruku, když naposledy vydechl. Kruh života se uzavřel. 
Z mého deníku
,,Děda zemřel v Hospici Dobrého pastýře v Čerčanech, kde strávil 22 dní. Jezdili jsme za ním všichni a při každé návštěvě bylo vidět, jak mu ubývá sil. Přestával jíst, hodně spal a odpočíval, ztrácel zájem o okolí.  Vždycky nás ale rád viděl. A i když už nemohl mluvit, tak se alespoň usmál, pohladil nás a zase usnul.  

Než zemřel, seděla jsem u něj a povídala jsem si s ním. Vyprávěla jsem mu svoje vzpomínky na to, co jsme spolu prožili, a příběhy, které nám říkal, když jsem byla malá. Dokonce jsem si vzpomněla i na povídání o tom, jak děda polil školnici inkoustem z kalamáře, nebo jak vezl vlakem husu. A hlavně jsem děkovala, děkovala za vše, co nás naučil a co nám předal. 

A děda snad poslouchal a všechno slyšel, i když nemohl odpovědět. Jeho tělo bylo už příliš slabé. Měl otevřené oči a pohled upřený někam daleko za mě. Dýchal pomalu a pravidelně. A pak přišel nádech a po něm chvíli nic. Děda zavřel oči, pokusil se usmát, naposledy se nadechl a pak už bylo jen ticho. Ticho, během kterého jsem dál šeptala příběh, který nám kdysi povídal. Seděla jsem vedle něj, slzy mi tekly po tvářích, tiskla jsem ruku milovaného člověka a nemohla uvěřit tomu, co se právě odehrálo před mýma očima. Měla jsem pocit, jako kdyby se celý svět zastavil a přitom se točil dál. Takovou sílu má smrt.“

Jedno malé velké přání
Od dědečkova odchodu uplynulo deset měsíců, během kterých ve mně uzrálo jedno malé velké přání: získat 13 tisíc Kč pro hospic, kde jsem mohla prožít jeden z nejsilnějších okamžiků svého života a kde se o dědu 24 hodin denně starali, když my jsme nemohli. 

Možná se ptáte proč zrovna 13 tisíc Kč. Třináctka byla dědy číslo. Doprovázela ho celý život a děda jí zůstal věrný i ve smrti – do hospice byl přijat jako 13. pacient od začátku roku 2019 a zemřel 13. února. A proč právě teď? Protože 31. prosince oslavím své 33 narozeniny a moje srdce přetéká vděčností. Vše, co potřebuji, mám. A vlastně mnohem víc. 

A tak si přeji jen jedno, aby ani ve smrti nemusel být nikdo sám a aby každý z nás mohl být při svém odchodu obklopen svými nejbližšími. Pomůžete mi prosím? 

Slib na závěr
Ráda bych napsala, že když se povede nasbírat celých 13 tisíc Kč, uběhnu maraton, nebo přeplavu kanál La Manche. Ale upřímně řečeno, běhání mi nic neříká a přitopila bych se i v Lužnici 😊Takže jsem vymyslela něco jiného. Když se podaří dosáhnout cílové částky, věnuji svůj cop, který mi teď sahá do pasu, Nadačnímu fondu Daruj vlasy. A všem dárcům, se kterými se mi podaří spojit, pošlu foto nového sestřihu :) 

Moc vám všem děkuji za podporu a už teď se těším na stříhání, které se bude konat 8. 1. 2020! 

Veronika

Krásný den,
dnes je poslední den, kdy můžete podpořit moji výzvu a tím hospicovou péči o pacienty na konci života. Stříhání už mám za sebou, tak pokud vás zajímá, jak teď vypadám, darujte :) Obrázek mého nového sestřihu vám pošlu po skončení výzvy. Ze srdce děkuji za každý váš dar!

Moji milí,
během dneška bylo dosaženo cílové částky. Pouhých šest dní od okamžiku, kdy jsem svoji dárcovskou výzvu uveřejnila. Je to neuvěřitelné! Mám obrovskou radost a cítím neskutečnou vděčnost za každý dar, který jste poslali. Děkuji vám všem!

Výzva však pokračuje dál až do 13. ledna 2020. Ještě jsem nestihla ani oslovit všechny svoje blízké a známe :) A tak bych moc chtěla poprosit každého, kdo by rád přispěl, aby to udělal. Třináct tisíc bylo zvoleno symbolicky a každá koruna, kterou pošlete, pomůže lidem na konci života odejít bez bolesti a důstojně a za přítomnosti svojí rodiny.

Ještě jednou moc děkuji.
Veronika

Založení výzvy

TŘI, z.ú.
Váš příspěvek bude do koruny použit na mzdové ohodnocení pracovníků Hospice Dobrého Pastýře v přímé péči.
TŘI, z.ú. je nezisková organizace, která již 12 rokem provozuje Hospic Dobrého Pastýře, nestátní zdravotnické zařízení, ve kterém je pečováno o nemocné s krátkou prognózou dožití, ve většině případů s pokročilým nádorovým onemocněním. 

Tým domácího hospice dojíždí pečovat o nevyléčitelně nemocné pacienty k nim domů a zároveň poskytuje 24 hodinovou telefonickou podporu pečujícím. 

Asistenti odlehčovací služby terénní a pečovatelské služby pomáhají s hygienou, podáváním jídla, či úklidem domácnosti těm, kteří jsou z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení závislí na pomoci druhé osoby. 

TŘI o.p.s. poskytuje také pobytovou odlehčovací službu a provozuje centrum denních služeb. Neodmyslitelnou součástí jejich služeb je sociální poradenství a péče o pozůstalé.

Těším se na fotky. :-)

Barča

Super iniciativa! :)

Jirka & Terka
1 000 Kč

Raději jsem to celé doplatil, abyste stihla kadeřnici do Vánoc a měla hezké fotky u stromečku. Doufám, že Váš cop udělá radost. Ať se Vám daří a krásné svátky přeji.

Jakub Hofmann
3 500 Kč

Veru, děkuji moc za sdílení smutně krásného příběhu. Věřím, že dědeček díky Tobě a Adélce přešel na druhou stranu v lásce a pokoji.
Klára

Klára Vacková

Veroniko, je to silny pribeh. Drzim palce, at se ti to podari.
Krasne Vanoce Tobe i cele rodine.

Dita

Dita V.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
TŘI, z.ú., projekt: PÉČE O NEVYLÉČITELNĚ NEMOCNÉ