Dana Mokrá: Dárcovská výzva pro projekt Podpořte Nevypusť duši a prevenci duševních obtíží 💜

Bazaar pro Nevypusť duši

vybíráme od 6.5.2019
9 100 Kč
vybráno 46 % z 20 000 Kč

přispělo

10 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Touto výzvou bychom rády podpořily neziskovku Nevypusť duši, protože nám jejich práce připadá smysluplná. Duševní zdraví je ne méně důležité než to tělesné a přesto na něj často zapomínáme! Nevypusť duši se zabývá osvětou v této problematice u dětí - prevence je základ, ale pomáhá i dospělým. Důležitým tématem je také destigmatizace psychiatrických onemocnění. 
Naše výzva vzniká v souvislosti s bazarem oblečení a dalších věcí, který jsme se rozhodly uspořádat pod vlivem slow fashion a s cílem podpořit dobrou věc. Bazaar proběhne dne 18.5.2019 od 12,30 do 18,00 hodin v Kavárně Lajka na pražské Letné. Všichni jste srdečně zváni!!!

Přispět neziskovce můžete koupí věcí na Bazaaru nebo zde - on-line! Děkujeme!
Nevypusť Duši, z. s.
V Nevypusť duši se nebojíme mluvit o duševním zdraví a už od roku 2016 ukazujeme, jak na to. 💜 Na našich interaktivních workshopech se potkáváme se středoškolskými i vysokoškolskými studenty a studentkami, vyučujícími, navštěvujeme i firmy, opečováváme sociální pracovníky a pracovnice a vidět nás můžete kdekoliv je třeba. Snažíme se našimi fialovými infografikami zaplavit svět a vytvořit z něj místo, ve kterém se nikdo nebojí říct si o pomoc a ví, kde ji najít. Podpořte nás a buďte v tom spolu s námi!

Duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické. Tak proč se o něm mluví o tolik méně? Podpořte Nevypusť duši a změňte to společně s námi 💜

Jakákoliv částka pomáhá. Díky ní budeme moci: 

  • pořádat workshopy o duševním zdraví a péči o něj pro středoškoláky a středoškolačky, vyučující, firmy, veřejnost a sociální pracovníky*ce
  • aktualizovat seznam všech kontaktů na psychosociální pomoc - ten je už nyní volně dostupný na našem webu;
  • být k dispozici všem s dotazy, co dělat v krizových situacích, na jakou službu se obrátit a co od ní očekávat, a to i díky poradně;
  • tvořit informační materiály, které jsou zdarma ke stažení na našich sociálních sítích nebo webu;
  • vytvářet články založené na ověřených a odborných zdrojích - mnoho z nich najdete už teď na našem webu;
  • vyškolit nové lektory a lektorky, díky kterým se dostaneme do ještě více tříd po celé ČR - právě škola je totiž místem, kde by se o duševním zdraví mělo mluvit a pečovat o něj. 

Nevypusť duši, těší nás!

Tým Nevypusť duši tvoří psychologové a psycholožky, lékaři a lékařky, sociální pracovníci a pracovnice i studenti a studentky těchto oborů. Mnozí z nich jsou mladí lidé se zkušeností s duševním onemocněním, kteří svůj příběh sdílí na našich přednáškách a workshopech dál. Ukazujeme, jak pečovat o duševní zdraví a kde hledat pomoc v případě nouze. O duševním zdraví se mluví méně než o tom fyzickém, a to měníme.

Začali jsme jako malá kampaň na sociálních sítích, která zlepšovala informovanost Česka o duševním zdraví. Od roku 2016 fungujeme jako nezisková organizace, která má za sebou:

  • více než 16 000 studentů*ek z celé ČR, kteří ví, jak pečovat o svou duši
  • již více než 1 600 absolventů a absolventek programů pro vyučující
  • přes 13 000 účastníků a účastnic akcí pro vysoké školy, veřejnost a firmy
  • rozšiřující se tým mladých lektorů a lektorek, kteří se v Nevypusť duši učí, jak by měla vypadat péče o duševní zdraví v budoucnosti
  • spuštění e-mailové poradny, která pomáhá lidem najít správný směr v oblasti péče o duši
Na všech workshopech se snažíme vytvořit příjemné a bezpečné prostředí, ve kterém se všichni cítí dobře. 
Líbilo se mi, že přišel i člověk, který si tím sám prošel, a ví, o čem mluví. Bylo fajn vidět, že to nejsou pouze věty.”
- absolvent workshopu pro střední školy

Všechny workshopy, které realizujeme, jsou interaktivní a sestavené odborným metodickým týmem. 
Váš workshop se mi líbil. Hlavně aktivní část, při které jsme si mohli situace sami vyzkoušet.”
- absolventka workshopu pro vyučující

Abyste o nic nepřišli...

Všechny materiály a infografiky o duševním zdraví sdílíme na našem Facebooku nebo Instagramu. Na těchto sociálních sítích se také dozvíte, co plánujeme a kde nás můžete potkat. Všechny tyto informace a mnohem víc najdete i na našem webu.
Víte o někom, u koho bychom mohli mít workshop nebo přednášku o duševním zdraví? Dejte nám vědět na info@nevypustdusi.cz. 

Naše práce získala řadu ocenění:

Cena SDGs - 1. místo
Na podzim 2021 jsme získali Cenu SDGs udělovanou Asociací společenské odpovědnosti. V kategorii Veřejná sféra si Nevypusť duši odnesla 1. místo s projektem Duševní zdravověda pro středoškoláky a středoškolačky.

Cena SozialMarie
V roce 2021 získal náš projekt Duševní zdravověda pro středoškoláky ocenění SozialMarie za sociální inovace. Z 299 projektů ze 6 zemí se Nevypusť duši umístila mezi 15 nejlepšími.

Cena EHS
Evropský hospodářský a sociální výbor nám na začátku roku 2021 udělil Cenu za občanskou solidaritu za péči o duševní zdraví středoškoláků během pandemie. S programem pro SŠ jsme se zařadili mezi 23 projektů z EU a Velké Británie bojujících proti onemocnění COVID-19 a jeho důsledkům.

Drzime palce!

Jitka Tomsova
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nevypusť Duši, z. s., projekt: Podpořte Nevypusť duši a prevenci duševních obtíží 💜