Anna Kšírová: Dárcovská výzva pro projekt Rozšiřování Mokřadů Jablonné

A + P + H2O

vybíráme od 8.8.2019
104 300 Kč
vybráno 104 % z 100 000 Kč

přispělo

120 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Takže, po mnoha letech a dvou dětech jsme se rozhodli, že je dobrý nápad se vzít. Čímž mimo jiné vyvstala otázka svatebních darů. Zjistitli jsme, že ke štěstí nám nechybí v podstatě nic – máme přece sebe! A ty děti. A hrnce a hrnečky a vařečky i vysavač.

Něco nám to štěstí ale přeci jen kazí – je to obava o svět, ve kterém budeme žít my a hlavně naše děti. Trápí nás klimatická a environmentální krize, ve které se nacházíme. Trápí nás také špatná péče o krajinu. A proto jsme se rozhodli, že nejlepší svatební dar bude podpora pro jednu z mnoha organizací, které pracují na tom, aby náš svět byl místem, kde se dá s radostí žít.

Vybrali jsme si Čmeláka. Jejich práci sledujeme dlouhodobě a vidíme, že nese dobré výsledky. Jedna z věcí, které se věnují, je obnova mokřadů. Sehnat finance na vybudování tůně není až tak složité – horší to je s penězi na výkup pozemků, na kterých se ty mokřady pak obnovují. Na tohle peníze nikdo nedá. Teda s výjimkou tebe, tebe, tebe a tebe :D!


Zkrátka a dobře, místo dalšího hrnečku nebo stříbrných lžiček vás žádáme, abyste nám ke svatbě přispěli na výkup pozemků pro rozšíření mokřadů v Jablonném v Podještědí. Už teď je tam krásně, určitě se tam zajeďte podívat – a může to tam být ještě mnohem větší a krásnější!

A aby to byla trochu legrace a neřeklo se, že my se přitom budeme flákat, určili jsme si na cestě k cílové částce 4 milníky, které prospějí přírodě a/nebo našemu vztahu.

Cílová částka je 100 000 korun. Když se vybere 25 tisíc, nebudeme od svatby až do Vánoc jíst žádné maso. A třeba ho nebudeme jíst ani potom. Masný průmysl je jeden z největších znečišťovatelů planety a zvířata často žijí v neetických podmínkách.

Když se vybere 50 tisíc, bude Pepa celý měsíc uklízet, vařit, nakupovat, prát a celkově pečovat o domácnost. Oblečen ve slušivé zástěře. Což bude hlavní změna oproti současnému stavu. Anička vám ho vyfotí.

Když se vybere 75 tisíc, bude celý další měsíc o domácnost pečovat Anička. Každý večer mužíčkovi po příchodu z práce postaví na stůl večeři a pivo.

No, a když se vybere 100 tisíc, odpracujeme společně 30 hodin v Jablonném na těch nových mokřadech! Umíme za to vzít, nebojte se :D

Čmelák - Společnost přátel přírody z. s.
Vodu v krajině nezadrží slova, ale konkrétní činy a projekty. Jedním z nich jsou Mokřady Jablonné, které ukazují, že když se to dělá dobře, není přínosem jen zadržení vody v krajině, ale může vzniknout i skvělé nové místo pro lidi i pro přírodu. Nyní je v plánu rozšíření o dalších 20 tůní. Prostředky na vykoupení pozemku již máme zajištěné.
Co můžete podpořit? V Jablonném jsme začali s revitalizací celé lokality již v roce 2005, bylo to hodně náročné, ale výsledek podle nás stojí za to. Můžete se přesvědčit virtuální prohlídkou, nebo tam rovnou zajet. Čmelák - Společnost přátel přírody nyní pracuje na druhé etapě na protějším břehu Panenského potoka.
Vlastníme zde již 8,5 ha pozemků a dalších 5,5 hektarů díky příspěvkům na tuto sbírku můžeme do konce roku vykoupit a celé území sjednotit. Většinu peněz na projekt plánujeme získat z evropských fondů.

Cílovým stavem je rozsáhlý mokřadní areál s celkovým počtem až třiceti tůní, kde najde svůj domov mnoho ohrožených druhů rostlin a živočichů. Když půjde všechno podle plánu, nové tůně zde vzniknou již v roce 2021. Projekt můžete podpořit různými způsoby. Všechny možnosti najdete zde.
Pouze v Jablonném ale rozhodně skončit nechceme – v naší krajině je potřeba takových areálů vytvořit stovky, nebo spíše tisíce. Uvítáme proto i tipy na další vhodné pozemky u jiných měst nebo obcí, kde by podobné mokřadní parky mohly vzniknout také, podobně jako v Jablonném – pro lidi i pro přírodu.  Jsme připraveni na tom spolu s vámi pracovat.

Co tím získáte? Vaším darem pomůžete v konkrétních činnostech proti suchu. Podpoříte nejen lokalitu, která je volně přístupná lidem k odpočinku a ekovýchově, ale také vznik nového domova pro vzácné a chráněné druhy rostlin a živočichů.

Máte nějaké otázky?

Více informací o lokalitě se můžete dočíst na stránkách, nebo nás můžete kdykoli kontaktovat:

Jan Korytář 
Co to vlastně jsou ty mokřady? Většinou nemají přesnou hranici, jsou to místa mezi vodou a souší. Mokřady jsou výjimečným ekosystémem, který dnes patří k ekologicky nejcennějším na světě. V krajině je potkáte jako vlhké louky, nivy potoků a řek, podmáčené okraje rybníků či jezer, močály, rašeliniště, slatiny a další.


Likvidace mokřadů v minulosti

V minulém století v Česku i v Evropě docházelo k mohutnému odvodňování mokřadů ve prospěch zemědělské půdy. Na světě k tomu dochází v některých místech dodnes. Na mokřady se pohlíželo jako na neužitečné plochy, které je potřeba z krajiny odstranit.

V České republice se plocha mokřadů od 50. let minulého století snížila z 1.300.000 ha na zhruba 350.000 ha, tedy na pouhou ¼ původního stavu. Zní to až neuvěřitelně, neboť jde o plochu odpovídající rozloze téměř celého Jihočeského kraje. Tak hodně se naše krajina změnila a tak dnes zápasíme se suchem. Aby ne, když jsme velkou část naší krajiny pečlivě odvodnili a vysušili…



Přínos mokřadů pro lidi i pro přírodu

 V současné době si naštěstí lidé začínají uvědomovat vážnost následků likvidace mokřadů i jejich nezastupitelný přínos pro lidi i pro přírodu. Mokřady zadržují velké množství vody a brání tak povodním i suchu. Oproti umělým vodním nádržím jsou schopny zadržet a postupně uvolnit mnohem větší množství vody. Intenzivní výpar z vodní hladiny mokřadů a rostlin zvlhčuje místní klima a tím pomáhá vyrovnávat teplotní rozdíly v krajině. Mokřady podporují a stabilizují zdroje pitné vody, produkují kyslík a také fixují CO2 do sedimentů.



Mnoho <3

Eva Chmelová

Pozdě ale přece s přáním, ať je láska stálý člen Vaší rodiny, zdraví ať se Vás drží a nepustí, štěstí ať stojí stále při Vás a každý společně prožitý den je důvod k radosti!

Oli Polmová
500 Kč

chraňte ježky!

Luboš Rendla
1 000 Kč

milí novomanželé,
přejeme vám mnoho dalších krásných vteřin, minut, hodin, dní a roků na vaší další cestě pod společným jménem :)
eva a honza

Jan Žák
2 000 Kč

Každý mokřad, dobrý mokřad...Ještě jich bude třeba obnovit povíc. :-)

Ať se dílo daří!

obyvatel Náměště nad Oslavou

Radim Lainka
300 Kč

Ať se vám plní vaše sny :-)

Klára, Tomáš a mrňous

Už se těšíme na reportáž, jak se Anička starala o domácnost. 🙂

Zu

Super nápad. Doufám, že se vše zadaří 👍🙂

Monika Petrová
1 000 Kč

Děkuji za to, co děláte a že i ve Váš den myslíte na ostatní. :-) Jste úžasní a inspirativní.

Dárce

Ať se vám zelení a je dost mokro!

Želvíkovi s Foflema
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Čmelák - Společnost přátel přírody z. s., projekt: Rozšiřování Mokřadů Jablonné