Tereza Opravilová: Dárcovská výzva pro projekt Příběhy nadšení - příběhy míst

Rozruch pro 45 let dobrovolnictví v Hnutí Brontosaurus

vybíráme od 20.6.2019
7 600 Kč
vybráno 152 % z 5 000 Kč

přispělo

11 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jsme hrdí na to, že jsme Rozruch a že společně již dlouho utváříme příběhy míst, na kterých dobrovolně pomáháme přírodě. O tyto příběhy se stejně jako další dobrovolníci a dobrovolnice Hnutí Brontosaurus chceme podělit a inspirovat jimi další lidi. Chceme ukázat, že dobrovolnická práce má smysl a chceme pomoci tuto práci ocenit
Jsme Rozruch! Základní článek Hnutí Brontosaurus, který už 15 let pomáhá přírodě i památkám. Za tu dobu s námi na akce vyrazilo už přes dva tisíce dobrovolníků. Více než 13 000 hodin pomáhali na mnoha lokalitách po celé České republice. Jsme na to právem hrdí.

Na mnohá místa se vracíme opakovaně. Rádi. Víme totiž, že dlouholetá systematická péče o lokalitu v sobě skrývá mnohem hlubší příběh než jednorázové akce. 


Chceme, aby naše příběhy inspirovaly další lidi k péči o přírodu. Chceme ukázat smysl naší dlouhodobé dobrovolnické práce a ocenit úspěšné lokality. Stejně jako desítky dobrovolníků z mnoha dalších článků. 

I Rozruch chce přispět k realizaci projektu Příběhy nadšení - příběhy míst: sběru příběhů, vzniku výstavy, ocenění lokalit a lidí, co se o ně starají. 
Vyzýváme tímto k podpoře sbírky na jeho realizaci.   


Pojďme do toho společně a výsledek oslavíme na Dortu pro Brontosaura, o víkendu 13. - 15. září na zámku Veltrusy.

Díky!
Za Základní článek Hnutí Brontosaurus Rozruch
Terka Opravilová
Hnutí Brontosaurus
Za 45 let pomohli dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus svou prací stovkám vzácných přírodních lokalit a historických památek. Pomáhají s nadšením a cílem zanechat místo o něco lepší. A byla by škoda nechat jejich příběhy zapadnout. Podpořte s námi vznik sbírky výpovědí lidí zapálených pro věci, na kterých opravdu záleží. Dejme vzniknout ucelené výstavě PŘÍBĚHY MÍST. Jako ocenění práce dobrovolníků. Jako inspiraci nám všem.
My, dobrovolníci a dobrovolnice Hnutí Brontosaurus (*1974), pomáháme přírodním lokalitám a památkám již 45 let. Nejde jen o udržení minulosti; pracujeme na tom, aby se mladí lidé měli kde učit, setkávat a rozvíjet. Jde nám o hodnoty a trvalou změnu.


„Živým“ příkladem je příběh Lukova, kde se i díky brontosauřím dobrovolníkům povedlo ze zříceniny vystavět hrad. Dnes není jen atraktivním turistickým místem, ale i zázemím pro mnohé vzdělávací programy a akce pro děti a mládež.

V roce 2016 se i díky nám hrad Lukov stal Památkou roku České republiky.


Orchidejová louka Kudlačena (CHKO Beskydy) je v péči dobrovolníků již od roku 2006. Za 12 let dobrovolnické práce se podařilo louku doslova „vysekat“ z nejhoršího. Namísto náletových stromů a keřů zde tak dnes můžeme obdivovat vzácné druhy rostlin včetně orchidejí.
 



O čem jsou Příběhy míst?

Našim záměrem je: 
  • zachytit příběhy desítek míst, na kterých soustavně pracujeme 
  • představit tato místa veřejnosti na webových stránkách 
  • vybrat z nich pestrou mozaiku 12 nejsilnějších příběhů 
  • ty ocenit Cenou Hnutí Brontosaurus
  • a v neposlední řadě vytvořit výstavu a sborník Příběhy míst 

Výstava postupně představí dobrovolnické příběhy míst na mnoha místech v České republice.


Přijďte se podívat na vyhlášení nejsilnějších Příběhů míst spojeného s vernisáží, a to 13.–15. září na zámku Veltrusy při příležitosti oslav 45 let Hnutí Brontosaurus. Akce nese název Dort pro Brontosaura a jste srdečně vítáni.


Věděli jste, že…

Každoročně se staráme o 600 námi vyvěšených ptačích budek, desítky let kosíme orchidejové louky v Bílých Karpatech a obnovili jsme dvacítku jesenických pramenů a drobných památek. 



Téměř deset let pomáháme českým krajanům v Banátu. V Podkarpatské Rusi máme vyznačeno na 400 km turistických stezek. Také jsme postavili školu v Himalájích.


Proč podpořit právě Hnutí Brontosaurus?

Naši dobrovolníci obnovují prameny, sázejí stromy, kosí louky, zkrátka pomáhají tam, kde je potřeba. Pracují zdarma – ne proto, že je jejich práce bezcenná, ale proto, že je k nezaplacení.
 
Pomáháme přírodě a památkám a učíme to stále další a další mladé lidi. Každý rok odpracujeme desítky tisíc hodin. S vaší pomocí a podporou to půjde zas o trochu líp. Děkujeme.


Ani my na jižní jižní Moravě se nebojíme výzvy!

Pavel Novotný
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Hnutí Brontosaurus, projekt: Příběhy nadšení - příběhy míst