Lukáš Schejbal: Dárcovská výzva pro projekt Příběhy nadšení - příběhy míst

Brontosauri na kole

vybíráme od 21.6.2019
5 Kč
vybráno 5 % z 100 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Udelame vylet na Balaton a podporime Brontosaury. 
Udelame vylet na Balaton o prodlouzenem vikendu v cervenci a podporime Brontosaury. 
Hnutí Brontosaurus
Za 45 let pomohli dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus svou prací stovkám vzácných přírodních lokalit a historických památek. Pomáhají s nadšením a cílem zanechat místo o něco lepší. A byla by škoda nechat jejich příběhy zapadnout. Podpořte s námi vznik sbírky výpovědí lidí zapálených pro věci, na kterých opravdu záleží. Dejme vzniknout ucelené výstavě PŘÍBĚHY MÍST. Jako ocenění práce dobrovolníků. Jako inspiraci nám všem.
My, dobrovolníci a dobrovolnice Hnutí Brontosaurus (*1974), pomáháme přírodním lokalitám a památkám již 45 let. Nejde jen o udržení minulosti; pracujeme na tom, aby se mladí lidé měli kde učit, setkávat a rozvíjet. Jde nám o hodnoty a trvalou změnu.


„Živým“ příkladem je příběh Lukova, kde se i díky brontosauřím dobrovolníkům povedlo ze zříceniny vystavět hrad. Dnes není jen atraktivním turistickým místem, ale i zázemím pro mnohé vzdělávací programy a akce pro děti a mládež.

V roce 2016 se i díky nám hrad Lukov stal Památkou roku České republiky.


Orchidejová louka Kudlačena (CHKO Beskydy) je v péči dobrovolníků již od roku 2006. Za 12 let dobrovolnické práce se podařilo louku doslova „vysekat“ z nejhoršího. Namísto náletových stromů a keřů zde tak dnes můžeme obdivovat vzácné druhy rostlin včetně orchidejí.
 



O čem jsou Příběhy míst?

Našim záměrem je: 
  • zachytit příběhy desítek míst, na kterých soustavně pracujeme 
  • představit tato místa veřejnosti na webových stránkách 
  • vybrat z nich pestrou mozaiku 12 nejsilnějších příběhů 
  • ty ocenit Cenou Hnutí Brontosaurus
  • a v neposlední řadě vytvořit výstavu a sborník Příběhy míst 

Výstava postupně představí dobrovolnické příběhy míst na mnoha místech v České republice.


Přijďte se podívat na vyhlášení nejsilnějších Příběhů míst spojeného s vernisáží, a to 13.–15. září na zámku Veltrusy při příležitosti oslav 45 let Hnutí Brontosaurus. Akce nese název Dort pro Brontosaura a jste srdečně vítáni.


Věděli jste, že…

Každoročně se staráme o 600 námi vyvěšených ptačích budek, desítky let kosíme orchidejové louky v Bílých Karpatech a obnovili jsme dvacítku jesenických pramenů a drobných památek. 



Téměř deset let pomáháme českým krajanům v Banátu. V Podkarpatské Rusi máme vyznačeno na 400 km turistických stezek. Také jsme postavili školu v Himalájích.


Proč podpořit právě Hnutí Brontosaurus?

Naši dobrovolníci obnovují prameny, sázejí stromy, kosí louky, zkrátka pomáhají tam, kde je potřeba. Pracují zdarma – ne proto, že je jejich práce bezcenná, ale proto, že je k nezaplacení.
 
Pomáháme přírodě a památkám a učíme to stále další a další mladé lidi. Každý rok odpracujeme desítky tisíc hodin. S vaší pomocí a podporou to půjde zas o trochu líp. Děkujeme.


diky

Lukáš Schejbal
5 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Hnutí Brontosaurus, projekt: Příběhy nadšení - příběhy míst